Wat als er een ongelukje gebeurt bij het barbecueën?

Gepost in: Familie Woning Van dag tot dag

Image of the blog article

Barbecueën: wat bij ongelukjes?

Barbecueën is erg populair en kan bijna overal: op het terras, in de tuin, in het park … Maar wat als er iets misloopt? Wie is er dan verantwoordelijk? Aan de hand van vier voorbeelden zetten we voor u enkele zaken op een rijtje.

1. Barbecue in de tuin: een steekvlam zet het tuinhuis in lichterlaaie

De slaatjes zijn gemaakt, de rosé staat koud, de worstjes en hamburgers liggen uitgestald op een mooie schaal … kortom, iedereen is er klaar voor. Als u echter het vlees op de barbecue legt en er wat olie over giet, ontstaat er een steekvlam. Gelukkig hebt u zich niet verbrand, maar uw houten tuinhuisje blijkt niet brandbestendig. Het brandt grotendeels af. Wat nu? Wie betaalt de schade?

Uw brandverzekering vergoedt de schade

Uw brandverzekering verzekert uw woning tegen brand. Ook een tuinhuis maakt deel uit van uw woning. De schade zal dus door uw brandverzekering vergoed worden.

>Opgelet: het moet gaan om schade door brand in de vorm van uitslaande vlammen. Verschroeide u uw kleding bij het barbecueën of begon het plastic tafeltje naast de barbecue te smelten dan zijn de kosten voor u.

2. Barbecue op het terras: schade bij de buren

Yara heeft geen tuin aan haar stadswoning, maar wel een zonnig terras, ook geschikt dus voor een barbecue. Door een onoplettendheid stoot Yara het barbecuetoestel om waardoor de tropisch houten vloer van haar terras in brand schiet. De vlammen slaan bovendien snel over naar het terras van de buren en vernielen daar de mooie tuinstoelen en tafel in teak. Wat nu? Is er een verzekering die deze schade dekt?

Wie betaalt de schade aan Yara’s terras?

Is Yara eigenaar van haar woning, dan kan ze terecht bij haar brandverzekering. Huurt zij deze knusse rijwoning, dan is het aan de verhuurder om zijn brandverzekering aan te spreken. Maar de brandverzekeraar van de verhuurder zal vervolgens wel het bedrag terugeisen bij Yara.

Daarom is het erg belangrijk dat Yara een eigen verzekering afsluit die haar huuraansprakelijkheid dekt. Zonder brandverzekering zal ze zelf de schade aan het terras moeten vergoeden.

Wie betaalt de schade aan het terras van de buren?

Voor de schade bij de buren kan Yara ook terecht bij haar brandverzekeraar. Die zal de kosten vergoeden aan de buren.

Tip: ook voor een huurder is een brand- en een familiale verzekering erg belangrijk.

3. Barbecue in het park: schade aan het groen

Lucas woont in het centrum van een stad en heeft geen tuin. Geen nood, in het park om de hoek staat een publieke barbecue. Lucas moet wel rekening houden met een aantal regels, zoals het rooster reinigen en de gedoofde assen deponeren in de aston.

Lucas laat de barbecue eventjes onbewaakt achter en een genster komt terecht in de struiken die vuur vatten. Het vuur is snel onder controle maar de struiken blijken beschadigd. Als het stadsbestuur de kosten van een nieuwe aanplanting wil verhalen op Lucas, kan Lucas een beroep doen op zijn familiale verzekeraar.

4. Barbecue en kinderen: de verantwoordelijkheid van de gastheer

Guy geeft een groot tuinfeest. Onder de gasten bevinden zich ook kinderen. Guy waarschuwt hen verschillende keren om uit de buurt te blijven van de barbecue, maar de vijfjarige Daniel komt met zijn armpje terecht tegen de zijkant van de barbecue en verbrandt zich.

Gelukkig is het niet te ernstig. Maar wat als het ernstiger geweest was? Is de gastheer of vrouw altijd verantwoordelijk voor de schade die zijn gasten overkomt?

Neen, in dit geval verwittigde Guy de kinderen voldoende. Bovendien waren de ouders in de buurt, die uiteraard moeten toezien op hun eigen kinderen. Biedt een van uw gasten zelf aan om te helpen barbecueën en schroeit hij zijn kleding? Ook dan bent u niet in fout en is de schade voor uw gast.

Was Guy echter beschonken en waarschuwde hij de kinderen niet voor de barbecue, dan kunnen de ouders van Daniel, Guy eventueel wél verantwoordelijk stellen.

8 tips om veilig te genieten

Om optimaal te genieten van uw barbecue, houd rekening met een aantal zaken.

  1. Zet uw barbecue op een egale ondergrond, zodat hij stevig staat en niet kan omvallen.
  2. Koop een barbecue van goede kwaliteit.
  3. Steek een half uur op voorhand de houtskool aan, eventueel met aanmaakblokjes. Van zodra een laagje grijs-witte as op de gloeiende houtskool ligt, kunt u starten met het barbecueën.
  4. Giet geen olie, spiritus of benzine op het vuur! Zo voorkomt u ontploffingen en erge brandwonden.
  5. Bewaar uw vlees, vis en ander voedsel in een koelbox. Vlees onbeschermd aan de zon blootstellen is een groot risico. Een voedselvergiftiging kan erg gevaarlijk zijn zeker voor kinderen.
  6. Wees voorzichtig bij het vuur. Gebruik ovenwanten en een barbecueschort.
  7. Zet een emmer met een natte dweil in de buurt of zorg ervoor dat er bluszand aanwezig is.
  8. Houd kinderen uit de buurt.

Wij wensen u alvast veel plezier en smakelijk!

Interesse in een complete brandverzekering?

Wist u dat P&V Ideal Woning ook het weekendhuisje dat u in de Ardennen huurt, verzekert tegen brandschade? Lees meer over de brandverzekering of vraag ernaar bij uw P&V-agent.

Nieuwe artikels