Onze fondsen in coronatijden: hoe presteerden ze en wat brengt 2021?

Gepost in: Sparen

Image of the blog article

Wat is de impact van corona op de beurs? Welke prestaties lieten de zes fondsen van P&V optekenen in 2020? Samen met onze fondsenpartner Degroof Petercam blikken we terug op de rendementen van 2020 en kijken we ook even in de toekomst.

Gemengd beeld in 2020

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgde begin dit jaar even voor paniek op de beurzen. Onder meer door het beleid van de centrale banken en de overheden bleef de economische impact al bij al beperkt. De beurzen konden zich gelukkig grotendeels herstellen. En dankzij het goede nieuws over de vaccins tegen het jaareinde sloten heel wat markten (onder andere Amerika, Japan en China) 2020 zelfs af met winst. 

De Europese rendementen bleven echter achterophinken. De representatieve Euro Stoxx 50, die Europa’s grootste aandelen bevat, verloor 5,1%. 

We zien dan ook een gemengd beeld bij onze eigen fondsen. Het Dynamic Fund scoorde het beste in 2020: ondanks een terugval van meer dan 15% in het eerste kwartaal, sloot het fonds het jaar af met een winst van 6,61%. Dat het fonds ook buiten Europa kan beleggen, was natuurlijk een voordeel in 2020. Amerikaanse (45%) en Aziatische aandelen (10%) maakten meer dan de helft van de aandelenportefeuille uit. 

Fonds

Prestatie 2020*

Stability Fund

2,40%

Balanced Low Fund

4,74%

Balanced Fund

5,29%

FFG Global Flexible Fund

-4,51%

Dynamic Fund

6,61%

Europe Sustainable Fund

-7,78%

*Bron: Morningstar 

Voor meer informatie over onze fondsen en hun historische rendementen kunt u terecht op pv.be of bij uw adviseur.

Positieve kijk op 2021

Voor heel wat Belgen was 2020 geen goed financieel jaar: ze werden tijdelijk werkloos en velen kunnen hun activiteiten nog altijd niet uitoefenen.

Toch was 2020 een recordjaar op het vlak van sparen. Dat veel leuke, maar ook prijzige activiteiten (op restaurant gaan, reizen...) aan banden werden gelegd, zorgde ervoor dat de spaarboekjes met meer dan 15 miljard euro aangroeiden.

U legde zelf ook een spaarpotje aan? Dan is fiscaal sparen of investeren in een van onze tak 23-fondsen misschien een goed alternatief voor het spaarboekje. Daarom polsten we bij onze fondsenpartner Degroof Petercam naar de financiële prognoses voor 2021.   

Frédéric Collet van Degroof Petercam: “Onze algemene boodschap is positief voor de markten. Er kunnen nog steeds slechte dingen gebeuren met sommige economieën, maar de verhouding risico versus rendement is veel positiever geworden voor 2021. We verwachten dat de rente laag blijft. En omdat er nog veel geld geparkeerd staat, hebben aandelen nog groeipotentieel. Ook blijven we verder inzetten op duurzame beleggingen. Dat Amerika hoogstwaarschijnlijk opnieuw zal toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs, is alvast een opsteker.”

Ook bij P&V zien we de toekomst positief tegemoet en zetten we meer en meer in op duurzame oplossingen voor uw spaargeld. Wenst u meer informatie of persoonlijk advies (online, op kantoor of bij u thuis) over uw spaarmogelijkheden, neem dan zeker contact op met uw P&V-adviseur.

Voor 2021 wensen we u alvast geen financiële kopzorgen, maar vooral veel warme knuffelmomenten toe…

Nieuwe artikels