In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

De start van het winteruur is hét moment om op winterbanden over te schakelen. Want zowel bij sneeuw als bij regen of droog weer bieden ze extra grip op de weg. En dat komt van pas, want in de winter hebt u tot zes keer meer kans hebt op een auto-ongeval dan in de zomer.

Vertrekt u op wintersport met de auto? Hierbij een overzicht van alle regels over winterbanden in Europa. Te beginnen met ons land!
 

Zijn winterbanden verplicht in België?


Neen, maar bij winterse omstandigheden bevelen we ze wel warm aan, want door hun specifieke rubbersamenstelling en groeven bieden winterbanden een optimale wegligging bij koudere temperaturen.

Goed om te weten: Van zodra het kwik onder 7°C zakt, remt u met winterbanden tot 50% sneller dan met zomerbanden.
 

Hoe ziet u het verschil tussen een winterband en een zomerband?


Winter- en zomerbanden verschillen vooral qua samenstelling van het gebruikte rubber, maar ook qua minimale profieldiepte (4 mm voor de winter tegenover 1,6 mm voor de zomer). Echte winterbanden kunt u herkennen aan het ijsbergje met sneeuwvlok (‘alpinesymbool’) op de band. De letters ‘M+S’ (modder en sneeuw) staan ook vaak op winterbanden.

Tip: Na montage moet u de spanning van uw winterbanden (alle vier) maandelijks controleren.
 

Mag u heel het jaar met uw winterbanden rijden?


In België verbiedt de wet u niet om 's zomers met winterbanden te rijden. Mocht u beslissen om uw banden niet voor de zomer te veranderen, riskeert u wel dat ze zeer snel verslijten. Door hun hoog siliciumgehalte zijn ze namelijk minder geschikt voor warmere temperaturen.

Weetje: Bij warm weer verslijten winterbanden tot vier keer sneller dan gewone banden. Wissel ze op tijd!
 

Zijn sneeuwkettingen toegelaten in België?


Voor wegen met heel veel sneeuw of met ijs zijn ze de ideale oplossing. Net als winterbanden zijn sneeuwkettingen niet verplicht in België. Ze zijn enkel toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen. Rijden met een specifieke winteruitrusting (winterbanden of kettingen) kan op sommige wegen worden verplicht afhankelijk van de rijomstandigheden en als een verkeersbord dit aangeeft.
 

Rijdt u binnenkort met de auto naar de bergen?


U gaat binnenkort skiën en hebt eindelijk beslist om nieuwe winterbanden te kopen? Uitstekend initiatief. Wist u dat u packs van nieuwe of zelfs tweedehandse velgen + banden tegen interessante prijzen kunt vinden? Denk ook aan de opslag van uw niet-gebruikte banden. Kiest u voor opslag bij een professional, vergeet dan niet om tijdig te reserveren.

U wilt met uw auto de klim naar uw wintersportbestemming aankunnen. Voordat u begint te stijgen, kan de wegenpolitie u verplichten sneeuwkettingen om te leggen. Koop dus vóór uw vertrek een model sneeuwkettingen dat geschikt is voor uw voertuig. Hiervoor moet u de afmetingen van de banden (breedte/hoogte-diameter) en de wielkast van uw voertuig kennen. Bij twijfel vindt u de maten in de gebruiksaanwijzing van uw voertuig en de afmetingen van de banden staan op de zijkant van het wiel.

Oefen vóór vertrek alvast om de kettingen om te leggen. Dat bespaart u een hoop stress als het menens is…
 

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?


Niet alle landen, of zelfs regio's, hebben dezelfde regelgeving over winterbanden. Hierbij een Europees overzicht.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet overal verplicht. Vanaf  1 november 2021 moet u echter in een aantal gebieden van de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen en ook op Corsica:

 • ofwel banden met de letters ‘M+S’ monteren (vanaf 2024 zijn banden met het alpinesymbool verplicht),
 • ofwel twee kettingen of twee bandensokken meenemen.

Deze verplichting geldt tussen 1 november en 31 maart voor personenwagens, campers en vrachtwagens en wordt aangeduid door middel van de volgende verkeersborden:  

De volledige lijst van de betrokken bergachtige gebieden vindt u op AutoGids.be. Ons advies: informeer u goed vóór u naar uw wintersportbestemming in Frankrijk rijdt.

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zelfs buiten de wintermaanden. Van winterse omstandigheden is sprake bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid (door ijs- of rijmvorming). In het Groothertogdom moeten winterbanden de aanduiding ‘M+S’ hebben. Sneeuwkettingen zijn toegelaten als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht bij winterse omstandigheden, net als in Luxemburg. Vanaf 1 januari 2018 zijn enkel banden met het ‘alpinesymbool’ toegelaten. Dit symbool van een sneeuwvlok in een berg met drie toppen vindt u terug op de zijkant van de band. Gedurende een overgangsperiode tot 30 september 2024 mogen in Duitsland nog wel banden met enkel de aanduiding 'M+S' worden gebruikt, op voorwaarde dat ze vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt. Bent u van plan nieuwe winterbanden te kopen, volg dan het best de eisen van onze Duitse buren en kies banden met het ‘alpinesymbool’.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet u met winterbanden rijden tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze vaste periode zijn ze soms ook verplicht in de bergen. Winterbanden moeten voorzien zijn van de vermelding ‘M+S’ en een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht. Sneeuwkettingen zijn alleen toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen.

Zwitserland

Winterbanden zijn hier enkel verplicht als dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Wel staat er in Zwitserland een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip. Daarom is het aanbevolen met winterbanden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Deze verplichting wordt aangegeven door een verkeersbord.

Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting om met winterbanden te rijden. Enkel in het Aostadal worden bestuurders tussen 15 oktober en 15 april verplicht om met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij zich te hebben. In andere regio’s van het land kan deze verplichting op bepaalde wegen met een verkeersbord worden aangegeven. De verplichting geldt dan van 15 november tot 15 april.
 

Wat als u zonder winterbanden of sneeuwkettingen rijdt waar dit wel verplicht is?


Dan riskeert u niet alleen een boete, het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en bijgevolg de schadevergoeding in geval van een ongeval. Bent u verdere verplaatsingen van plan, dan moet u weten dat winterbanden ook in sommige andere Europese landen verplicht zijn. Informeer dus vóór uw vertrek naar de regelgeving in de landen die u gaat doorkruisen.

Reminder: Maak tijdig een afspraak om uw winterbanden te monteren. Zo bent u zeker dat uw garagist u op tijd kan helpen, want het najaar is vaak een drukke bandenwisselperiode… vooral als er sneeuw wordt voorspeld!

 

Bron: AutoGids.be

De voordelen van de aanvullende waarborgen

Gepost in: Voertuig Rechtsbijstand

Image of the blog article

De voordelen van de Bestuurdersverzekering, Rechtsbijstand en Bijstand Voertuig

Een omniumverzekering afsluiten is een verstandige zaak. Deze verzekering vergoedt de schade aan uw eigen wagen, ook als u in fout bent. Is uw auto ouder dan 2 jaar? Met de unieke omniumformule van P&V (ook de mini-omnium), daalt de premie van uw verzekering elk jaar met 5%.

Maar wat als u door een ongeval tijdelijk niet meer kunt werken? Of u raakt verwikkeld in een conflict na een auto-ongeval of verkeersovertreding. En wie helpt u uit de nood als u met autopech aan de kant van de weg staat?

Bestuurdersverzekering, Rechtsbijstand en Bijstand Voertuig

Deze waarborgen vormen de perfecte aanvulling op uw (mini)omniumverzekering en bieden u een nog uitgebreidere bescherming bij een ongeval of incident met uw wagen.  

1. Bestuurdersverzekering: vergoedt uw medische kosten

Raakt u als chauffeur gewond bij een ongeval, dan draait u zelf op voor de medische kosten. Met de forfaitaire formule van de Bestuurdersverzekering ontvangt u een schadevergoeding voor de gemaakte medische kosten.

2. Rechtsbijstand: uw hulp bij het oplossen van conflicten

Hebt u een conflict na een schadegeval met uw wagen? Denk bijvoorbeeld aan een chauffeur die u in het buitenland geen voorrang van rechts geeft. Of een garagehouder die uw oliereservoir onvoldoende bijvult, zodat uw motor het begeeft. In zo’n gevallen doet Arces, die uw rechtsbijstand verzorgt, alles om uw belangen zo goed mogelijk te verdedigen.

3. Bijstand bij autopech of na diefstal

Autopech? Of uw wagen wordt gestolen? De Bijstand Voertuig stuurt bij een lekke band of brandstofpech een hersteller en eventueel een sleepdienst. Werden uw autosleutels gestolen? Dan zorgen wij voor een taxi om de sleutels op te halen, een hersteller om het slot te openen …

Contacteer snel uw P&V agent

Wilt u ook uw (mini)omniumverzekering aanvullen met één of meerdere van deze aanvullende waarborgen? En daar gedurende één jaar niets voor betalen? Contacteer dan snel uw P&V agent. Hij vertelt u alles over deze actie.

Zevende DECAVI-trofee op rij voor de rechtsbijstand auto Artikel 1

Gepost in: Voertuig Rechtsbijstand

Image of the blog article

Artikel 1 van Arces overtuigt al 370 000 P&V-klanten

Op 24 april vond de vijftiende uitreiking van de DECAVI-trofeeën voor niet-levensverzekeringsproducten plaats. In de categorie rechtsbijstand sleepte de rechtsbijstandsverzekering auto Artikel 1 van Arces een DECAVI-trofee in de wacht, en dit al voor de zevende keer op rij. De drie belangrijkste redenen voor dit succes:

 1. De slagkracht van het label Artikel 1

Artikel 1 is uniek op de Belgische verzekeringsmarkt. Krijgt u  bij een andere verzekeraar betere bijstandsvoorwaarden voor de regeling van uw schadegeval, dan past Arces zich aan die betere voorwaarden aan. Een ijzersterk aanbod dat al 370 000 klanten overtuigde.

 1. Een flexibel en scherp geprijsd aanbod

De rechtsbijstandverzekering onderscheidt zich ook door haar flexibiliteit en scherpe prijs. De opsplitsing in drie formules, klassiek, gezin en vloot, speelt perfect in op de behoeften en het budget van zowel particuliere als professionele klanten. Een voorbeeld: met de formule Gezin zonder eigen risico verzekert u aan een voordelig tarief al uw voertuigen en die van uw andere gezinsleden.

 1. Een snelle en pragmatische oplossing voor u en uw adviseur

Daarnaast is Arces bijzonder klantgericht. Elk bericht over een schadedossier wordt gegarandeerd binnen twee werkdagen beantwoord: dat noemen we de D+2-verbintenis. Via een app heeft uw adviseur bovendien 24 uur op 24, 7 dagen op 7 toegang tot uw schadedossier. Zo kan hij u optimaal bijstaan.

Twee voorbeelden uit de praktijk

Twee voorbeelden. U vertrekt op vakantie en wilt zo snel mogelijk op uw bestemming zijn. U wordt echter betrapt op overdreven snelheid en het parket beslist om u te dagvaarden voor de politierechtbank. Andere situatie: u rijdt rustig naar huis, maar uw pad wordt gekruist door een zelfverzekerde Hongaar die u geen voorrang van rechts verleent. Als uw voertuig niet verzekerd is voor materiële schade, dan moet u zelf stappen ondernemen tegen de Hongaarse verzekeraar.

Bent u, zoals in bovenstaande voorbeelden, betrokken bij een geschil of een conflict, dan kan een goede rechtsbijstand u heel wat kopzorgen besparen. Uw P&V-adviseur zoekt in dat geval de beste oplossing voor uw juridische problemen: hij verdedigt uw belangen en probeert van de tegenpartij een schadevergoeding te krijgen, bij voorkeur via een minnelijke schikking.

Komt het toch tot een gerechtelijke procedure? Dan helpen we u met uw verdediging en betalen we de gerechtskosten en de honoraria van advocaten en experts.

De rechtsbijstandsverzekering van Arces: de beste keuze voor de verdediging van uw belangen

 • U geniet van alle voordelen van de rechtsbijstandsverzekering auto die al sinds 2013 elk jaar opnieuw als de beste van de markt wordt bekroond door DECAVI.
 • U kunt rekenen op een snelle verwerking van uw dossier, met gegarandeerd antwoord binnen twee werkdagen.
 • Wij bieden rechtsbijstandsformules die u ook op andere momenten juridische bescherming bieden: niet alleen in de auto, maar ook op andere momenten in uw privéleven.

Geïnteresseerd? Contacteer dan uw P&V-adviseur. Hij of zij legt u met plezier alle details van ons aanbod rechtsbijstand uit en beantwoordt al uw vragen.

De beste rechtsbijstand auto op de Belgische markt

Gepost in: Voertuig Rechtsbijstand

Image of the blog article

De rechtsbijstand auto verdedigt wereldwijd uw belangen

Na een auto-ongeval, een verkeersovertreding of een andere conflictsituatie kunnen er geschillen ontstaan die veel tijd, energie en geld kosten. De rechtsbijstand van Arces verdedigt in zo'n gevallen uw belangen en helpt u om de schadevergoeding te krijgen waar u recht op hebt.

Conflicten waar u niet zelf uit raakt

Sommige situaties in het dagelijkse leven leiden tot conflicten waar u niet zelf uit raakt. Uw wagen wordt bijvoorbeeld aangereden door een motorfiets en de bestuurder betwist dat hij in fout is. Als slachtoffer is het niet altijd vanzelfsprekend om de correcte schadevergoeding te krijgen.

De beste rechtsbijstand auto op de Belgische markt

P&V doet voor haar rechtsbijstand een beroep op Arces. De rechtsbijstandsverzekering  auto van Arces  wordt al 7 jaar op rij jaarlijks bekroond met een Decavi-award voor beste rechtsbijstand auto. Biedt een andere verzekeraar op de Belgische markt u toch ruimere dekkingen, dan past Arces zich aan en biedt ze dezelfde voorwaarden.

Wat doet Arces concreet voor u?

Wel, bij een geschil probeert Arces eerst het conflict op te lossen zonder tussenkomst van een advocaat of het gerecht zodat u snel verder geholpen wordt en een schadevergoeding krijgt. Is een minnelijke schikking niet mogelijk? Dan zorgt Arces voor administratieve en juridische hulp. Uw gerechtskosten en het ereloon van een advocaat naar keuze worden betaald. En dat voor minder dan 6 euro per maand.

Meer weten?

Contacteer uw P&V-adviseur voor meer informatie.

De vijf mooiste motorritten voor deze herfst

Gepost in: Vakantie Motorfiets

Image of the blog article

Download nu de mooiste roadbooks naar de gps van uw motor

Warme kleuren, een schitterend lichtspel, zachte temperaturen ... De herfst lokt u naar buiten. En dat komt goed uit, want wij hebben samen met onze partner Liberty Rider voor u vijf motorritten in België geselecteerd die deze herfst zeker een omweg waard zijn. Deze roadbooks zijn nu beschikbaar in uw Liberty Rider-app, aangeboden bij uw P&V Motorverzekering. U kunt ze ook downloaden naar uw motor-gps.

Het idyllische landschap van de vallei van de Semois

Kent u de vallei van de Semois? Panoramische vergezichten, middeleeuwse kastelen, pittoreske dorpjes langs het water... Maak u klaar voor een prachtige, bochtige rit, dicht bij huis. U start deze lus van 240 km en ongeveer 5 uur in Aarlen, een van de oudste steden van het land met een rijke geschiedenis van 2 000 jaar. Daarna rijdt u langs de oevers van de Semois, met een korte doorsteek door Frankrijk. Open velden wisselen af met rivieroevers en bossen gehuld in de mooiste herfstkleuren. Een betoverend landschap voor bochtenliefhebbers.

Meer informatie over deze route voor ervaren motorrijders.

Wallonië, tussen meren en rivieren aan de Frans-Belgische grens

Deze rit van 124 km en ongeveer 2 uur voor minder ervaren motorrijders start in Bouillon. Het eerste deel van het traject bestaat uit lange bochten door velden en bossen. U geniet er van fantastische panoramische herfstlandschappen, midden op het platteland. Las zeker een middagpauze in aan het meer van Neufchâteau. Geniet op het terras van de Brasserie de la Vallée du Lac en het restaurant L’Ardoise van de mooie en rustgevende omgeving. De namiddag is iets sportiever, met veel korte bochtjes. Vergeet uw ogen niet de kost te geven terwijl u langs de Semois cruiset.

Meer informatie over deze route voor minder ervaren motorrijders.

Uitwaaien langs de kust

De Belgische kust is niet ver, maar toch ver genoeg om er eens helemaal uit te zijn. De ideale bestemming dus voor een herfstweekendje on the road. Tijdens deze rit van 84 km en 2 uur rijdt u langs de langste tramlijn ter wereld tussen Knokke en De Panne. Met wat geluk kunt u de paardenvissers aan het werk zien, een traditie die al meer dan 700 jaar oud is. Oostduinkerke is de enige plaats ter wereld waar deze manier van vissen op grijze garnalen nog wordt beoefend. De garnaalvissers te paard zijn trouwens door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Proef deze verrukkelijke garnalen in restaurant 'Estaminet de Peerdevisscher', dat wordt gerund door een familie paardenvissers. Ontspan en laat u meevoeren door de zeelucht, het ruisen van de golven en het gekrijs van de meeuwen.​​​​

Meer informatie over deze route voor beginnende motorrijders.

De bekoorlijke provincie Luik

Droomt u van magnifieke landschappen en wilt u hier en daar afstappen om de natuurwonderen van de streek te bezoeken? Ervaren motorrijders kunnen hun hart ophalen tijdens deze rit van 136 km en 2 uur 20 minuten. De mooie lus begint in Luik. U laat de stad en het geronk van de auto's achter u om ten volle te genieten van de natuur en het gekwetter van de vogels. Stop onderweg zeker aan de grotten van Remouchamps, een mysterieuze en feeërieke plek. Stap aan boord voor de langste ondergrondse toeristische boottocht ter wereld, maar dan wel zonder motor. Het traject loopt verder langs de rivier Amblève tot bij het meer van Coo waar prachtige vergezichten op u wachten. Als u zin hebt, kunt u nog doorrijden tot aan het circuit van Spa-Francorchamps, net voorbij Stavelot.

Meer informatie over deze route voor ervaren motorrijders.

Een mix van natuur en geschiedenis, met vertrek vanuit Brussel

Deze trip van 289 km en 6 uur brengt u langs mooie wegen tussen België en Frankrijk. Laat de hoofdstad achter u en volg het kanaal tussen Brussel en Charleroi. Ga dan via Chapelle-lez-Herlaimont en Anderlues naar Thuin, waar u de cisterciënzerabdij van Aulne kunt bezoeken en van het koele water kunt genieten langs de Samber. U steekt de grens over en komt aan in Maubeuge in Frankrijk, een stad die in de zeventiende eeuw werd ommuurd. Het verleden is hier nog duidelijk aanwezig, kijk maar naar de poort van Mons met hefbrug, de vestingwerken van Vauban en het wachthuis. De stad heeft ook een museum dat de geschiedenis van haar vestingwerken schetst. Zet uw rit voort langs het meer van Chabaud-Labour en de moerassen van Harchies. Keer terug langs het platteland en de bossen, en maak ook kennis met de Dender. Stop in Geraardsbergen om de Sint-Adriaansabdij te bewonderen.

Meer informatie over deze route voor minder ervaren motorrijders.

De Liberty Rider-app nog niet gedownload?

Hebt u een motor van minstens 125 cc of 4kW of denkt u eraan een te kopen? Hebt u al een motorverzekering bij P&V of overweegt u er een af te sluiten, dan bent u niet alleen optimaal gedekt, maar krijgt u ook gratis toegang tot de premiumversie van de Liberty Rider-app. U vindt er de door P&V en andere gebruikers aangeboden roadbooks en u kunt er ook zelf mooie ritten op plaatsen!

Wat heeft de Liberty Rider-app u te bieden?

 • De app detecteert ongevallen. Dat betekent dat bij een val de hulpdiensten onmiddellijk worden gewaarschuwd.
 • Het speciaal voor motorrijders ontworpen gps-systeem biedt u een groot aantal routes en waarschuwt u bovendien voor gevaarlijke bochten.
 • U deelt uw locatie in realtime met uw familieleden, die u gedurende uw hele rit kunnen volgen. Om hen gerust te stellen stuurt Liberty Rider ook een sms bij vertrek en aankomst.
 • Een hele reeks functies: toegang tot roadbooks van de mooiste ritten, opvolging van het onderhoud, informatie delen via sociale netwerken enz.

Download de Liberty Rider-app
     

Image result for download on the app store Image result for download on the app store

Nieuwe artikels