19 tips om uw auto te beschermen tegen de winter

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Bereid uw auto voor op de vorst

Een auto die niet wil starten, met pech langs de weg staan … allesbehalve prettig, zeker tijdens de winter. Hoe kunt u uw auto beschermen tegen de vorst en lage temperaturen?

Met dank aan het Assistance Team van IMA Benelux

Auto voorbereiden op de winter

1. Batterij auto in goede staat

Bij lage temperaturen functioneert de batterij van uw auto minder goed. Bij vriesweer kan een slechte batterij daarom al snel startproblemen veroorzaken. Voor de winter toeslaat, laat u dus best uw autobatterij controleren.

2. Voldoende koelvloeistof

De koelvloeistof beschermt de motor tegen bevriezing. Ga dus na of het koelvloeistofpeil niet onder het minimum gezakt is.

3. Ruitenwisservloeistof op peil

Ook het peil van de ruitenwisservloeistof kunt u best controleren, want ’s winters gebruikt u er doorgaans meer. U kunt bovendien speciale ruitenwisservloeistof kiezen die antivries bevat.

4. Denk aan winterbanden

Winterbanden verhogen uw veiligheid bij nat weer, en op besneeuwde of gladde wegen. In de meeste Europese landen zijn winterbanden aangeraden. In sommige landen zijn ze zelfs verplicht tijdens de winter, bijvoorbeeld in Luxemburg, Duitsland en in Frankrijk, op een aantal wegen.

5. Banden in goede staat

Ga regelmatig de spanning van de banden na, en de diepte van de profielen. De wettelijke minimumdiepte van zomerbanden bedraagt 1,6 mm, maar zeker in de winter zijn die profielen beter 3 tot 4 mm diep. Een band met een afgesleten profieldiepte vergroot het risico op aquaplaning en verlengt de remafstand aanzienlijk.

6. IJskrabber en ruitenontdooier

Wegrijden met te weinig zicht is levensgevaarlijk. Met goed materiaal maakt u snel en gemakkelijk uw autoruiten sneeuw- en ijsvrij. Leg daarom een ijskrabber en een busje ruitenontdooier op voorhand klaar in uw auto.

7. Start- en sleepkabels

Leg start- en sleepkabels in uw auto. Zorg er wel voor dat ze geschikt zijn voor uw auto. Een zaklamp is geen overbodige luxe.

8. Bereid u voor op de koude

Bereid uzelf voor op eventuele pech waarbij u lang moet wachten.

 • Leg een extra deken of een warme winterjas in uw auto.
 • Een paar extra winterschoenen is geen overbodige luxe.
 • Neem ook wat te eten en te drinken mee.
 • Zorg ervoor dat uw smartphone of gsm opgeladen is voor u vertrekt.

Auto beschermen tijdens de vorst

1. Auto binnen zetten

Als het even kan, zet u uw auto in een garage. Zo vormt de winter een goede reden om uw garage eindelijk op te ruimen en voldoende plaats te maken.

2. Ruitenwissers beschermen

Met een stuk karton of een kurk voorkomt u dat uw ruitenwissers vastkleven aan uw ruit. Als ze toch bevroren zijn, moet u de ruitenwissers altijd eerst ontdooien. Anders kan de zekering doorbranden.

3. Karton op uw voor- en achterruit

Met een stuk karton of een laken vermijdt u dat uw autoruiten aanvriezen. Zo hoeft u ’s morgens minder of niet te krabben. Als u toch moet krabben: vergeet de zijruiten en de achterruit niet! Ook de lampen moeten helemaal vrij zijn van sneeuw.

Als alternatief kunt u de autoruiten ook inwrijven met een half doorgesneden aardappel: het zetmeel voorkomt het bevriezen van de ruit.

4. Geen warm water om ruiten te ontdooien

Het temperatuurverschil kan de ruiten doen barsten. Het water kan bovendien aanvriezen.

5. Shampoo tegen het aandampen

Om het aandampen van de ruiten tegen te gaan, kunt u wat shampoo of afwasmiddel op een doek doen, en daarmee de binnenkant van de autoruiten schoon maken.

6. Handrem niet optrekken

Als u uw handrem optrekt, kan deze bevriezen en vast komen te staan. Beter is om uw auto in versnelling te laten staan. Als u op een helling staat, kunt u wielblokken gebruiken.

7. Niet aan vastgevroren autodeuren trekken

Als u aan de portieren trekt, kan het rubber loskomen. Om vastzittende autodeuren te voorkomen, kunt u het rubber vooraf insmeren met talkpoeder of rubbervet. De autodeuren kunt u eventueel los krijgen door ze in te duwen.

8. Voorkom vastgevroren sloten

Spuit een vuilafstotende smering in de deursloten van uw auto, en steek vervolgens herhaaldelijk de sleutel in- en uit het slot, zodat de smering goed verspreid raakt.

9. Start motor op goede manier

Enkele tips om uw batterij te sparen bij het starten van de motor:

 • Beter verschillende korte startpogingen, dan één lange. Bij een te lange poging kan de batterij het begeven.
 • Trap het koppelingspedaal in, zodat de motor vrijer kan draaien.
 • Als de auto niet meteen start, kunt u de koplampen aansteken om zo de batterij op te warmen.
 • Als de auto moeilijk kon starten, rijdt u best minstens 20 tot 30 kilometer zodat de batterij weer helemaal opgeladen is. U kunt ook eens langs gaan bij de garage om de batterij te laten controleren.

10. Motor niet warm laten draaien

De motor eerst laten warmdraaien heeft weinig nut. Bij vriestemperaturen is de motor pas na enkele kilometer rijden opgewarmd. Stilstaand laten draaien versnelt enkel de slijtage van de motor, en vormt een extra belasting voor het milieu. Beter is om de motor te starten en meteen weg te rijden, maar niet te snel.

11. Auto wassen

Was uw auto regelmatig: strooizout tast de banden, de carrosserie en het chassis aan. Strooizout vervuilt ook uw ruiten waardoor uw zicht vermindert.

Pechbijstand

Om helemaal gerust te zijn tijdens de winter, kunt u een pechbijstandsverzekering afsluiten. Dan kunt u bij pech 24 uur op 24, 7 dagen op 7, beroep doen op de diensten van een bijstandsverlener, zowel in binnen-  als buitenland. De bijstandsverlener probeert eerst ter plaatse uw auto weer aan de praat krijgen. Als dat niet lukt, kan hij uw auto slepen.

Bereken uw premie voor een pechbijstand

Al klant? Vraag uw P&V agent een gratis en vrijblijvende offerte

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

 • Verzekeringen in een verstaanbare taal
 • Uitstekende productkennis
 • Afspraak wanneer het u past