Kentekenplaat verplicht voor alle bromfietsen en lichte vierwielers

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Heeft uw bromfiets al een kentekenplaat?  

Heeft uw bromfiets of lichte vierwieler nog geen nummerplaat? U hebt nog tot 11 december 2016 tijd om dit in orde te brengen. Rijdt u na deze datum met een bromfiets of lichte vierwieler zonder kentekenplaat, dan riskeert u een forse boete.

Een nummerplaat voor bromfietsen en vierwielers tot 45 km/u

Sinds 11 december 2015 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers een nummerplaat dragen. Met deze maatregel wil de overheid de verkeersveiligheid verhogen: bromfietsen en lichte vierwielers zijn dan verzekerd en bestuurders kunnen snel worden geïdentificeerd bij een overtreding of ongeval.

Deze nieuwe verplichting geldt voor:

  • Brommers: meer bepaald voertuigen met twee of drie wielen,  een maximale cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en een maximumsnelheid tot 45km/uur;
  • Lichte vierwielers: meer bepaald voertuigen waarvan het lege gewicht niet meer bedraagt dan 350 kg, uitgerust met een cilinderinhoud van 50 cc of 4kW en een maximumsnelheid tot 45km/uur.

Geen verplichte nummerplaat voor deze voertuigen: 

  • voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten, bijvoorbeeld een elektrische rolstoel;
  • gemotoriseerde voortbewegingstoestellen, zoals een elektrische step, Segway of hoverboard;
  • minibikes of pocketbikes;
  • voertuigen met een maximumsnelheid van 6km/uur.

Opgelet: voor sommige van deze voertuigen, gelden wel andere maatregelen.

4 eenvoudige stappen

U vraagt uw nieuwe nummerplaat aan in enkele eenvoudige stappen:

Stap 1: start de procedure op bij bpost

U gaat naar uw dichtstbijzijnde bpost-kantoor met uw gelijkvormigheidsdocumenten. Ter plaatse voert bpost de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV. Beschikt u niet over een gelijkvormigheidsattest, dan kunt u andere documenten voorleggen. Welke documenten toegelaten zijn, ontdekt u in deze checklist.

Stap 2: aanvraagformulier voor inschrijving

U krijgt van BPost een aanvraagformulier voor inschrijving. Hier moet u nog uw persoonlijke gegevens invullen, het document ondertekenen en vervolgens bezorgt u dit aan uw agent.

Stap 3: inschrijving voertuig

Uw agent voert de inschrijving uit via de WebDIV-toepassing en overhandigt u een samenvattingsformulier van de inschrijving.

Stap 4: levering kentekenplaat

Eén of twee dagen na de inschrijving, wordt uw nummerplaat geleverd. Zorg ervoor dat u 42 euro klaar hebt liggen. Dit moet u op het moment van levering overhandigen aan de postbode.

De nummerplaat brengt u zo snel mogelijk aan op uw voertuig. Het bijgeleverde kentekenbewijs moet u zorgvuldig bewaren. Dit kentekenbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander om aan boord van het voertuig te bewaren.

Een verzekering BA Auto blijft verplicht

De regels rond de verzekering zijn niet veranderd. U bent wettelijk verplicht een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten voor uw bromfiets of lichte vierwieler. Zo bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen als u een ongeval veroorzaakt. Wilt u ook verzekerd zijn voor uw eigen schade? Dan sluit u best ook een bestuurdersverzekering af.

Vraag raad aan uw agent

Wilt u graag meer weten over de verplichte nummerplaat voor bromfietsen? Of over verzekeringen voor brommers en lichte vierwielers? Uw agent beantwoordt met plezier uw vragen. 

Nog geen klant? Vindt hier een agent in uw buurt.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past