Veilig fietsen: welke fietsaccessoires zijn verplicht?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Veiligheid op de fiets vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen. En daar spelen fietsaccessoires een cruciale rol in. Sommige zijn zo belangrijk dat ze zelfs wettelijk verplicht zijn in ons land. We lijsten de wettelijk verplichte accessoires voor de verschillende soorten fietsen op, zodat u met een gerust hart de weg op kunt.

Verplichte fietsaccessoires per type fiets

Type fiets

Verplichte accessoires

Alle fietsen

 • Wit of geel licht vooraan
 • Rood licht achteraan
 • Deze lichten mogen knipperen en op het lichaam gedragen worden.
 • Bel, hoorbaar tot minstens 20 meter
 • Voor- en achterremmen

Stadsfiets

 • Witte reflector vooraan en een rode achteraan
 • Twee gele of oranje reflectoren op elke trapper
 • Gele of oranje reflectoren op de wielen (minstens twee per wiel en symmetrisch geplaatst)

Koersfiets en mountainbike (MTB)

 • Witte reflector vooraan en rode reflector achteraan (als de fiets minstens één spatbord heeft)
 • Andere reflectoren zijn enkel ’s nachts verplicht of bij beperkte zichtbaarheid van minder dan 200 meter. In dat geval gelden de regels voor de stadsfiets (zie hierboven).

Kinderfiets, plooifiets en minifiets

 

 • Een voor- of achterrem volstaat.
 • Reflectoren zijn enkel ’s nachts verplicht, of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter. In dat geval gelden de regels voor de stadsfiets (zie hierboven).

Driewielers en bakfietsen

 • Witte reflector(en) op elk wiel vooraan
 • Rode reflector(en) op elk wiel achteraan
 • Twee gele of oranje reflectoren per trapper
 • Gele of oranje reflectoren op de wielen (minstens twee per wiel, symmetrisch geplaatst)

Veilig fietsen met goede fietsverlichting 

Zien en gezien worden, daar draait het om. En daar helpt verlichting u natuurlijk bij, of u nu fietst, skateboardt of stept. Zoals u kon lezen in de tabel, verplicht de Belgische wetgeving een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. De lichten moeten branden wanneer het donker is of wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot 200 meter, zoals bij felle mist. U mag de lichten ook op uw lichaam bevestigen

Verschillende merken ontwikkelden (slimme) fietsverlichting om te bevestigen op uw helm of uw kledij, zoals onze partners Proviz en Cosmo Connected. Wist u trouwens dat u met uw P&V-fietsverzekering 20% korting krijgt op hun producten? 

Niet altijd verplicht: reflectoren 

Net zoals lichten spelen ook reflectoren een belangrijke rol in de zichtbaarheid op de fiets. Daarom zijn ze meestal ook wettelijk verplicht, al zijn er enkele uitzonderingen. 

Op kinder-, plooi- en minifietsen moeten enkel reflectoren aanwezig zijn wanneer u er ’s nachts mee rondrijdt of bij een zichtbaarheid beperkt tot 200 meter. Als uw mountainbike of koersfiets minstens één spatbord heeft, dan moet uw fiets ook uitgerust zijn met een witte reflector vooraan en een rode achteraan. Rijdt u ’s nachts of bij beperkte zichtbaarheid met dit type fiets, dan moet u ook de andere reflectoren aanbrengen.

Andere verplichte fietsaccessoires

Zorgen dat u gezien wordt, is de eerste stap naar veilig fietsen. U laten horen is de tweede. Volgens de Belgische wetgeving moet elke fiets een bel hebben die op minstens 20 meter hoorbaar is. Alle tweewielers moeten bovendien ook een voor- en achterrem hebben, behalve kinderfietsen of fietsen voor mensen met een handicap.

De P&V- fietsverzekering: uw laatste onmisbare accessoire

Een laatste handige ‘accessoire’ is een goede, betrouwbare fietsverzekering. Die beschermt u tegen diefstal en materiële schade én helpt u bij pech.

Bij P&V kunt u kiezen voor een flexibele fietsverzekering op maat. U bent altijd verzekerd tegen diefstal en materiële schade en kunt twee keer per jaar een beroep doen op onze pechverhelping. Maar u kunt ook voor bijkomende waarborgen kiezen, zoals letselschade en rechtsbijstand. Wie klant wordt bij P&V, steunt bovendien organisaties zoals de Fietsersbond, die zich inzet voor veiliger verkeer. Ontdek nu onze verschillende fietsverzekeringen of vind een P&V-adviseur in uw buurt. 

Veilig fietsen met deze 6 fietsaccessoires

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Hoewel de Belgische wetgeving bepaalde fietsaccessoires verplicht, zijn er ook nog heel wat bijkomende accessoires die uw veiligheid op de fiets vergroten. Wil u met een gerust hart de baan op? Bekijk dan hier ons lijstje met onontbeerlijke fietsaccessoires.
 

1. Extra fietsverlichting

Met welke fiets u ook rijdt: een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan zijn verplicht wanneer u zich ’s nachts op de openbare weg begeeft of wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot 200 meter. Het kan zeker ook geen kwaad om extra verlichting aan te brengen: bevestig een licht aan uw kledij, helm of wielen voor extra zichtbaarheid.

2. Een helm van goede kwaliteit

Een helm beschermt uw hoofd bij een ongeval, maar kan er ook voor zorgen dat u nog beter gezien wordt. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen, is een extra opvallende kleur of vorm kiezen en/of er een lampje aan vastmaken.

Er zijn zelfs lichtjes voor op de helm die dienstdoen als remlicht en extra verlichting. CosmoConnected lanceerde bijvoorbeeld de Cosmo Ride, een lichtje dat u kunt connecteren  met uw smartphone en dat uw contact(en) voor noodgevallen verwittigt als u valt. Als P&V-klant hebt u bovendien 20% korting op hun assortiment.

3. Reflecterende fietsaccessoires en kledij

Aangepaste kledij voor uw fietstochtjes is geen absolute must, maar maakt de rit wel aangenamer. Kiest u bovendien voor reflecterende accenten in uw kledij, dan vergroot u ook nog eens uw zichtbaarheid. Zeker voor wie regelmatig ’s ochtends of ’s avonds fietst, in de schemer of duisternis, is reflecterende kledij aangewezen. Merken zoals Proviz ontwikkelen reflecterende kledij die opvallen én mooi zijn. Gedaan met die stijlloze fluoshesjes. Wist u trouwens dat u ook bij Proviz 20% korting krijgt als u een fietsverzekering  heeft bij P&V? Bekijk zeker eens hun armbandenhandschoenen en rugzakken met reflecterende elementen.

4. Een stevig fietsslot

Met een stevig fietsslot verkleint u de kans dat uw fiets gestolen wordt. Combineer bijvoorbeeld een U-vormig slot met het hoefijzerslot van uw fiets. Bevestig uw fiets steeds aan een vaststaand object, zoals de fietsenstalling of een lantaarnpaal, voor extra veiligheid. Opgelet: een kabelslot kan doorgeknipt worden en als uw fietsslot op de grond ligt, is het makkelijker om het met een zwaar voorwerp te breken. Een verwittigd fietser is er twee waard.

5. Fietstassen voor een beter evenwicht

Vervoert u regelmatig (grotere) spullen? Met fietstassen kunt u het gewicht gelijk verdelen en behoudt u beter uw evenwicht op de fiets. Er zijn tegenwoordig fietstassen in alle soorten en maten, op maat van uw fiets en de te transporteren goederen. Gedaan met wankelen door een volle boodschappentas aan uw stuur.

6. Fietskar voor kinderen

Wist u dat een kind vervoeren op de bagagedrager enkel toegestaan is als u daar de correcte uitrusting voor hebt? Gelukkig bestaan er heel wat oplossingen om kinderen met de fiets te vervoeren. De fietskar is een van de populairste. En de kinderen? Die vinden die tochtjes in de fietskar één groot feest.

Vergeet uw fietsverzekering niet

De accessoires gevonden die u zocht? Vergeet dan ook niet om een fietsverzekering af te sluiten. Bij P&V kunt u trouwens ook een deel van uw fietsaccessoires laten verzekeren. De P&V-fietsverzekering dekt diefstal en materiële schade maar u kunt ook voor optionele waarborgen kiezen. Pech onderweg? Dan sturen we snel een pechverhelper. Bekijk hier onze fietsverzekering of vind een P&V-adviseur in uw buurt.

Hoe uw fietsverzekering online afsluiten?

1. Bezorg ons uw gegevens 

Bezorg ons de gegevens van uw fiets: het type, de aankoopdatum en de prijs. Laat ons weten of u ook lichamelijke schade wil verzekeren en/of rechtsbijstand wenst.

2. Upload de nodige documenten

Zorg dat u de aankoopfactuur van uw fiets en eventuele accessoires bij de hand hebt. En enkele foto’s van uw fiets. Smile!

3. Betaal via Visa, Mastercard of American Express

Veilig en eenvoudig betalen met uw kredietkaart.

4. Met een gerust hart de baan op

Na betaling bent u onmiddellijk verzekerd en kunt u zonder zorgen op pad. Ketting gesmeerd? Fiets ze!

Nieuwe artikels