Wat te doen met uw spaargeld in 2023?

Gepost in: Life Sparen

Image of the blog article

Sparen is belangrijk en geeft gemoedsrust. Want als u regelmatig wat geld opzijzet, legt u een buffer aan die u kunt aanspreken als het u financieel wat minder voor de wind gaat. Of wanneer uw koelkast het plots begeeft en moet worden vervangen. Door verstandig om te springen met uw spaargeld kunt u natuurlijk ook gewoon leuke dingen ondernemen in de toekomst, zoals een reisje maken.

Kortom: uw leven wordt makkelijker als u zich financieel voorbereidt. De volgende drie tips kunnen u hierbij helpen, vandaag en op (middel)lange termijn.

Van spaarboekje veranderen: drie tips

We hebben er lang op moeten wachten, maar dit jaar hebben zowat alle banken de rente op het spaarboekje opgetrokken. Dat is goed nieuws: maar als u overweegt om vandaag van spaarboekje of van bank te veranderen om een hogere rente te krijgen, lees dan eerst de volgende drie tips:

  1. Bij sommige banken was de aanpassing van de rente op het ‘gewone’ spaarboekje heel bescheiden. Om van een hogere rente te genieten, moet u een nieuwe spaarrekening openen. Zo lanceerde BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld een nieuwe rekening ‘Spaarrekening Plus’ met een totale rente van 1,25% (0,5% basisrente en 0,75% getrouwheidspremie), terwijl de totale rente op haar ‘gewone’ spaarboekje slechts verhoogd werd tot 0,25%. Kortom: als u van een hogere rente wilt genieten, dan moet u dus zélf uw geld overschrijven naar een nieuwe spaarrekening.
  1. De totale rente op een spaarboekje bestaat doorgaans uit een basisrente en een getrouwheidspremie. Deze laatste krijgt u alleen als uw geld één jaar lang op uw spaarrekening blijft staan.
  1. Bij sommige rekeningen worden abonnementskosten aangerekend, bij andere moet u aan bepaalde voorwaarden (zoals een minimumbedrag) voldoen om voor de beste tarieven in aanmerking te komen. Weeg dus zeker de rente die u krijgt af tegen de eventuele kosten en voorwaarden en vraag raad aan uw bankier.

Sparen op middellange termijn: hoe doet u dat?

Sparen voor de (klein)kinderen, uw gasketel vervangen door een warmtepomp, op uw 50ste een wereldreis maken… Iedereen heeft wel plannen op middellange termijn. Maar al die plannen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: goedkoper worden ze niet.

De hogere rente op uw spaarboekje zal de inflatie vooralsnog niet kunnen kloppen, maar er bestaat een alternatief om uw geld aan het werk te zetten en toch uw plannen te realiseren: niet-fiscaal sparen en beleggen bij P&V.

Deze spaarformule is laagdrempelig en biedt de volgende voordelen:

  • Instappen kan al vanaf 25 euro/maand, dus u hoeft geen grote bedragen te sparen;
  • In functie van uw risicoprofiel kiest u zélf hoe uw geld belegd wordt: met een vaste rente en/of in een mix van aandelen en obligaties via één of meerdere fondsen;
  • U moet zelf geen beleggingsexpert zijn: uw spaargeld wordt beheerd door de specialisten van P&V.

 

Nieuw in 2023: de optie Dripfeed

Om de prijsstijgingen het hoofd te bieden, belegt u best een deel van uw spaargeld op de beurs. Dit kan via een maandelijks spaarplan of door in één keer te beleggen. Het beste moment om in te stappen op de beurs is moeilijk te voorspellen, maar bij P&V hebben we daar een oplossing voor: dankzij Dripfeed kunt u uw instapmomenten spreiden.

Kiest u voor deze gratis optie, dan wordt uw geld in eerste instantie geïnvesteerd in een fonds met weinig of geen aandelen (laag risico). Maandelijks zal automatisch een gedeelte geïnvesteerd worden in één of meerdere fondsen met hoger risico. Deze fondsen kiest u zelf of in samenspraak met uw P&V-adviseur.

Omdat u gespreid instapt, wordt het risico op een ‘slecht instapmoment’ veel kleiner. De optie Dripfeed is beschikbaar sinds 1 februari 2023, zowel voor nieuwe als bestaande contracten niet-fiscaal sparen en beleggen. Voor meer informatie over Dripfeed en gespreid instappen op de beurs kunt u terecht bij uw P&V-adviseur.

 

Spaar fiscaal voordelig met Pensioensparen en Langetermijnsparen

Zeker op lange termijn is het noodzakelijk dat uw rendement de inflatie compenseert. Gelukkig bestaan er bij P&V heel wat mogelijkheden om te sparen met fiscaal voordeel. En aangezien het fiscaal voordeel dat u vandaag geniet met zo’n spaarformule doorgaans veel hoger is dan de eindbelasting daarop, krijgt uw spaarplan een extra rendementsboost.

Onze tip? Probeer in de mate van het mogelijke het maximum voordeel te halen uit pensioensparen en langetermijnsparen.

Duurzaam sparen of beleggen: iets voor u?

U bent op zoek naar een mooi potentieel rendement maar u vindt het ook belangrijk dat uw spaargeld wordt geïnvesteerd in bedrijven die bijdragen aan een betere wereld? Dan is duurzaam sparen misschien iets voor u. Want door duurzaam te sparen of te beleggen, investeert u niet alleen in uw eigen toekomst maar ook in de samenleving van morgen.

Sinds dit jaar verplicht de Europese Unie trouwens alle financiële spelers om veel transparanter te communiceren over hoe duurzaam hun producten écht zijn. En dat kunnen wij als coöperatieve verzekeraar alleen maar ondersteunen.

Alle informatie over de duurzaamheid van onze beleggingsproducten kunt u nalezen in Ons duurzaamheidsbeleid. Interesse in een duurzame spaarformule op uw maat? Vraag ernaar bij uw P&V-adviseur.

Nieuwe artikels