Hoe wordt uw pensioen belast? En hoe vermindert u die belasting?

Gepost in: Pensioen Sparen

Image of the blog article

Denkt u dat u eindelijk geen belastingen en sociale bijdrage meer betaalt als u met pensioen gaat? Het is helaas valse hoop, want ook op uw wettelijk pensioen betaalt u in de meeste gevallen belasting. Ontvangt u een hoog pensioen? Dan betaalt u daarnaast een ZIV-bijdrage en/of solidariteitsbijdrage.

Het goede nieuws: er zijn een aantal voordelige regelingen die de belastingdruk op uw pensioen verminderen. Ontdek hoe uw pensioen belast wordt en wat u kunt doen om de afhoudingen te beperken.

Dit wordt er afgehouden van uw pensioen

Het bedrag dat u bij uw brutopensioen ziet staan, is in de meeste gevallen niet het nettopensioen dat u op uw rekening ontvangt. Er zijn eerst drie mogelijke afhoudingen op uw brutopensioen:

1. De bijdrage voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering (ZIV-bijdrage)

De ZIV-bijdrage wordt ingehouden op het totale brutobedrag van al uw wettelijke en aanvullende pensioenen (inclusief buitenlandse pensioenen) en bedraagt maximaal 3,55%. De bijdrage wordt ingehouden als uw pensioen een bepaalde drempel overschrijdt. Er is een verschil tussen een pensioen voor alleenstaanden of een gezin. 

ZIV-bijdrage   Alleenstaandenpensioen Gezinspensioen
0% tot €1.876,81 €2.224,27
3,55% vanaf €1.945,87 €2.306,12

Bedragen vanaf 1/1/2023 met een index van 169,23.

Ligt uw pensioen tussen de twee bedragen, dan betaalt u in theorie 3,55%. In de praktijk wordt de inhouding beperkt. Uw pensioen kan na de aftrek van de ZIV-bijdrage namelijk niet lager zijn dan 1.876,81 euro voor een alleenstaandenpensioen of 2.224,27 euro voor een gezinspensioen.

2. De solidariteitsbijdrage

Heeft u een relatief hoog pensioen? Dan betaalt u een solidariteitsbijdrage. De bijdrage is maximaal 2%. Ze wordt berekend op het totale brutobedrag van al uw wettelijke en aanvullende pensioenen.

Solidariteitsbijdrage   Alleenstaandenpensioen Gezinspensioen
0% tot €3.039,67 €3.401,77
2% vanaf €3.514,24 €3.891,44

Bedragen vanaf 1/12/2022 met een index van 169,23.

Ligt uw pensioen tussen de twee bedragen, dan stijgt het tarief progressief van 0% naar 2%. 

3. De bedrijfsvoorheffing (personenbelasting)

Maandelijks kan op uw pensioen een bedrijfsvoorheffing worden ingehouden, dat is een voorschot op de personenbelasting. Het voorschot is afhankelijk van het bedrag, uw gezinssituatie en personen ten laste. De definitieve afrekening ontvangt u na uw belastingaangifte.

Belastingvermindering voor pensioenen

Voor pensioenen worden dezelfde belastingschijven gebruikt als voor beroepsinkomsten, maar u profiteert wel van een extra belastingvermindering.

De vermindering is maximaal 2.346 euro per jaar (op inkomsten van 2023) en is afhankelijk van hoeveel pensioen u in totaal ontvangt, inclusief vakantiegeld.

Jaarbedrag pensioen Belastingvermindering
Minder dan €26.760 €2.346
Tussen €26.760 en €53.520 (1/3 x 2.346) + (2/3 x 2.346 x 53.520 - jaarbedrag pensioen) / 26.760
Meer dan €53.520 €782 (1/3 van €2.346)

 

Geen personenbelasting op lage pensioenen

Is uw pensioen lager dan ongeveer 1.400 euro per maand (ongeveer 18.000 euro per jaar inclusief vakantiegeld)? Dan betaalt u door de extra belastingvermindering geen personenbelasting.

Hoe kan ik minder belasting betalen op mijn pensioen?

U kunt belasting besparen dankzij een waaier aan belastingverminderingen. Reken u zelf niet meteen rijk: een ‘belastingvermindering’ betekent dat er een bedrag wordt afgetrokken van de verschuldigde belasting. U heeft dus alleen voordeel als u effectief belasting betaalt. Een uitzondering hierop zijn uitgaven in het kader van dienstencheques. Met een laag pensioen kunt u daarvan genieten door de belastingvermindering via een ‘terugbetaalbaar belastingkrediet’.

De belangrijkste andere mogelijkheden om een belastingvermindering te genieten, worden hieronder kort besproken. Meer info vindt u op de website van Federale Overheidsdienst Financiën.

 • Giften
  Doet u een gift van minimaal 40 euro aan een erkende instelling? Dat levert u een fiscaal voordeel op van 45%.
   
 • Langetermijnsparen & pensioensparen 
  Uw premies voor pensioensparen zijn fiscaal aftrekbaar tot en met het jaar waarin u 64 wordt. Het fiscaal voordeel hangt af van het gespaarde bedrag. Als u maximaal 990 euro per jaar spaart, bedraagt het voordeel 30%. Spaart u meer, tot maximaal 1.270 euro, dan is het voordeel 25% (duaal pensioensparen). 

  Premies voor langetermijnsparen leveren ook na uw 64ste een fiscaal voordeel 30% op. De voorwaarde is wel dat uw contract start voor uw 65ste verjaardag. De maximale premie die u mag inleggen, is afhankelijk van de hoogte van uw pensioen, maar kan niet hoger zijn dan 2.350 euro.
   
 • Hypothecaire lening
  Heeft u een lening die recht geeft op fiscaal voordeel, dan geniet u tijdens uw pensioen nog steeds van die belastingvermindering. Denkt u eraan een extra lening af te sluiten? Dan moet u snel zijn. Sinds 2020 zijn leningen voor de gezinswoning niet meer fiscaal aftrekbaar en vorig jaar heeft de overheid beslist het belastingvoordeel voor een tweede woning af te schaffen vanaf 1/1/2024 (Programmawet van 26/12/2022).
   
 • Thuislaadstations voor elektrische wagens
  Als u thuis een laadstation voor een elektrische wagen installeert, profiteert u nog tot en met augustus 2024 van een belastingvermindering van maximaal 1.500 euro. Voor betalingen in 2023 is de vermindering 30%. Doet u uw betaling in 2024 (voor 31/8) dan is dat 15%.
   
 • Rechtsbijstand
  Heeft u een individuele rechtsbijstandverzekering? Controleer of uw verzekering aan de voorwaarden voor belastingvermindering voldoet. In dat geval geven premies tot maximaal 310 euro recht op een belastingvermindering van 40%.

Voorstel fiscale hervorming: impact op de belastingverminderingen

Begin maart legde de minister van Financiën zijn voorstel tot fiscale hervorming op tafel. Door een aanpassing van de belastingschijven en een verhoging van de belastingvrije som, zou de belastingdruk moeten dalen. Daartegenover staat onder andere dat een aantal belastingverminderingen dan beperkt of afgeschaft worden.

 • Pensioensparen: vanaf 2024 zou het niet meer mogelijk zijn te kiezen voor een storting van meer dan 990 euro per jaar.
 • Langetermijnsparen: geen fiscaal voordeel meer op contracten afgesloten vanaf 1/1/2024 (stortingen op bestaande contracten blijven fiscaal voordeel genieten).
 • Rechtsbijstandsverzekering: geen fiscaal voordeel meer op premies gestort vanaf 1/1/2024.

Wij volgen uiteraard op of de voorstellen definitief worden vastgelegd in een wet. Voor een actuele stand van zaken kunt u terecht bij uw P&V-adviseur.

Advies nodig over uw pensioen?

Wilt u zeker weten dat u onbezorgd van uw pensioen kunt genieten? Neem contact op met uw P&V-adviseur, die geeft u graag advies over de mogelijkheden om te sparen voor uw pensioen.

Veilig fietsen met deze 6 fietsaccessoires

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Hoewel de Belgische wetgeving bepaalde fietsaccessoires verplicht, zijn er ook nog heel wat bijkomende accessoires die uw veiligheid op de fiets vergroten. Wil u met een gerust hart de baan op? Bekijk dan hier ons lijstje met onontbeerlijke fietsaccessoires.
 

1. Extra fietsverlichting

Met welke fiets u ook rijdt: een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan zijn verplicht wanneer u zich ’s nachts op de openbare weg begeeft of wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot 200 meter. Het kan zeker ook geen kwaad om extra verlichting aan te brengen: bevestig een licht aan uw kledij, helm of wielen voor extra zichtbaarheid.

2. Een helm van goede kwaliteit

Een helm beschermt uw hoofd bij een ongeval, maar kan er ook voor zorgen dat u nog beter gezien wordt. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen, is een extra opvallende kleur of vorm kiezen en/of er een lampje aan vastmaken.

Er zijn zelfs lichtjes voor op de helm die dienstdoen als remlicht en extra verlichting. CosmoConnected lanceerde bijvoorbeeld de Cosmo Ride, een lichtje dat u kunt connecteren  met uw smartphone en dat uw contact(en) voor noodgevallen verwittigt als u valt. Als P&V-klant hebt u bovendien 20% korting op hun assortiment.

3. Reflecterende fietsaccessoires en kledij

Aangepaste kledij voor uw fietstochtjes is geen absolute must, maar maakt de rit wel aangenamer. Kiest u bovendien voor reflecterende accenten in uw kledij, dan vergroot u ook nog eens uw zichtbaarheid. Zeker voor wie regelmatig ’s ochtends of ’s avonds fietst, in de schemer of duisternis, is reflecterende kledij aangewezen. Merken zoals Proviz ontwikkelen reflecterende kledij die opvallen én mooi zijn. Gedaan met die stijlloze fluoshesjes. Wist u trouwens dat u ook bij Proviz 20% korting krijgt als u een fietsverzekering heeft bij P&V? Bekijk zeker eens hun armbandenhandschoenen en rugzakken met reflecterende elementen.

4. Een stevig fietsslot

Met een stevig fietsslot verkleint u de kans dat uw fiets gestolen wordt. Combineer bijvoorbeeld een U-vormig slot met het hoefijzerslot van uw fiets. Bevestig uw fiets steeds aan een vaststaand object, zoals de fietsenstalling of een lantaarnpaal, voor extra veiligheid. Opgelet: een kabelslot kan doorgeknipt worden en als uw fietsslot op de grond ligt, is het makkelijker om het met een zwaar voorwerp te breken. Een verwittigd fietser is er twee waard.

5. Fietstassen voor een beter evenwicht

Vervoert u regelmatig (grotere) spullen? Met fietstassen kunt u het gewicht gelijk verdelen en behoudt u beter uw evenwicht op de fiets. Er zijn tegenwoordig fietstassen in alle soorten en maten, op maat van uw fiets en de te transporteren goederen. Gedaan met wankelen door een volle boodschappentas aan uw stuur.

6. Fietskar voor kinderen

Wist u dat een kind vervoeren op de bagagedrager enkel toegestaan is als u daar de correcte uitrusting voor hebt? Gelukkig bestaan er heel wat oplossingen om kinderen met de fiets te vervoeren. De fietskar is een van de populairste. En de kinderen? Die vinden die tochtjes in de fietskar één groot feest.

Vergeet uw fietsverzekering niet

De accessoires gevonden die u zocht? Vergeet dan ook niet om een fietsverzekering af te sluiten. Bij P&V kunt u trouwens ook een deel van uw fietsaccessoires laten verzekeren. De P&V-fietsverzekering dekt diefstal en materiële schade maar u kunt ook voor optionele waarborgen kiezen. Pech onderweg? Dan sturen we snel een pechverhelper. Bekijk hier onze fietsverzekering of vind een P&V-adviseur in uw buurt.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de

Hoe kiest u de juiste verzekering voor uw fiets?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Een fietsverzekering kiezen, dat is zoals een fiets kopen: u hebt veel opties, maar welke neemt u? In dat ruime aanbod vindt u vast een fietsverzekering die bij u past, maar toch zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. We lijsten ze even op.

Materiële schade, diefstal en bijstand: wat dekt uw fietsverzekering?

Het eerste aandachtspunt: de waarborgen in uw fietsverzekering. Wat is er precies verzekerd en wat niet? Zorg dat u daar een duidelijk beeld van hebt, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een fietsverzekering dekt over het algemeen diefstal, materiële schade en hulp bij pech onderweg. De terugbetaling van uw medische kosten na een ongeval is vaak niet standaard inbegrepen, maar u kunt hiervoor wel een extra waarborg afsluiten. Hetzelfde geldt voor rechtsbijstand. Die kunt u nodig hebben als er een geschil ontstaat na een ongeval, maar bijvoorbeeld bij fabricagefouten aan uw fiets.

Wat houden de waarborgen van uw fietsverzekering precies in?

Fietsdiefstal

Check of u enkel bij diefstal van de volledige fiets verzekerd bent, of ook als dieven met fietsaccessoires zoals uw helm of fietslichten aan de haal gaan. Hebt u een elektrische fiets? Bekijk dan zeker welke oplossing uw verzekeraar biedt als uw batterij gestolen wordt.

Materiële schade

Welke schade precies gedekt is, verschilt nogal van verzekeraar tot verzekeraar. De oorzaken van de schade spelen een bepalende rol: was er sprake van een ongeval of vandalisme? Of was een storm (natuurkrachten) of een dier de boosdoener? Zorg dat u goed weet welke oorzaken gedekt zijn en welke niet. Een poging tot diefstal kan evengoed schade met zich meebrengen. Als uw fietsverzekering ook die schade dekt, dan kunt zeker op beide oren slapen.

Pechverhelping en bijstand

Wat verstaat uw verzekeraar precies onder pechverhelping? Sommige fietsverzekeringen bieden herstelling ter plaatse, zodat u daarna uw weg kunt hervatten. Andere verzekeraars organiseren dan weer vervoer naar uw woonplaats, de hersteller of uw bestemming, afhankelijk van uw voorkeur. Vraag zeker na of ook uw passagiers worden vervoerd, of enkel de verzekeringsnemer.

Lichamelijke letsels

Zorg dat u weet welke medische kosten u terugbetaald krijgt en of ze volledig of slechts gedeeltelijk worden vergoed. Daarnaast bieden sommige fietsverzekeringen een vergoeding bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandsverzekering verdedigt uw rechten bij een geschil. Bekijk goed of deze rechtsbijstand enkel voor u geldt, of ook voor de leden van uw gezin. Check ook even of deze waarborg enkel in België van toepassing is, of eventueel buiten de landsgrenzen. Sommige verzekeraars bieden alleen rechtsbijstand bij ongevallen, anderen verdedigen uw belangen ook in het geval van een conflict met de fabrikant van uw fiets, bijvoorbeeld over productiefouten. Zorg tot slot dat u weet welke kosten de verzekeraar op zich neemt en welke niet.

In welke landen geldt uw fietsverzekering?

Afhankelijk van waar u regelmatig fietst (en of u bijvoorbeeld een fietsvakantie plant) is de geografische dekking van de fietsverzekering een belangrijk aandachtspunt. Sommige verzekeraars beperken zich tot België, andere helpen u evengoed verder binnen de Benelux. Bekijk of het mogelijk is om u bijkomend te verzekeren voor de periode van uw fietsvakantie.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Wie fietst, kan een ongeval veroorzaken. En als zo’n ongeval kosten met zich meebrengt, biedt de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) bescherming. In de meeste familiale verzekeringen is uw burgerlijke aansprakelijkheid gedekt, ook als u een ongeval met de fiets hebt. Maar opgelet: bij elektrische fietsen die autonoom sneller kunnen rijden dan 25 km/u, moet u een bijkomende BA-verzekering nemen. Bij P&V kunt u daarvoor een motorverzekering afsluiten. Neem contact op met uw P&V-adviseur als u hierover vragen hebt.

Flexibiliteit van het contract

Naast de verschillende waarborgen is de flexibiliteit van uw contract een belangrijk criterium. Kunt u op één enkel moment in het jaar opzeggen? Of hebt u bijvoorbeeld de optie om maandelijks op te zeggen, zodat u in een periode waarin u weinig fietst geen verzekering betaalt?

Lees goed de voorwaarden van uw fietsverzekering

Een fietsverzekering afsluiten, dat is een contract ondertekenen. En dus leest u maar beter alles goed door, ook de kleine lettertjes. U vindt alle voorwaarden in de infofiche en algemene voorwaarden van uw verzekering. 

Nog een laatste tip. Bij P&V bent u verzekerd tegen fietsdiefstal, zowel ’s nachts als overdag, zelfs als uw fiets ’s nachts buiten staat. U moet uw fiets dan wel vastleggen met een geschikt fietsslot. Niet alle verzekeraars bieden echter deze bescherming. Daarom nogmaals ons devies: informeer u goed.

De P&V-fietsverzekering

Onze flexibele fietsverzekering biedt een uitstekende dekking tegen diefstal en materiële schade. U kunt de fietsverzekering van P&V zelf verder aanvullen met bijkomende waarborgen. Bekijk hier onze fietsverzekering, of loop eens langs bij uw P&V-adviseur.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Is een fietsverzekering tegen diefstal en schade nuttig?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Een familiale verzekering dekt de materiële schade en lichamelijke letsels die u als fietser aan anderen berokkent, maar niet uw eigen letsels, noch de schade aan uw fiets. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een fietsverzekering. Die beschermt u niet alleen tegen diefstal en schade, bij de meeste verzekeraars kunt u ook rekenen op pechverhelping. Maar is zo’n fietsverzekering nu nuttig of niet?

Een fietsverzekering is niet verplicht

Een fietsverzekering is nooit verplicht. De familiale verzekering dekt immers schade aan derden bij een ongeval. Maar als u met een duurdere fiets rondrijdt – bijvoorbeeld een koersfiets – of u gaat bijna dagelijks met uw tweewieler de baan op, dan is een fietsverzekering zeker nuttig. Die vergoedt niet alleen materiële schade na ongevallen, maar ook schade als gevolg van vandalisme of bijvoorbeeld een storm. U hebt ook recht op pechverhelping wanneer u onderweg in de problemen komt. P&V zorgt er dan voor dat u op uw bestemming raakt en regelt het transport van uw kapotte fiets naar de hersteller.

Rechtsbijstand en lichamelijke letsels

Sommige fietsverzekeringen, zoals de P&V-fietsverzekering, bieden optionele waarborgen aan, zoals rechtsbijstand en lichamelijke schade. De waarborg ‘lichamelijke schade’ dekt uw medische kosten en zorgt voor een vergoeding in geval van blijvende of tijdelijke arbeidsongeschiktheid na een ongeval. Als u voor de waarborg ‘rechtsbijstand’ kiest, verdedigt P&V uw belangen bij conflicten.

Een fietsverzekering: voor alle types fietsen en zachte vervoermiddelen

Hoewel de term het niet meteen doet vermoeden, biedt een fietsverzekering ook bescherming voor wie zich met een skateboard, monowheel of ander zacht vervoermiddel verplaatst. Dat geldt ook voor uw accessoires, al zijn er wel enkele voorwaarden aan die dekking verbonden. Lees daarom steeds goed de infofiche en de algemene voorwaarden voor u uw fietsverzekering afsluit.

Opgelet: verplichte verzekering voor speed pedelecs

Autonome elektrische fietsen, zoals e-bikes en speed pedelecs, die sneller kunnen dan 25 kilometer per uur (dus elektrische fietsen waar u niet altijd zelf moet trappen) moeten volgens de Belgische wetgeving wél verzekerd zijn. Een fietsverzekering volstaat niet: u moet ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten. Voor een speed pedelec kiest u daarom het best voor een motorverzekering.  

Gerust op weg met de P&V-fietsverzekering 

Onze flexibele fietsverzekering biedt een uitstekende dekking tegen diefstal en materiële schade, en u kunt kiezen voor aanvullende waarborgen. Bekijk hier onze fietsverzekering, of ga langs bij uw P&V-adviseur. 

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Welke verzekeringen hebt u nodig voor uw onderneming?

Gepost in: KMO en zelfstandigen

Image of the blog article

U bent zelfstandige of runt een kmo? U denkt eraan een zaak te starten? Dan is het belangrijk dat u de juiste verzekeringen afsluit om u te beschermen tegen de financiële gevolgen van mogelijke schadegevallen. Of tegen onvoorziene gebeurtenissen die de continuïteit van uw activiteiten in gevaar brengen.

Om die reden maakte de wetgever bepaalde verzekeringen verplicht voor ondernemers in België. Daarnaast zijn er een aantal extra verzekeringen die u facultatief kunt afsluiten voor uw zaak maar die vaak evengoed onmisbaar zijn. Een kort overzicht.

Welke verzekeringen zijn vandaag verplicht voor ondernemers in België?

Allereerst is er de arbeidsongevallenverzekering. Die is wettelijk verplicht voor alle ondernemers die met bezoldigd personeel werken. Hiermee beschermt u uw werknemers tegen de financiële gevolgen van een ongeval tijdens het werk of op de weg van en naar het werk. En ook telewerk is verzekerd.

Een tweede wettelijk verplichte verzekering is de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) voor motorvoertuigen. Deze dekt de lichamelijke en materiële schade van derden en van uw passagiers als u een ongeval veroorzaakt achter het stuur. U leaset voertuigen of goederen voor uw bedrijf? Dan moet u mogelijk ook een omniumverzekering hiervoor afsluiten, als uw contract met de leasingmaatschappij hierin voorziet.

U baat een publiek toegankelijke plaats uit? Dan is een verzekering objectieve aansprakelijkheid bij brand of ontploffing verplicht voor activiteiten die zijn opgesomd in deze lijst. Deze verzekering vergoedt de lichamelijke en materiële schade van de slachtoffers na een brand of ontploffing in uw zaak, ook als u geen fout hebt begaan.

Wettelijk verplichte verzekeringen voor specifieke beroepen

Naast de hiervoor beschreven verzekeringen zijn er voor veel beroepen en activiteiten ook nog andere wettelijk verplichte verzekeringen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor architecten, aannemers, boekhouders of uitbaters van logies.

De officiële lijst is echter heel lang, de regelgeving complex en bovendien vaak verschillend per gewest. Daarom raden we u aan om samen met uw P&V-adviseur te overlopen of u over alle vereiste verzekeringen beschikt voor uw zaak.

Niet verplicht maar wel onmisbaar: een brandverzekering met waarborg bedrijfsschade

Heel wat - vooral beginnende - zelfstandigen en ondernemers hebben een beperkt budget en een deel daarvan gaat op aan de premies van hun verplichte verzekeringen. Soms is er dan ook niet zoveel marge meer over voor andere (facultatieve) verzekeringen, terwijl deze vaak even noodzakelijk zijn om verder te kunnen werken na een ongeluk of schadegeval. Een overzicht van de belangrijkste bedrijfsverzekeringen vindt u hier, maar we lichten er graag één uit die zeker uw aandacht verdient: de brandverzekering met waarborg bedrijfsschade.

Zoals u weet, beschermt u zich met een brandverzekering tegen de gevolgen van brand in uw bedrijfsruimte. Maar ook heel wat andere risico’s zoals natuurrampen, waterschade of schade door inbraak of vandalisme zijn hierin standaard gedekt. Onze verzekeringsspecialisten raden de meeste ondernemers echter aan om hun brandverzekering verder aan te vullen met de facultatieve waarborg bedrijfsschade.

Die is essentieel omdat ze de financiële gevolgen van het niet meer kunnen uitbaten van uw zaak tot een minimum beperkt of zelfs neutraliseert. Zo zal de waarborg bedrijfsschade tussenkomen in uw vaste kosten (huur, lonen…) wanneer u bijvoorbeeld na een zware brand plots zonder inkomsten valt. Ook uw verlies aan winst wordt gecompenseerd én u krijgt een vergoeding voor de extra kosten om uw zaak weer op te starten (huur van een tijdelijk gebouw, publiciteit…).

Goed om te weten: de helft van de bedrijven die géén brandverzekering met waarborg bedrijfsschade hebben afgesloten, gaan binnen de vijf jaar na een zware brand failliet. Daarom wordt ze ook wel eens ‘de levensverzekering van een bedrijf’ genoemd.

Hoe kiest u de juiste verzekeringen voor uw onderneming?

Om uw zaak correct te beschermen, raden we u aan om professioneel verzekeringsadvies in te winnen. Hiervoor kunt terecht in één van de 160 P&V-kantoren in België. Onze adviseurs zijn zélf ondernemers en weten dus goed welke verzekeringen u precies nodig hebt voor uw zelfstandige activiteiten of voor uw kmo. Ze stellen u met plezier een aanbod voor op uw maat en blijven daarna uw persoonlijk aanspreekpunt: voor al uw verzekeringen en natuurlijk ook na schade. Zo kunt u zich concentreren op wat echt telt.

Complete verzekeringsoplossingen voor uw zaak? Een check-up van al uw huidige professionele verzekeringen? Ontdek hier waarom u hiervoor bij P&V aan het juiste adres bent! Of maak snel een afspraak bij een adviseur in uw buurt en geniet van onze persoonlijke service:

 

 

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekeringen ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekeringen zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de Informatiedocumenten aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels