Hoe kunt u uw gezin en zaak beschermen na uw overlijden?

Gepost in: Familie KMO en zelfstandigen

Image of the blog article

Denk aan een overlijdensverzekering of een aanvullende waarborg Overlijden

Het is geen prettige gedachte, maar wat bij uw overlijden? Als u een familie nalaat, zullen zij verder moeten met maar een inkomen. En wat met uw zaak? Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u uw gezin en/of uw zaak kunt beschermen. Denk aan het afsluiten van een Tijdelijke overlijdensverzekering of het toevoegen van een aanvullende waarborg Overlijden aan uw IPT of VAPZ.

Verdriet en financiële zorgen

Naast heel wat verdriet brengt een onverwacht overlijden vaak ook financiële zorgen met zich mee. Door het wegvallen van een inkomen wordt het immers een stuk lastiger om de vaste kosten in een gezin te dragen. Denk bijvoorbeeld aan de huur, de hypotheek, gas en elektriciteit of de afbetaling van de wagen. U kunt uw gezin hiertegen beschermen door het afsluiten van een overlijdensverzekering. Bij een overlijden zal deze verzekering een bepaald bedrag uitkeren zodat de facturen verder betaald kunnen worden.

Tijdelijke levensverzekering: flexibel en voordelig

Een eerste manier om uw gezin en zaak te beschermen, is door het afsluiten van een Tijdelijke overlijdensverzekering. Dit is een zeer flexibele verzekeringsformule waarmee u zelf bepaalt wanneer u beschermd bent en voor welk bedrag. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een Tijdelijke overlijdensverzekering af te sluiten, zolang uw kinderen studeren. Of net na de geboorte van uw kind. De som die uitbetaald wordt, kiest u zelf: u weet het best welk budget uw naasten nodig hebben om hun levensstandaard op peil te houden.

Tijdelijke levensverzekering: de fiscus betaalt mee

Een Tijdelijke overlijdensverzekering van P&V is, in vergelijking met de gemoedsrust die u er voor terug krijgt, erg voordelig. Hoe jonger u ze afsluit, hoe lager de premie. Bovendien kunt u die premies tot 30% recupereren via de fiscale aftrekbaarheid.

Waarborg Overlijden toevoegen aan IPT en VAPZ

Een tweede manier om u te beschermen is door een aanvullende waarborg Overlijden toe te voegen aan uw VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) of uw IPT (Individuele Pensioentoezegging). De voordelen van een IPT kent u misschien al: het is een spaarformule waarbij uw vennootschap de premies betaalt voor een bijkomend pensioen, terwijl u toch de begunstigde bent.

Pensioenreserves + minimumbedrag voor uw nabestaanden

Bij uw overlijden krijgen uw nabestaanden in elk geval de pensioenreserves uitgekeerd die u hebt opgebouwd. Met een bijkomende waarborg Overlijden, zijn zij echter ook gegarandeerd van een bepaald minimumbedrag. Zij ontvangen dan bijvoorbeeld 50.000 euro, ook al had u deze som nog niet bijeen gespaard.

Sociaal VAPZ: rente tot 400% van de pensioenbijdrage

Ook aan een VAPZ kunt u een waarborg Overlijden toevoegen. Of u kiest voor een Sociaal VAPZ. Hierbij ligt de maximumpremie die u mag sparen 15% hoger dan bij een gewoon VAPZ. Tien procent van dat bedrag wordt gebruikt voor het afsluiten van extra dekkingen, waaronder een rente bij overlijden. Dat betekent dat uw nabestaanden een extra bedrag krijgen als u voor uw zestigste zou sterven. Deze rente kan oplopen tot 400% van de pensioenbijdragen.

Contacteer uw P&V agent

Welke formule is voor u het meest geschikt? Dat is een vraag waarop uw P&V agent u het correcte antwoord kan geven. Neem dus gerust contact met hem op.

 

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt

Nieuwe artikels