Veiligheidssystemen voor uw auto: wat doen ze?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Zes veiligheidssystemen voor uw auto

Meer en meer auto’s zijn uitgerust met diverse systemen die de veiligheid verhogen. De laatste jaren duiken meer en meer veiligheidssystemen op met ronkende namen als Adaptive Cruise Control, Lane Departure Warning en Driver Drowsiness Detection. Al deze systemen hebben één en hetzelfde doel: zorgen voor een daling van het aantal ongevallen! Maar wat zijn deze veiligheidssystemen nu juist en vooral, wat doen ze?

Automatisch remsysteem (Automatic Emergency Braking)

AEB is een autonoom noodremsysteem. Dankzij sensoren vooraan de auto houdt het systeem mee het verkeer in de gaten en komt tussen indien nodig. Gaat de auto voor u plots stevig in de remmen en reageert u niet meteen? Dan krijgt u een waarschuwingssignaal te horen en zal AEB uw auto automatisch afremmen en indien nodig volledig doen stoppen.

Detectiesysteem voor voetgangers en fietsers

Sommige Automatic Emergency Braking-systemen hebben ook een detectiesysteem voor voetgangers en fietsers. Dit systeem is in staat specifiek menselijke bewegingen waar te nemen en waarschuwt u bij gevaar. Bij bijna de helft van alle dodelijke ongevallen in Europa was vorig jaar een voetganger, fietser of motorrijder betrokken. Deze systemen kunnen niet altijd een aanrijding vermijden maar verminderen in geval van een aanrijding wel altijd de impact voor de voetganger en dus het aantal dodelijke slachtoffers.

Rijstrookcontrolesysteem (Lane Departure Warning System)

Lane Departure Warning detecteert wegmarkeringen en waarschuwt u wanneer u onbedoeld uw rijstrook verlaat of van rijstrook veranderd zonder uw richtingaanwijzer te gebruiken. Is uw auto ook uitgerust met Lane Departure Assist? Dan zal het systeem ook zelf bijsturen zodat u binnen de aangeduide wegmarkeringen blijft.

Vermoeidheidsherkenningssysteem (Driver Drowsiness Detection)

Dit systeem waarschuwt wanneer u vermoeid achter het stuur zit en adviseert u om een pauze in te lassen. Het systeem analyseert uw stuurbewegingen en maakt gebruik van de sensoren die ook gebruikt worden voor het Lane Departure Warning System. De meest recente systemen gebruiken ook een camera naast het stuur om uw hoofd- en oogbewegingen te monitoren.

Adaptive Cruise Control

Adaptive Cruise Control is een verbetering van de traditionele Cruise Control. Adaptive Cruise Control past uw snelheid automatisch aan de snelheid van de wagen voor u aan. En zorgt ervoor dat u altijd op eenzelfde veilige afstand blijft van uw voorligger. Sommige systemen vertragen niet alleen maar stoppen ook volledig indien nodig, bijvoorbeeld in geval van een plots opduikende file.

Dodehoeksignalisatie (Blind Spot System)

Het Blind Spot System waarschuwt u visueel wanneer een voertuig zich in uw dode hoek bevindt, zowel links als rechts. De meest recente systemen geven ook een geluidswaarschuwing indien u op dat moment uw richtingaanwijzer aanzet.

5% korting

P&V wil autobestuurders motiveren om bij de aankoop van een wagen te kiezen voor automatische veiligheidssystemen. Bij P&V krijgt u een korting van 5% op uw autopremie (op de waarborg ‘eigen schade’ van omnium en op BA-autoverzekering) indien uw voertuig is uitgerust met één van bovenstaande systemen.

Nieuwe artikels