Sparen met belastingvoordeel, hoe doet u dat in 2021?

Gepost in: Pensioen Sparen

Image of the blog article

Inflatie en lage rente: met pensioensparen en/of langetermijnsparen kunt ze het hoofd bieden. Weet u welke de fiscaal voordeligste spaarformule voor u is?

In 2021 trekt onze economie zich stilaan weer op gang, maar helaas gaat deze heropstart gepaard met stijgende prijzen. Eind augustus bedroeg de inflatie zelfs 2,73%. De rente daarentegen bleef ook dit jaar superlaag. Optimaal sparen met fiscaal voordeel is dan ook een must. Maar weet u welke spaarformule u het meeste belastingvoordeel oplevert

Hoeveel mag u fiscaal sparen in 2021?


“Als u aan pensioensparen doet (of als u dit overweegt), dan hebt u de keuze: ofwel spaart u dit jaar tot 990 euro en dan bedraagt uw fiscaal voordeel 30%. Ofwel spaart u 1.270 euro, en dan is uw fiscaal voordeel 25%.

Als u weinig tot geen belastingen betaalt, dan kan uw fiscaal voordeel lager uitvallen, want het betreft een belastingvermindering.

Bij langetermijnsparen is uw fiscaal voordeel 30%, maar het maximumbedrag dat u mag sparen hangt af van uw beroepsinkomen (uit arbeid, pensioen…). Als regel geldt dat u tot 6% van uw netto beroepsinkomen kunt sparen + 176,40 euro, en met een absoluut maximum van 2.350 euro in 2021. Dit komt overeen met een netto beroepsinkomen van 36.300 euro. Om van een fiscaal voordeel te kunnen genieten, moet uw inkomen (en uw te betalen belasting) voldoende hoog zijn, maar daarnaast moet u ook rekening houden met eventuele hypothecaire kredieten. Hebt u een hypotheek voor uw eigen woning in Vlaanderen of Wallonië (afgesloten vóór 2016) of in Brussel (afgesloten vóór 2017)? Of hebt u een lening voor een tweede woning? In dat geval biedt langetermijnsparen hoogstwaarschijnlijk geen extra voordeel,” aldus onze expert Levensverzekeringen. 

TIP: Uw P&V-adviseur kent uw situatie en heeft de nodige kennis in huis om na te gaan wat uw mogelijkheden zijn om uw fiscaal voordeel te optimaliseren.

Met pensioensparen en langetermijnsparen kan uw belastingvoordeel oplopen tot 30.000 euro


Tegenover het fiscaal voordeel  staat een eindbelasting. Deze wordt in het jaar van uw 60ste verjaardag (of op de 10e verjaardag van het contract als u start na uw 55ste) door P&V doorgestort aan de fiscus en bedraagt 8% voor pensioensparen en 10% voor langetermijnsparen. Deze inhouding wordt berekend op de reserve van uw polis, de eventueel toegekende winstdeelname in tak 21 is vrijgesteld van deze belasting.

Naast deze eindbelasting is er bij het langetermijnsparen ook een premietaks van 2% op elke gestorte premie verschuldigd. Deze premietaks is niet van toepassing bij pensioensparen.

Wordt uw fiscaal voordeel dan niet volledig tenietgedaan door de eindbelasting? Een terechte vraag, die we voor u even hebben nagerekend. In de tabellen hieronder vergelijken we het fiscaal voordeel met de te betalen belasting. We gaan uit van een jaarlijkse premie in de formule tak 21 met een gewaarborgd rendement van 0,45%, de maximale instapkost en een gemeentebelasting van 6%.

U spaart jaarlijks 990 euro in pensioensparen tot 65 jaar

Startleeftijd

Fiscaal voordeel

Eindbelasting

Uw fiscale winst

20 jaar

14.167 euro

3.424 euro

10.743 euro

30 jaar

11.019 euro

2.509 euro

8.510 euro

40 jaar

7.871 euro

1.635 euro

6.235 euro

50 jaar

4.722 euro

799 euro

3.923 euro

U spaart jaarlijks 2.350 euro in langetermijnsparen tot 65 jaar

 

Startleeftijd

Fiscaal voordeel

Premietaks

Eindbelasting

Uw fiscale winst

20 jaar

33.629 euro

2.074 euro

9.404 euro

22.151 euro

30 jaar

26.156 euro

1.613 euro

6.892 euro

17.651 euro

40 jaar

18.683 euro

1.152 euro

4.491 euro

13.040 euro

50 jaar

11.210 euro

691 euro

2.195 euro

8.323 euro

“Als u op jonge leeftijd het maximum spaart in zowel pensioensparen als langetermijnsparen, dan kan dit een fiscale winst opleveren van meer dan 30.000 euro. Natuurlijk is het niet iedereen gegeven om dit te doen, en al zeker niet in deze onzekere tijden, maar zelfs op latere leeftijd starten met pensioensparen en/of langetermijnsparen levert u een behoorlijk voordeel op. Maak er optimaal gebruik van!,” zo luidt het advies van onze expert.

Waarom u uw spaarverzekering best optimaliseert vóór uw 55ste verjaardag


Zowel pensioensparen als langetermijnsparen moeten worden afgesloten voor een duur van minstens tien jaar en de eindleeftijd moet minimaal 65 jaar zijn. Uw 55ste verjaardag is een sleutelmoment, want de eindbelasting op uw contract wordt niet op uw 60ste verjaardag, maar wel op de 10de verjaardag van het contract ingehouden als u uw contract afsluit of uw spaarpremie verhoogt na uw 55ste verjaardag. Uw contract starten of optimaliseren voor je 55ste zorgt er dus voor dat de laatste 5 jaar niet belast worden. Dit kan een belangrijk verschil uitmaken.

TIP: Start of optimaliseer uw spaarcontract nog vóór uw 55ste verjaardag.

Start met langetermijnsparen vóór uw 65ste verjaardag en blijf na uw pensionering genieten van uw fiscaal voordeel


Volgens onze expert levensverzekeringen kan langetermijnsparen ook voordelen bieden na uw 65ste: “Als u een pensioen ontvangt van meer dan 1.250 euro bruto, dan moet u ook na uw pensionering nog belastingen betalen. In dit geval hebt u er alle belang bij om ook na uw 65ste aan langetermijnsparen te doen. Uw contract moet dan wel starten vóór uw 65ste verjaardag en moet minstens tien jaar lopen. Na uw 65ste verjaardag is het niet meer mogelijk om een contract af te sluiten of uw premie te verhogen. U kunt uw premiebedrag wel op elk moment verlagen.”

Belastingsvoordeel optimaliseren? Vraag raad aan uw P&V-adviseur


U wenst uw belastingen te verlagen? Dat kan met het langetermijnsparen of pensioensparen van P&V. Uw P&V-adviseur helpt u graag bij het bepalen van het bedrag dat u kunt sparen en bij het kiezen van de formule die voor u het meest geschikt is in functie van uw inkomsten en uw huidige financiële situatie.

Mooi meegenomen: als u vóór eind november een afspraak maakt met uw P&V-adviseur voor een gratis en vrijblijvende spaar- en verzekeringscheck (bij u thuis, in het P&V-kantoor of via een Teams-gesprek), dan levert u dat niet alleen een heleboel interessante spaartips op, maar krijgt u bovendien twee bioscooptickets cadeau. Zolang de voorraad strekt, natuurlijk, dus wees er op tijd bij!

Maak een afspraak voor uw spaar- en verzekeringscheck en ontdek welke spaarformule u het meeste belastingvoordeel oplevert.

Met de motor in de zomer door de hitte, klaar!

Gepost in: Vakantie Motorfiets

Image of the blog article

Keek u ook vol ongeduld naar het einde van de winter uit, om eindelijk weer de motor uit de garage te halen en terug in de buitenlucht te rijden, door ons mooie land? Na de maartse buien en aprilse grillen stijgen de temperaturen weer. Maar wees voorzichtig: 70% van de dodelijke ongevallen gebeurt bij mooi weer, op een rustige weg! Draag dus uw bescherming of het zomerequivalent.

Zomeruitrusting om op de motor de hitte te trotseren


Vanaf juni voelt u al de warmte op de motor, maar daarna wordt het zeer snel (te) heet. Met de motor in de zon rijden is uiteraard heerlijk, maar de uitrusting wordt zwaar en warm. Om in de zomer prettig met de motor te kunnen rijden, moet u oplossingen vinden om de warmte te verdragen. Laat ons beginnen bij de motoruitrusting.

Het hele jaar door moet u dezelfde verplichte motoruitrusting dragen: een jas, handschoenen, broek, helm en schoenen/laarzen. U moet dit dus ook in de zomer dragen, maar dan in een lichtere versie:

 • De motorjas: lichter voor de zomer (verwijder de isothermische voering) en vooral verlucht (luchtige stof, zodat de lucht verkoeling biedt tijdens het rijden). 
  • Een jas gemaakt uit mesh (luchtdoorlatende stof) is het luchtigst, omdat de stof lucht doorlaat … maar ook water! Hij is dus niet waterdicht. Gelukkig bestaan er waterdichte voeringen die u aan de binnen- of buitenkant kunt aanbrengen, zodat u in de loop van de dag een laagje kunt verwijderen of toevoegen.
  • Een motorjas van geventileerd leder is iets duurder en wat minder koel, maar wel veiliger (leder is sterker dan mesh). 

Daarnaast zijn er nog de extra’s. Wat dacht u van een vest dat u met koud water kunt vullen?
 

 • Handschoenen: de zomerversie heeft geen isothermische vulling, maar biedt toch de nodige bescherming. Vooral de handpalm en de vingertoppen zijn extra verstevigd. Verder bestaan de handschoenen uit mesh of geperforeerd leer en zijn ze geventileerd, zodat u er niet te veel in zweet.
   
 • Broek: deze verplichte kledij moet sterk genoeg zijn, om u te beschermen, wanneer u valt en uitglijdt op de weg! In de zomer draagt u het best een broek uit textiel met hightech fiber voor de nodige bescherming, of een met kevlar versterkte jeans, die zelfs voor een 'normale' broek kan doorgaan. Of u gaat voor een broek van Goretex, als uw budget het toelaat. Die ademt goed en is toch waterdicht. 
   
 • Helm: de helm is misschien het enige deel van uw uitrusting dat elk seizoen hetzelfde blijft. U kies beter een integraal- of moduleerbare helm (makkelijker aan- en uit te trekken) dan een jethelm, die uw kin niet beschermt! Wat bij grote warmte echt een verschil maakt, zijn de luchtinlaten. Zo krijgt u ventilatie aan uw gezicht, waardoor u niet als in een sauna zit!
   
 • Schoenen/laarzen: voeten en enkels zijn vaak het meest getroffen bij een val met de motor of scooter. Daarom is het zo belangrijk dat u specifieke uitrusting draagt. Schoenen beschermen de voet (met versterkte tenen en hielen) en de enkel, laarzen beschermen ook het scheenbeen. Wees voorzichtig met schoenen met veters. Als de veters in de pedalen van uw motor vast komen te zitten, riskeert u een ongeval. Voor de zomer bestaan er geventileerde laarzen van mesh of uit andere strategisch geperforeerde materialen die lucht doorlaten. Cruciaal is dat u zich goed blijft beschermen.

Niet te vergeten: ook passagiers moeten (in België) de verplichte motoruitrusting dragen! Bij een val lopen ze namelijk dezelfde risico's als de bestuurder. Ze moeten dus even goed beschermd zijn!

Nog een laatste punt over de uitrusting: zwart warmt op, omdat het de warmte absorbeert, wit reflecteert die! Heel veel helmen, handschoenen, broeken en jassen zijn zwart, maar dus niet de beste keuze bij warm weer. Niet alleen wat de zichtbaarheid betreft, maar ook qua comfort bij warm weer. Eigenlijk is elke kleur om die twee redenen beter dan zwart.

Goede gewoonten wanneer u bij warm weer met de motor rijdt

Volg deze tips van ervaren motorrijders, kleine details die het leven veel makkelijker maken:

 • Bedek uzelf! Ja, het klinkt raar, maar als u aan het rijden bent, voelt u door de wind de zon niet branden. U moet dan ook goed uw nek, hals en polsen in het oog houden.
 • Vermijd indien mogelijk de warmste uren, tussen 16 en 18 uur. Het koelst is het voor 9 uur.
 • Parkeer uw motor niet in de volle zon. 
 • Pas op voor asfalt, dat kan op sommige plaatsen smelten door de hitte.
 • Let op: bij mooi weer zijn er meer recreatieve weggebruikers, die minder opletten.
 • Drink water voor en tijdens het rijden: voorzie in 500 ml/uur. Vermijd alcohol …
 • Bescherm uw ogen: draag zeker een zonnebril, als uw helm geen donker vizier heeft.
 • Open de ventilatiegaten van uw helm, als die er zijn.
 • Hou uw reisgezelschap in de gaten. 
 • En als het echt te warm is, hou dan even halt in de schaduw en drink rustig wat. 

Een gewaarschuwde motorrijder is er twee waard. Aarzel dus niet om deze tips te delen. 
Nu hebt u alleen nog een motor en een goede motorverzekering nodig. Veel rijplezier!

Is een waarborg rechtsbijstand ook interessant in uw brandverzekering?

Gepost in: Woning Rechtsbijstand

Image of the blog article

Het nut van een rechtsbijstandsdekking in de brandverzekering: vier concrete voorbeelden

Tijdens verbouwingswerken beschadigt uw buurman per ongeluk uw woning. Jammer genoeg raakt u het niet eens over de schadevergoeding. Geschillen over een gedekte schade worden meestal via de familiale verzekering geregeld. Maar stel dat iemand schade veroorzaakt aan een huis dat u verhuurt, dan kunt u geen beroep doen op uw familiale verzekering. Daarvoor is de optionele waarborg Rechtsbijstand in uw brandverzekering nodig.

Maar ook voor een enige eigen woning is deze waarborg, ondanks een eventuele overlap met uw familiale verzekering, de moeite waard. Bovendien kreeg de waarborg onlangs een stevige upgrade.

Leer meer over het nut van de waarborg rechtsbijstand met vier voorbeelden uit de praktijk en een overzicht van de belangrijkste verbeteringen.

 1. U huurt een appartement. Door de lekkende douche van uw bovenbuur lopen uw meubels vochtschade op.

Uw bovenbuur vervangt de siliconen randen van zijn douche niet op tijd. Hierdoor sijpelt water binnen in uw appartement. Twee van uw kasten lijden vochtschade. U probeert het probleem aan te kaarten bij uw buurman, maar krijgt geen gehoor.

Met de rechtsbijstandswaarborg in uw Ideal Woningverzekering kunt u bij uw P&V-adviseur aankloppen. Samen bekijkt u wat de opties zijn om de schadevergoeding te krijgen waar u recht op hebt. In der minne of via de rechtbank als het niet anders kan.

 1. U erft het huis van uw ouders en beslist om het te verhuren. Op een dag worden de muren volgeklad met graffiti.

Voor schade door de fout van anderen aan een tweede onroerend goed kunt u geen beroep doen op uw familiale verzekering. Als u in de brandverzekering van uw geërfde woning ook een waarborg Rechtsbijstand hebt genomen, helpt P&V u, administratief en juridisch, om een schadevergoeding te vorderen van de graffitikunstenaar.

Als u een tweede woning bezit en verhuurt, is een goede brandverzekering met rechtsbijstand een must. Vraag ernaar bij uw P&V-adviseur.

 1. Uw buurman wil verbouwen, zet een container voor zijn deur en start onbezonnen met enkele afbraakwerken. Die veroorzaken verzakkingen en er ontstaat een grote scheur in uw muur.

Uw buurman is overduidelijk aansprakelijk voor deze schade, maar hoe vordert u de juiste vergoeding? Dankzij de rechtsbijstand in uw Ideal Woning kunt u in dit scenario een beroep doen op uw P&V-adviseur.

Uit de expertise blijkt dat de stabiliteit van uw woning in gevaar is en dringende actie vereist is. De herstelkosten worden geschat op 9 000 euro. Uw buurman kan dat echter niet betalen en is hiervoor ook niet verzekerd. Wat nu? Als u een rechtsbijstandsdekking in uw brandverzekering hebt, dan komt P&V tussen tot 15 000 euro. U laat de scheur in uw muur repareren en slaapt weer op beide oren.

 1. U huurt een huis. De eigenaar onderhoudt zijn eigendom niet en na een kortsluiting in de antieke zekeringkast ontstaat er een brandje, met vooral veel rookschade aan uw inboedel tot gevolg.

Uw P&V-adviseur regelt een expertise waarop ook een expert van de verhuurder aanwezig is. De schadevergoeding wordt bepaald op 5 000 euro, maar als u zelf de rekensom maakt, dan komt u op minimaal 7 000 euro. U wilt een tegenexpertise.

Sinds 18 maart 2018 betaalt P&V ook de kosten voor deze tegenexpertise als u de waarborg Rechtsbijstand in uw brandverzekering hebt afgesloten.

Rechtsbijstand in Ideal Woning: 20 euro per jaar

P&V breidde sinds 18 maart 2018 de rechtsbijstandsdekking in haar brandverzekering Ideal Woning uit. Er kwamen vier waarborgen bij, waaronder de hierboven vermelde terugbetaling van een tegenexpertise. Ook worden nu de contractuele geschillen gedekt die u na een gedekt schadegeval met uw brandverzekeraar zou hebben.

Stel: u stelt een vochtplek vast bovenaan uw muur. Uw brandverzekeraar laat dit onderzoeken maar weigert tussen te komen omdat het water volgens hen van opzij binnen sijpelt (wat niet gedekt is), terwijl u ervan overtuigd bent dat het water van uw bovenbuur afkomstig is (wat wel gedekt is). Voor een dergelijk - contractueel - geschil kunt u dus voortaan ook een beroep doen op de Rechtsbijstand van uw Ideal Woning.

Bovendien verhoogden we twee vergoedingsplafonds:

 1. de maximale tussenkomst per schadegeval gaat van 6 900 naar 50 000 euro
 2. de interventie als de aansprakelijke tegenpartij onvermogend is, stijgt van 2 800 naar 15 000 euro

Voor rechtsbijstand in uw Ideal Woning betaalt u slechts 20 euro per jaar. Hebt u deze waarborg al afgesloten, dan krijgt u deze verbeterde voorwaarden bovendien gratis tot uw eerstvolgende vervaldag (te beginnen met vervaldagen in juli 2018).

Interesse?

Contacteer uw P&V-adviseur om te bekijken of de waarborg rechtsbijstand een interessante aanvulling is op uw brandverzekering.

Een rechtsbijstandsverzekering met een fiscaal voordeel, iets voor u?

Gepost in: Familie Rechtsbijstand

Image of the blog article

Alles wat u wilt weten over de rechtsbijstand met fiscaal voordelige premie

Op 4 april 2019 werd het wetsvoorstel van minister van Justitie Geens om de rechtsbijstandsverzekering fiscaal voordelig te maken goedgekeurd door het parlement. De nieuwe wet verscheen op 8 mei in het staatsblad en treedt in voege op 1 september 2019.

Vanaf 1 september 2019 kunt u ook bij P&V terecht voor een aangepaste polis die voldoet aan de wettelijke minimumvereisten om van het fiscaal voordeel te genieten. Deze polis wordt ontwikkeld door Arces, rechtsbijstandsspecialist van de P&V Groep.

De rechtsbijstand: voor hulp bij geschillen

Een rechtsbijstandsverzekering helpt u als u het na een schadegeval niet eens wordt met de tegenpartij. Uw verzekeraar staat u in dat geval bij om een oplossing te vinden: liefst (en gelukkig in de meeste gevallen) via een minnelijke schikking met de tegenpartij en als het niet anders kan met een gerechtelijke procedure.

Aanvullende waarborg bij familiale, brand- en autoverzekering

U kunt een verzekering rechtsbijstand afsluiten als aanvullende waarborg bij uw familiale, brand- en autoverzekering. Deze waarborg beperkt zich dan tot de geschillen die voortvloeien uit een schadegeval dat gedekt is in deze polissen.

Daarnaast biedt Arces, merk van P&V Verzekeringen, ook aparte rechtsbijstandsverzekeringen die u zelf afstemt op uw budget en behoeften en die ook andere geschillen in uw privéleven (en in sommige gevallen ook in uw beroepsleven) dekken. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met uw ex-werkgever over uw ontslagvergoeding, een probleem met de elektrozaak die u een defecte laptop verkocht of een onenigheid met de fiscus.

Het is een dergelijke op zich staande rechtsbijstandsverzekering die vanaf 1 september 2019 onder bepaalde voorwaarden recht geeft op een belastingvoordeel. Maar wat is de bedoeling van deze aangepaste polis? Wanneer heeft u recht op dit voordeel? En hoe weet u of dit interessant is voor u? Dat vroegen we aan onze collega Paul Winters, expert bij Arces, kwaliteitsmerk voor rechtsbijstand van de P&V Groep.

Toegankelijke justitie voor iedereen

“Door een belastingvermindering in te voeren, hoopt de minister van Justitie dat meer mensen zich zullen beschermen. Want iedereen kan in een (juridisch) geschil terechtkomen en in sommige gevallen lopen de kosten stevig op. Met een fiscale stimulans moet rechtsbijstand toegankelijker worden, ook voor wie niet vertrouwd is met justitie”, aldus Paul Winters.

“Het wetsvoorstel is er niet gekomen voor onvermogenden, want zij kunnen in juridische geschillen meestal terugvallen op het pro-Deosysteem”, vervolgt Paul. “Wie is dan wel de doelgroep? Burgers met een gemiddeld inkomen voor wie het toch niet evident is om de kosten van een rechtszaak of expertise na een geschil of schadegeval zelf te betalen. Ook voor verzekeraars betekent dit initiatief een duwtje in de rug. Want als een groter aantal mensen een rechtsbijstandsverzekering afsluit, worden de risico’s door meer schouders gedragen en dat geeft ademruimte om ons product verder uit te bouwen tegen een correct tarief.”

Eerdere poging voor democratisering rechtsbijstand faalde

“De overheid deed in 2007 al een poging om de rechtsbijstand te democratiseren. Toen kwam de zogenaamde ‘Onkelinx-polis’ op de markt, een rechtsbijstandsverzekering met een premie van maximaal 144 euro per jaar, vrijgesteld van verzekeringstaks (9,25%). “Deze verzekering met best veel waarborgen maar eerder lage dekkingsplafonds en een beperkt belastingvoordeel was echter niet zo succesvol. Nu probeert de regering dus opnieuw om mensen over de streep te trekken,” legt onze rechtsbijstandsspecialist uit.

Bescherming voor zoveel mogelijke geschillen in uw dagelijks leven

De minister van Justitie wil een rechtsbijstandsverzekering promoten die in principe alle geschillen dekt die onder de bevoegdheid van een Belgisch rechtscollege vallen, uitgezonderd de geschillen waarvoor u een beroep doet op de rechtsbijstand auto. Voor een aantal geschillen legt de wet ook op dat tussenkomst moet gegeven worden voor geschillen die onder de bevoegdheid vallen van rechtscolleges in de ons omringende landen.

Om vanaf 1 september 2019 recht te hebben op een belastingvoordeel moet uw rechtsbijstandsverzekering voldoen aan een aantal wettelijke voorwaarden. Ook de manier waarop de belastingvermindering wordt toegekend, is bij wet bepaald. Een samenvatting:

 • De waarborg bedraagt minstens 13 000 euro per geschil in burgerzaken en 13 500 euro voor strafzaken
 • Voor geschillen rond een echtscheiding of de beëindiging van wettelijke samenwoning geldt een minimumwaarborg van 3 375 euro per verzekerde partner
 • Voor contractuele bouwgeschillen geldt een minimumwaarborg van 6 750 euro
 • Het bedrag van de premie waarvoor u belastingvermindering krijgt, wordt beperkt tot 310 euro (geïndexeerd) per jaar. Deze vermindering wordt toegepast op 40% van dit bedrag. De maximale belastingvermindering voor het aanslagjaar 2020 is dus 124 euro
 • Er is in bepaalde gevallen een wachttijd voorzien die meestal een jaar bedraagt. Voor echtscheidingsgeschillen is de maximale wachttijd drie jaar, voor bouwgeschillen vijf jaar. Als u van verzekeraar verandert, wordt rekening gehouden met de wachttijd die al is verstreken.

Goed gemiddelde met realistische verzekerde bedragen

“De verzekering die Minister Geens voorstelt, is geen super-de-luxe polis, maar wel een goed gemiddelde met realistische verzekerde bedragen. Het belangrijkste verschil ten opzichte van het huidig marktaanbod is de dekking van contractuele geschillen in de bouw. Dat risico was vroeger onverzekerbaar in een rechtsbijstandscontract voor particulieren. Nu is er wel een oplossing voor een geschil dat voortvloeit uit grotere bouwwerken waarvoor een vergunning of de tussenkomst van een architect is vereist. Een conflict over barsten in het stucwerk nadat u een nieuwe deur laat plaatsen, was - in een ruimere polis rechtsbijstand- al eerder gedekt,” verduidelijkt Paul Winters van Arces.

De 3 opties van de verzekeraars

Verzekeraars hebben drie opties:

 1. geen fiscaal voordelige rechtsbijstand aanbieden
 2. een polis met belastingvoordeel aanbieden die zich beperkt tot de wettelijke minimumgaranties
 3. een polis met belastingvoordeel aanbieden met ruimere waarborgen dan deze die de wetgever verwacht.

P&V kiest voor de laatste optie. Arces, kwaliteitsmerk voor rechtsbijstandsproducten van de P&V Groep, biedt via haar polis Safety All In Life vandaag al een product dat op veel vlakken verder gaat dan wat de wet voorschrijft om belastingvermindering te kunnen toekennen. Deze polis krijgt een upgrade (met onder andere de toevoeging van de dekking voor contractuele bouwgeschillen) en is vanaf 1 september 2019 beschikbaar in een aangepaste versie, waarvoor we elk jaar een fiscaal attest zullen afleveren.

Ook voor u?

Of deze ruime polis ook interessant voor u is, bekijkt u best samen met uw P&V-adviseur. Soms volstaat een waarborg rechtsbijstand in uw auto-, brand- of familiale verzekering. Maar misschien hebt u meer bescherming nodig. Uw adviseur stelt u graag de beste oplossing voor in functie van uw noden en budget. Meer informatie over onze nieuwe rechtsbijstandsverzekering volgt.


Bron: Assurinfo / De Standaard
 

Nieuw: een fiscaal interessante rechtsbijstand

Gepost in: Familie Rechtsbijstand

Image of the blog article

Safety All In Life Plus: de fiscaal voordelige rechtsbijstandsverzekering

In onze nieuwsbrief van mei kondigden we aan dat er op 1 september 2019 een wet in werking zou treden die een fiscaal voordeel toekent aan de rechtsbijstandsverzekering. Een voorwaarde is wel dat deze verzekering aan een aantal minimumvoorwaarden voldoet. Het doel van deze wet is om rechtsbijstand via een fiscale stimulans toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Arces, rechtsbijstandspecialist van de P&V Groep, ging vanaf de goedkeuring van het wetsvoorstel in april 2019, meteen aan de slag. Al in augustus lanceerde ze haar product Safety All In Life Plus. Een rechtsbijstandsverzekering die verder gaat dan wat de wetgever oplegt om in aanmerking te komen voor een belastingvoordeel.

Waarom zou u een aparte rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

De meeste familiale, brand- en autoverzekeringen bieden een optionele rechtsbijstandswaarborg. De rechtsbijstand gekoppeld aan een brandverzekering, bijvoorbeeld, komt in principe alleen tussen bij geschillen over schadegevallen die gedekt zijn in deze verzekering. Voor andere geschillen, zoals een dispuut met uw ex-werkgever over uw ontslagvergoeding of een discussie over uw belastingaangifte met de fiscus, moet u zelf een oplossing zoeken.

Daarom raden we sommige klanten een afzonderlijke en algemene rechtsbijstandspolis aan. Dat is niet alleen overzichtelijker (één contract en één premie), u krijgt bovendien een ruimere dekking met hogere vergoedingslimieten en, vanaf 1 september 2019, eventueel zelfs met een fiscaal voordeel.

Troeven van de verzekering Safety All In Life Plus

De nieuwe, op zich staande rechtsbijstandsverzekering van Arces heet Safety All In Life Plus. Deze verzekering dekt zowat alle geschillen die onder de bevoegdheid van een Belgisch rechtscollege vallen.

Geschillen die via de rechtsbijstand auto moeten worden geregeld, zijn uitgesloten, maar u kunt uw rechtsbijstand auto combineren met een Safety All In Life Plus. Dat is minder administratie voor u, want uw volledige rechtsbijstand zit dan in één contract, waarvoor u één premie betaalt.

Vroeger uitgesloten in rechtsbijstandscontracten voor particulieren maar nu wel verzekerd in de Safety All In Life Plus, zijn geschillen die voortvloeien uit grotere bouwwerken die u laat uitvoeren en waarvoor u een vergunning of de tussenkomst van een architect nodig hebt.

Stel. U laat een keuken aanbouwen aan uw woning, maar deze vertoont al snel ernstige gebreken. In dat geval kunt u met een Safety All In Life Plus een beroep doen op de specialisten van Arces om een schadevergoeding te krijgen van uw aannemer. Bovendien wordt tot 8 000 euro van de kosten voor deze bijstand rechtstreeks betaald door Arces.

Een greep uit de gevallen waarin een Safety All In Life Plus ook bijstand biedt:

 • een geschil bij een eerste echtscheiding of beëindiging van wettelijke samenwoning, zowel over de personen als over de goederen die hierbij betrokken zijn: kosten gedekt tot 4 000 euro per verzekerde
 • een collectief arbeidsconflict of conflict na een faillissement of bedrijfssluiting: kosten gedekt tot 15 000 euro
 • een dispuut na een verkeersongeval waarin u betrokken bent als bestuurder van uw elektrische step, Segway of verplaatsingstoestel voor personen met een beperkte mobiliteit (met maximumsnelheid van 25 km/uur): kosten gedekt tot 100 000 euro.

Goed om te weten: Arces verbindt zicht ertoe u snel te helpen. Als u na een schade of geschil een beroep doet op uw rechtsbijstandsverzekeraar, dan wordt u binnen maximaal 48 uur gecontacteerd.

Hoeveel kost een Safety All In Life Plus?

De jaarpremie voor een Safety All In Life Plus bedraagt 447,41 euro (taksen inbegrepen) voor een koppel of gezin. Dat is 37,28 euro per maand.

Bent u alleenstaande? Dan krijgt u een korting van 23% en betaalt u 344,51 euro per jaar, inclusief taksen.

Gecombineerd met een rechtsbijstand auto betaalt u op jaarbasis als koppel of gezin 524,28 euro en als alleenstaande 422,04 euro (bedragen inclusief taksen).

Van bovenvermelde bedragen moet u nog uw fiscaal voordeel aftrekken. Dit voordeel is gelijk aan 40% van een (jaarlijks indexeerbare) premieschijf van 310 euro. Via uw belastingaangifte kunt u zo op jaarbasis tot 124 euro belastingvoordeel krijgen.

U krijgt hiervoor elk jaar een fiscaal attest dat u bij uw aangifte van de personenbelasting voegt.

Omvorming van bestaande contracten en wachttijden

U sloot destijds een Safety All In Life af bij Arces of een gelijkaardige rechtsbijstand bij een concurrent? Dan kunt u dat contract laten upgraden naar een ruimere en fiscaal voordelige Safety All In Life Plus. Deze omvorming gebeurt niet automatisch, u contacteert hiervoor best uw P&V-adviseur.

De upgrade van een Safety All In Life naar een Safety All In Life Plus gebeurt via een aanhangsel dat u toevoegt aan uw bestaande contract. Uw contractnummer blijft dan behouden. Ook de omvorming van een rechtsbijstandscontract bij een andere verzekeraar naar een Safety All In Life Plus is administratief eenvoudig: uw P&V-adviseur regelt op uw vraag de opzeg van uw oude contract en bezorgt u snel een nieuwe polis.

Goed om te weten: voor sommige waarborgen in de Safety All In Life Plus geldt een wachttijd. Dat is de periode waarin een waarborg verzekerd moet zijn voor u aanspraak kunt maken op bijstand. Als u kiest voor een omzetting naar een Safety All In Life Plus, dan wordt er voor de waarborgen die ook in uw oude contract verzekerd waren rekening gehouden met de reeds verstreken wachttijden.

Een voorbeeld: voor de waarborg fiscale geschillen geldt een wachttijd van twaalf maanden. Was deze waarborg ook verzekerd in uw oude rechtsbijstandpolis die al meer dan een jaar liep? Dan geldt er voor fiscale geschillen geen wachttijd meer. Liep uw oude polis nog maar zes maanden? Dan moet u voor deze waarborg nog rekening houden met een wachttijd van zes maanden.

De waarborg geschillen die voortvloeien uit grotere bouwwerken is, zoals gezegd, ‘nieuw’. Hiervoor geldt in elk geval een contractuele wachttijd van drie jaar.

Zijn u en uw gezin volledig beschermd?

Rechtsbijstandsverzekeringen zijn er in allerlei maten en gewichten. Sommige beperken zich tot geschillen met andere personen of partijen in de sfeer van uw familiale, woning-, of autoverzekering. Andere zijn ruimer en helpen u ook als u bijvoorbeeld een geschil hebt met uw provider over een haperende internetverbinding. Welke de beste is voor uw gezin en budget, bespreekt u best met uw P&V-adviseur.

Op zoek naar een complete bescherming voor uzelf en uw gezin? Kijk dan ook even na of u een BA familiale verzekering hebt. En hebt u er al bij stilgestaan wat er gebeurt als u in uw privéleven een ongeluk krijgt en een tijd lang niet meer kan gaan werken of voor uw gezin zorgen? Ook voor dat risico hebben wij een passende oplossing: de P&V Ongevallenverzekering privéleven.

Uw P&V-adviseur vertelt u graag meer over deze drie verzekeringen. En als u bij hem tussen 16 september en 15 december twee van deze drie verzekeringen (een rechtsbijstandsverzekering van Arces, een familiale verzekering en een ongevallenverzekering privéleven) afsluit, maakt u kans op een van de 50 Family+ geschenkkaarten ter waarde van 200 euro bij Colruyt. Meer informatie leest u hier.

Nieuwe artikels