Motorrijden in de herfst: hoe houdt u het veilig?

Gepost in: Voertuig Motorfiets

Image of the blog article

De temperaturen dalen, de dagen worden korter en hier en daar zorgen dode bladeren, regen en ijzel voor gevaarlijk gladde wegen. Best een uitdaging als u dit seizoen met de motor rijdt. Gelukkig kunt u met de juiste rij- en remstijl en een aangepaste (goed zichtbare!) motoruitrusting het risico op ongevallen fors verminderen.

Hierbij enkele tips en een korte opfrissing van de voornaamste gevaren op herfstige wegen:

Remmen op gladde wegen: hoe doet u dat?

Gladde wegen door regen, ijzel, afgevallen bladeren of modder vormen het grootste gevaar voor motorrijders in de herfst.

Om valpartijen te vermijden als uw voertuig begint te slippen, mag u vooral uw voorwiel niet blokkeren door te bruusk te remmen (hier komt gelukkig het ABS-systeem van uw motor goed van pas!). Als uw achterwiel blokkeert na een remmanoeuvre, los dan de rem en probeer rechtdoor te blijven rijden. Zo krijgt u snel weer controle over uw motor.

De beste manier om hard remmen te voorkomen, dat is natuurlijk vertragen voor elke bocht. Zo wordt u bovendien niet verrast door plotse plassen, modder of een bladerentapijt in de bocht.

En minstens even belangrijk als veilig bochtenwerk: houd ook op rechte stukken voldoende afstand van uw voorliggers zodat u tijdig kunt remmen. Want niet alleen de bochten zijn glad!

Zien en gezien worden: tips voor motorrijders

Het lichtspel in de herfst is prachtig maar verraderlijk. Vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag is het zonlicht vaak heel fel en kan het u en andere weggebruikers plots verblinden. Vergeet dus zeker uw zonnebril of verduisterd vizier niet als u op die momenten van de dag met de motor rijdt.

In de herfst word het vroeger licht en vroeger donker. In het donker ziet u obstakels minder goed en bent u zelf minder zichtbaar in het verkeer. Controleer daarom regelmatig of uw lichten nog goed werken en draag bij voorkeur felle kleuren. In het najaar zijn uw helm, uw motorjas, uw fluovest of aangepaste kledij in felle kleuren dan ook uw beste bondgenoten op de weg.

Welke motoruitrusting hebt u zeker nodig in de herfst?

In België moet u als motorrijder op alles voorzien zijn. Check daarom voor u vertrekt even de buienradar en zorg in de herfst sowieso voor een waterdichte jas, broek en handschoenen die u ook goed beschermen tegen de koude, een pinlock voor uw vizier (tegen het aandampen en nekbescherming (best een nekband, want sjaals kunnen gaan vliegen). Vergeet ook niet de luchtinlaten van uw helm aan te passen voor maximale zichtbaarheid zonder condensvorming.

En tot slot (ook al vallen we in herhaling): draag felle kleuren om goed op te vallen!

Op de motor in de stad: wat zijn de gevaren?

Ook in de stad zijn er enkele valkuilen waar elke doorgewinterde motorrijder extra aandachtig voor is. Let dus zeker op voor:

 • Plassen: ze maken uw remmen nat en minder efficiënt, zorgen voor gladde wegen en kunnen gaten en scheuren verbergen waar u liever niet doorrijdt (tenzij u graag helemaal doorweekt de koude wind trotseert…).
 • Putdeksels, tramrails en alles van metaal: iedereen weet hoe glad die kunnen zijn, maar het is pas wanneer u erop rijdt dat u beseft hoe verraderlijk ze echt zijn, zelfs bij droog weer!
 • Witte lijnen en plekken waar het asfalt werd gerepareerd: op het eerste gezicht geen probleem, denkt u, maar vergeet niet dat ze bij nat weer spekglad kunnen worden.

Wat als u een ongeval krijgt tijdens het motorrijden?

Ook al gaat u 100% voorbereid op pad, een uitschuiver met de motor is nooit helemaal uit te sluiten. Om motorrijders te helpen beter te anticiperen op problemen en hun familie en vrienden gerust te stellen tijdens uw rit, werkt P&V samen met Liberty Rider, een app die werd ontworpen door en voor motorrijders met als belangrijkste doel om levens te redden. Klik hier voor meer informatie of om deze app te downloaden.

Kortom: als u goed voorbereid de weg opgaat, kunt u nog maximaal genieten van de herfst en zijn kleurenpracht alvorens uw motor misschien enkele maanden de winterstalling ingaat. Maar wees wel altijd aandachtig voor de gevaren van dit seizoen, binnen én buiten de stad. Want over het weer en hoe de weg erbij ligt, hebt u geen controle, maar wél over uw snelheid!

En nog een laatste tip: ga nooit op pad zonder een goede verzekering.

Veel rijplezier dit najaar en hou het veilig!

 

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Motor ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) .

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Dorottya Rédai wint Burgerschapsprijs 2022

Gepost in: Solidariteit Over P&V

Image of the blog article

Op woensdagavond 16 november reikte de Stichting P&V voor het achttiende jaar op rij de Burgerschapsprijs uit. Die gaat telkens naar personen die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

De laureaat van de Burgerschapsprijs 2022 is de Hongaarse Dorottya Rédai. Zij krijgt de prijs voor haar werk als wetenschappelijk onderzoekster en LGBTQI+-activiste. Dorottya werd beloond met een ets van kunstenaar Philippe Aguirre y Otegui en mag daarnaast rekenen op de financiële steun van onze Stichting voor haar werk met kinderen en jongeren.

Sprookjesboek

Dorottya Rédai doet als academicus onderzoek naar gender, onderwijs en sociale ongelijkheid. Daarnaast is ze een van de drijvende krachten achter Labrisz, een organisatie die de rechten van lesbiennes verdedigt.

Binnen Labrisz was ze de coördinator van het boekproject ‘Meseország mindenkié’ (in het Nederlands vertaald als: ‘Sprookjesland is van iedereen’). Dit verhalenboek brengt LGBTQI+ en andere personages tot leven in nieuwe interpretaties van traditionele sprookjes. Denk hierbij aan een Assepoester met Roma-achtergrond, een Doornroosje van gemengde origine, een lesbische Sneeuwkoningin of genderneutrale herten.

Het boek wil het brede spectrum van genderkeuzes en -ervaringen bespreekbaar maken voor jonge kinderen. Het is een pleidooi tegen uitsluiting en een aanmoediging voor iedereen om te zijn wie ze zijn.

“Wij gaven met Labrisz al langer lessen en workshops in het secundair onderwijs, maar we merkten dat we geen methodologie hadden voor gesprekken op lagere scholen. We zochten dus naar een manier om kinderen te tonen dat er ook iets anders bestaat dan heteroseksualiteit. Toen bedachten we dat sprookjes eigenlijk de ideale manier waren om over diversiteit te praten”, vertelt Dorottya Rédai.

Bewustmaking van kinderen en jongeren

Het sprookjesboek veroorzaakte veel controverse in Hongarije. Kort na de publicatie kondigde premier Victor Orban een wet af die ‘promotie van homoseksualiteit onder minderjarigen’ verbiedt. Ook is het sindsdien verboden om in Hongaarse scholen over homoseksualiteit en geslachtsoperaties te spreken, wat het werk van Labrisz sterk bemoeilijkt.

Niettemin haalde het boek hoge verkoopcijfers in Hongarije en ook daarbuiten. Het is intussen in 10 talen vertaald, waaronder ook het Nederlands en het Frans.

Jessy Siongers, covoorzitter van de Stichting P&V, verklaart de keuze van de jury voor de laureate: "Dorottya Rédai vervult een sleutelrol in de strijd voor LGBTQI+-rechten en sociale gelijkheid. Met haar werk ondersteunt ze tal van mensen die in hun land vaak alleen strijden voor het vrijwaren van fundamentele rechten en vrijheden en werkt ze mee aan een meer open houding die diversiteit omarmt. Zij zet zich in voor een belangrijke thematiek, wat niet zonder risico is in de Hongaarse context. Haar Burgerschapsprijs is een unieke kans om onze solidariteit te tonen en deze strijd van binnenuit toe te lichten. Ze werkt ook aan de bewustmaking van kinderen en jongeren voor deze thema’s, wat wij met de Stichting P&V heel belangrijk vinden."

 

Meer over de Burgerschapsprijs en de Stichting P&V

Wilt u graag meer weten over de sociale initiatieven en andere projecten van de Stichting P&V? Neem dan een kijkje op de website of Facebookpagina van onze Stichting en blijf op de hoogte.

Het persbericht over de Burgerschapsprijs 2022 vindt u hier.

Huurwaarborg terugkrijgen? Ontdek onze 5 praktische tips

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Huurwaarborg terugkrijgen als huurder: hoe doet u dat?

U zegt uw huurcontract op of het loopt ten einde. U wilt dus ook graag uw huurwaarborg terug. Maar hoe krijgt u uw waarborg terug? Kan een eigenaar weigeren om de huurwaarborg vrij te geven? En wie kan u in dat geval helpen?

1. Welke stappen moet u ondernemen om uw huurwaarborg terug te krijgen?

Wanneer uw huurcontract afloopt of wanneer u het zelf opzegt, krijgt u uw huurwaarborg terug. Dat is de som ter waarde van twee maanden huur die op een vaste rekening werd geparkeerd of via een bankwaarborg werd vastgelegd.

Maak eerst en vooral een afspraak met de verhuurder om een plaatsbeschrijving op te stellen. Door deze beschrijving te vergelijken met de beschrijving opgesteld aan het begin van het contract kan eventuele schade die aangebracht werd tijdens de duur van het contract vastgesteld worden.

2. Wat is het verschil tussen huurschade en normale slijtage van het gebouw?

Bij schade is het belangrijk om na te gaan waar de verantwoordelijkheid ligt. Zo kan de verhuurder bepalen of hij een deel van de huurwaarborg kan gebruiken voor de herstelling.

Onder huurschade verstaan we de schade die de huurder of zijn naasten (kinderen, genodigden…) aan het eigendom hebben toegebracht. Als de schade een gevolg is van een fout of een nalatigheid, moet de huurder zelf de schade herstellen.

Maar als de schade een gevolg is van normale slijtage, de ouderdom van het gebouw of overmacht (zoals een natuurramp), dan moet de verhuurder voor de herstelling opdraaien. We maken dus het onderscheid tussen een parketvloer met een wijnvlek, ten laste van de huurder, en behangpapier dat aan vervanging toe is, ten laste van de eigenaar.

3. Wat als de eigenaar weigert om de huurwaarborg vrij te geven?

Als de woning in goede staat wordt afgeleverd, moet de huurwaarborg wettelijk gezien binnen twee maanden na het einde van het huurcontract teruggestort worden. Daarvoor heeft de bank de handtekeningen van beide partijen nodig. Als de eigenaar op zich laat wachten, aarzel dan niet om een aanmaning te sturen per aangetekend schrijven.

U hebt de woning in zijn oorspronkelijke staat afgeleverd maar de eigenaar weigert de huurwaarborg of een deel daarvan terug te storten? Stap dan naar de griffie van het vredegerecht van de plaats waar de woning zich bevindt om een bemiddelingsprocedure of juridische procedure op te starten. Of contacteer uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Lees ook: Wat doet de rechtsbijstand concreet? 

4. Wat gebeurt er met de intresten van de huurwaarborg?

De rente die het geld op de rekening heeft opgebracht, is volledig voor de huurder. Werd het geld niet op een rekening gezet, dan heeft de huurder het recht om interest te eisen (op deze huurwaarborg).

5. Huurwaarborg: 5 praktische tips

 1. Zet het geld voor de huurwaarborg op een bankrekening in plaats van het contant te betalen.
 2. Voeg foto’s bij de plaatsbeschrijving.
 3. Laat de plaatsbeschrijving uitvoeren door een expert (landmeter, immobiliënexpert of architect) in plaats van dit te regelen tussen huurder en verhuurder.
 4. Maak vooraf een plaatsbeschrijving om eventuele schade vast te stellen en te herstellen. Zo vermijdt u dat een deel van de waarborg wordt gebruikt om een beroepshersteller te betalen.
 5. Laat de plaatsbeschrijving opmaken op de dag dat u de sleutels overhandigt, wanneer de woning leeg is en netjes schoongemaakt. Zo kunt u laten zien dat de woning goed onderhouden werd.

Meer weten over de rechtsbijstand?

Weigert uw huiseigenaar uw huurwaarborg terug te betalen, zelfs al hebt u de woning piekfijn onderhouden? Hebt u een geschil met de eigenaar en komt u er samen niet uit? Uw rechtsbijstandsverzekeraar zal al het mogelijke doen om uw rechten te verdedigen. Indien nodig tot in de rechtbank. Meer weten? Uw P&V-adviseur beantwoordt graag al uw vragen.

 

Lees ook: 

Contacteer uw P&V-adviseur

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt.

Uw energiefactuur verlagen: kan uw groepsverzekering daarbij helpen?

Gepost in: Groepsverzekering Woning

Image of the blog article

Zonnepanelen met een thuisbatterij of warmtepomp? In principe kunt u een deel daarvan financieren via uw aanvullend pensioenplan bij uw werkgever. Hoe dat werkt? P&V zoekt het voor u uit.

Hoe kunt u eenvoudig en goedkoop besparen op uw energiefactuur?

De energiecrisis domineert de actualiteit. En alle inspanningen van onze overheden ten spijt, zélf actie ondernemen om uw kosten voor stroom en verwarming te drukken, lijkt onvermijdelijk. Verderop in dit artikel gaan we na of u uw groepsverzekering kunt aanspreken voor structurele (en vaak prijzige) verbeteringen die uw woning energiezuiniger maken. Maar beginnen doen we met vijf simpele en goedkope ingrepen om minder elektriciteit, gas of stokolie te verbruiken

 • Maak spleten en kieren in uw huis dicht. Deuren, ramen, kruipluiken, de brievenbus in de voordeur, leidingen in de meterkast of gipsplaten in de slaapkamer. Dat zijn de klassieke plekken waar koude lucht onze woningen kan binnendringen. Om stookkosten te besparen, checkt u - best op een wat koudere dag - of u ergens tocht voelt in huis. De opgespoorde naden en kieren kunt u meestal zelf dichtmaken met tochtstrips, elastische kit of purschuim.

Tip: vraag advies in uw doe-het-zelfzaak en vergeet niet om ook in de winter uw kamers geregeld te verluchten.

 • Voorkom sluipverbruik. Sommige toestellen verbruiken in stand-by nog altijd elektriciteit. Zo kan een tv per jaar tot 35 euro aan sluipverbruik hebben.

Tip: trek de stekker van apparaten die u niet gebruikt uit het stopcontact of zet ze helemaal uit. Of koop een stekkerdoos met schakelaar om de stroom van meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen. En denk ook eens aan de laders die u nodeloos in het stopcontact laat zitten.

 • Kies voor ledlampen. Verlichting is een belangrijke stroomverbruiker in veel woningen. Door gloei-, halogeen- en zelfs TL-lampen te vervangen door energiezuinige ledlampen kunt u jaarlijks tientallen euro’s besparen.

Tip: ook al hebt u ledlampen, doe ze uit als u de kamer verlaat en vraag aan uw medebewoners om hetzelfde te doen.

 • Gebruik een waslijn of droogrek. Wist u dat de droogkast een van de grootste energieverslinders is in huis? Daarom raden we u aan om, als het even kan, uw wasgoed te drogen aan een waslijn of droogrek. Dat is niet alleen goedkoper en ecologischer: uw kleren gaan ook langer mee!

Tip: Op zoek naar een energiezuinige droogkast? Benieuwd hoeveel uw droogkast jaarlijks verbruikt en hoeveel CO2 die uitstoot? Doe de test op website van energywatchers.

 • Zet uw thermostaat een graadje (of twee) lager. In een gemiddeld huishouden is verwarming goed voor ongeveer 60% van het energieverbruik. Overweeg daarom om uw thermostaat wat lager te zetten, want elke graad scheelt ongeveer 7% in kosten. 

Tip: extra besparen doet u door de radiatoren in uw slaapkamer(s) en ongebruikte ruimtes gewoon uit te zetten.

Deze vijf ingrepen zijn eenvoudig en efficiënt, maar vaak niet voldoende. Om structureel in te grijpen in uw energiefactuur is het misschien nodig om te investeren in betere isolatie, in zonnepanelen, een thuisbatterij, een warmtepomp of andere technologie.

Op termijn betalen deze verbeteringen zichzelf terug, maar u moet natuurlijk nu wel het geld hebben om ze uit te voeren. Een (renteloze) lening kan soelaas brengen, maar die moet u evengoed maandelijks aflossen.

Mag u ook een voorschot nemen op uw groepsverzekering om uw woning energiezuiniger te maken?

Bijna vier miljoen Belgen bouwen een aanvullend pensioen op via hun werkgever. Het hoofddoel van zo’n groepsverzekering is om tijdens uw loopbaan een extra kapitaal of rente te sparen voor na uw pensioen, maar u kunt de opgebouwde reserve ook vervroegd opnemen.

Voorwaarde is wel dat u dit geld gebruikt om vastgoed aan te kopen, te bouwen of te verbeteren. En omdat energiebesparende maatregelen als een verbetering van uw woning worden beschouwd, mag u inderdaad een voorschot op uw groepsverzekering vragen om bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen of uw huis te laten isoleren.

Een voorschot op uw groepsverzekering: hoeveel mag u opnemen en hoe werkt het?

U hebt een groepsverzekering en overweegt een stukje daarvan te gebruiken om uw woning te verduurzamen? Op mypension.be vindt u terug hoeveel de opgebouwde reserve van uw aanvullend pensioenplan vandaag bedraagt. Van deze reserve mag u, als dit is voorzien in het reglement, een deel opnemen: in de meeste pensioenplannen is dat 60% à 70%. Op het opgenomen deel blijft u de eventuele gewaarborgde rente ontvangen, maar moet u wel interest te betalen.

Een voorbeeld:

De gemiddelde reserve in een aanvullend pensioenplan bedraagt vandaag 24.106 euro (Bron: www.pensionstat.be). Met deze reserve kunt u voor uw geplande werken over een kapitaal beschikken van 14.400 à 16.800 euro. U hoeft dit voorschot niet terug te betalen, maar er zal wel maandelijks ongeveer 25 euro worden ingehouden op uw nettoloon als interest.

Interesse in een voorschot op uw groepsverzekering? Contacteer dan de personeelsdienst van uw werkgever en vraag na of en hoeveel voorschot u mag opnemen en welke formaliteiten u moet vervullen.

Wat met uw pensioen als u een voorschot neemt op uw groepsverzekering?

Als u met (vervroegd) pensioen gaat, dan zult u het bedrag van uw opgenomen voorschot niet meer ontvangen. Dit kunt u eventueel opvangen door zelf aan pensioensparen en/of langetermijnsparen te doen.

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, want waarom zou u geld uit uw groepsverzekering halen en tegelijk op eigen houtje een spaarplan opstarten? Toch is dat niet zo gek, en wel om drie redenen:

 1. Op de premies die u zelf spaart, krijgt u een fiscaal voordeel tot 30%.
 2. In uw eigen spaarplan bepaalt u zelf hoe uw premie wordt belegd, terwijl u daar met een groepsverzekering weinig of geen inspraak in hebt.
 3. U hebt de mogelijkheid om uw premiebetaling tijdelijk op te schorten als dat nodig is.

Goed om te weten

U hebt via uw werkgever een groepsverzekering bij de P&V Groep (van het merk Vivium), dan kunt u uw opgebouwde reserve gemakkelijk raadplegen op onze website mijngroepsverzekering. Inloggen doet u met uw eID-kaarlezer of Itsme.

Meer informatie over het voorschot op de groepsverzekering? Neem dan zeker ook een kijkje in de rubriek FAQ van deze website.

Sparen met belastingvoordeel, hoe doet u dat in 2022?

Gepost in: Pensioen Sparen

Image of the blog article

Een hoge inflatie en een lage spaarrente: met pensioensparen en/of langetermijnsparen kunt u ze het hoofd bieden. Maar weet u wat de fiscaal voordeligste spaarformule voor u is?

Het jaar 2022 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de energieprijzen gigantisch stegen. Met als gevolg dat alles duurder werd. Eind september bedroeg de inflatie 11,27%.  De rente mag dan wel stijgen, deze stijging is vooral merkbaar bij leningen die duurder worden. Bij de spaarboekjes is hier helaas, op één speler na, weinig van te merken. Optimaal sparen met fiscaal voordeel is dan ook een must. Maar weet u welke spaarformule u het meeste belastingvoordeel oplevert?

Hoeveel mag u fiscaal sparen in 2022?


“Als u aan pensioensparen doet (of als u dit overweegt), dan hebt u de keuze: ofwel spaart u dit jaar tot 990 euro en dan bedraagt uw fiscaal voordeel 30%. Ofwel spaart u 1.270 euro, en dan is uw fiscaal voordeel 25%.

Als u weinig tot geen belastingen betaalt, dan kan uw fiscaal voordeel lager uitvallen, want het betreft een belastingvermindering.

Bij langetermijnsparen is uw fiscaal voordeel 30%, maar het maximumbedrag dat u mag sparen, hangt af van uw beroepsinkomen (uit arbeid, pensioen…). Als regel geldt dat u tot 6% van uw netto beroepsinkomen kunt sparen + 176,40 euro, met een absoluut maximum van 2.350 euro in 2022. Dit komt overeen met een netto beroepsinkomen van 36.300 euro. Om van een fiscaal voordeel te kunnen genieten, moet uw inkomen (en uw te betalen belasting) voldoende hoog zijn, maar daarnaast moet u ook rekening houden met eventuele hypothecaire kredieten. Hebt u een hypotheek voor uw eigen woning in Vlaanderen of Wallonië (afgesloten vóór 2016) of in Brussel (afgesloten vóór 2017)? Of hebt u een lening voor een tweede woning? In dat geval biedt langetermijnsparen hoogstwaarschijnlijk geen extra voordeel”, aldus onze expert levensverzekeringen. 

Tip: Uw P&V-adviseur kent uw situatie en heeft de nodige kennis in huis om na te gaan wat uw mogelijkheden zijn om uw fiscaal voordeel te optimaliseren.

Met pensioensparen en langetermijnsparen kan uw belastingvoordeel oplopen tot 30.000 euro


Tegenover het fiscaal voordeel  staat een eindbelasting. Die wordt in het jaar van uw 60ste verjaardag (of op de tiende verjaardag van het contract als u start na uw 55ste) door P&V doorgestort aan de fiscus en bedraagt 8% voor pensioensparen en 10% voor langetermijnsparen. Deze inhouding wordt berekend op de reserve van uw polis, de eventueel toegekende winstdeelname in tak 21 is vrijgesteld van deze belasting.

Naast deze eindbelasting is er bij het langetermijnsparen ook een premietaks van 2% op elke gestorte premie verschuldigd. Deze premietaks is niet van toepassing bij pensioensparen.

Wordt uw fiscaal voordeel dan niet volledig tenietgedaan door de eindbelasting? Een terechte vraag, die we voor u even hebben nagerekend. In de tabellen hieronder vergelijken we het fiscaal voordeel met de te betalen belasting. We gaan uit van een jaarlijkse premie in de formule tak 21 met een gewaarborgd rendement van 2%, de maximale instapkost en een gemeentebelasting van 6%.

U spaart jaarlijks 990 euro in pensioensparen tot 65 jaar

Startleeftijd

Fiscaal voordeel

Eindbelasting

Uw fiscale winst

20 jaar

14.167 euro

4.553 euro

9.614 euro

30 jaar

11.019 euro

3.058 euro

7.961 euro

40 jaar

7.871 euro

1.831 euro

6.040 euro

50 jaar

4.722 euro

825 euro

3.897 euro

U spaart jaarlijks 2.350 euro in langetermijnsparen tot 67 jaar

 

Startleeftijd

Fiscaal voordeel

Premietaks

Eindbelasting

Uw fiscale winst

20 jaar

35.123 euro

2.166 euro

10.807 euro

26.482 euro

30 jaar

27.650 euro

1.705 euro

7.258 euro

20.392 euro

40 jaar

20.177 euro

1.244 euro

4.347 euro

15.830 euro

50 jaar

12.704 euro

783 euro

1.959 euro

10.745 euro

“Als u op jonge leeftijd het maximale bedrag spaart in zowel pensioensparen als langetermijnsparen, dan kan dit een fiscale winst opleveren van meer dan 30.000 euro. Natuurlijk is het niet iedereen gegeven om dit te doen, en al zeker niet in deze onzekere tijden, maar zelfs op latere leeftijd starten met pensioensparen en/of langetermijnsparen levert u een behoorlijk voordeel op. Maak er optimaal gebruik van.", zo luidt het advies van onze expert.

Waarom u uw spaarverzekering best optimaliseert vóór uw 55ste verjaardag


Zowel pensioensparen als langetermijnsparen moeten worden afgesloten voor een duur van minstens tien jaar en de eindleeftijd moet minimaal 65 jaar zijn. Uw 55ste verjaardag is een sleutelmoment, want de eindbelasting op uw contract wordt niet op uw zestigste verjaardag, maar wel op de tiende verjaardag van het contract ingehouden als u uw contract afsluit of uw spaarpremie verhoogt na uw 55ste verjaardag. Uw contract starten of optimaliseren voor uw 55ste zorgt er dus voor dat de laatste vijf jaar niet belast worden. Dit kan een belangrijk verschil uitmaken.

Tip: Start of optimaliseer uw spaarcontract nog vóór uw 55ste verjaardag.

Start met langetermijnsparen vóór uw 65ste verjaardag en blijf na uw pensionering genieten van uw fiscaal voordeel


Volgens onze expert levensverzekeringen kan langetermijnsparen ook voordelen bieden na uw 65ste: “Als u een pensioen ontvangt van meer dan 1.300 euro bruto, dan moet u ook na uw pensionering nog belastingen betalen. In dit geval hebt u er alle belang bij om ook na uw 65ste aan langetermijnsparen te doen. Uw contract moet dan wel starten vóór uw 65ste verjaardag en moet minstens tien jaar lopen. Na uw 65ste verjaardag is het niet meer mogelijk om een contract af te sluiten of uw premie te verhogen. U kunt uw premiebedrag wel op elk moment verlagen.”

Belastingsvoordeel optimaliseren? Vraag raad aan uw P&V-adviseur


U wil uw belastingen verlagen? Dat kan met het langetermijnsparen of pensioensparen van P&V. Uw P&V-adviseur helpt u graag bij het bepalen van het bedrag dat u kunt sparen en bij het kiezen van de formule die voor u het meest geschikt is in functie van uw inkomsten en uw huidige financiële situatie.

Nieuwe artikels