Uw energiefactuur verlagen: kan uw groepsverzekering daarbij helpen?

Gepost in: Groepsverzekering Woning

Image of the blog article

Zonnepanelen met een thuisbatterij of warmtepomp? In principe kunt u een deel daarvan financieren via uw aanvullend pensioenplan bij uw werkgever. Hoe dat werkt? P&V zoekt het voor u uit.

Hoe kunt u eenvoudig en goedkoop besparen op uw energiefactuur?

De energiecrisis domineert de actualiteit. En alle inspanningen van onze overheden ten spijt, zélf actie ondernemen om uw kosten voor stroom en verwarming te drukken, lijkt onvermijdelijk. Verderop in dit artikel gaan we na of u uw groepsverzekering kunt aanspreken voor structurele (en vaak prijzige) verbeteringen die uw woning energiezuiniger maken. Maar beginnen doen we met vijf simpele en goedkope ingrepen om minder elektriciteit, gas of stokolie te verbruiken

  • Maak spleten en kieren in uw huis dicht. Deuren, ramen, kruipluiken, de brievenbus in de voordeur, leidingen in de meterkast of gipsplaten in de slaapkamer. Dat zijn de klassieke plekken waar koude lucht onze woningen kan binnendringen. Om stookkosten te besparen, checkt u - best op een wat koudere dag - of u ergens tocht voelt in huis. De opgespoorde naden en kieren kunt u meestal zelf dichtmaken met tochtstrips, elastische kit of purschuim.

Tip: vraag advies in uw doe-het-zelfzaak en vergeet niet om ook in de winter uw kamers geregeld te verluchten.

  • Voorkom sluipverbruik. Sommige toestellen verbruiken in stand-by nog altijd elektriciteit. Zo kan een tv per jaar tot 35 euro aan sluipverbruik hebben.

Tip: trek de stekker van apparaten die u niet gebruikt uit het stopcontact of zet ze helemaal uit. Of koop een stekkerdoos met schakelaar om de stroom van meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen. En denk ook eens aan de laders die u nodeloos in het stopcontact laat zitten.

  • Kies voor ledlampen. Verlichting is een belangrijke stroomverbruiker in veel woningen. Door gloei-, halogeen- en zelfs TL-lampen te vervangen door energiezuinige ledlampen kunt u jaarlijks tientallen euro’s besparen.

Tip: ook al hebt u ledlampen, doe ze uit als u de kamer verlaat en vraag aan uw medebewoners om hetzelfde te doen.

  • Gebruik een waslijn of droogrek. Wist u dat de droogkast een van de grootste energieverslinders is in huis? Daarom raden we u aan om, als het even kan, uw wasgoed te drogen aan een waslijn of droogrek. Dat is niet alleen goedkoper en ecologischer: uw kleren gaan ook langer mee!

Tip: Op zoek naar een energiezuinige droogkast? Benieuwd hoeveel uw droogkast jaarlijks verbruikt en hoeveel CO2 die uitstoot? Doe de test op website van energywatchers.

  • Zet uw thermostaat een graadje (of twee) lager. In een gemiddeld huishouden is verwarming goed voor ongeveer 60% van het energieverbruik. Overweeg daarom om uw thermostaat wat lager te zetten, want elke graad scheelt ongeveer 7% in kosten. 

Tip: extra besparen doet u door de radiatoren in uw slaapkamer(s) en ongebruikte ruimtes gewoon uit te zetten.

Deze vijf ingrepen zijn eenvoudig en efficiënt, maar vaak niet voldoende. Om structureel in te grijpen in uw energiefactuur is het misschien nodig om te investeren in betere isolatie, in zonnepanelen, een thuisbatterij, een warmtepomp of andere technologie.

Op termijn betalen deze verbeteringen zichzelf terug, maar u moet natuurlijk nu wel het geld hebben om ze uit te voeren. Een (renteloze) lening kan soelaas brengen, maar die moet u evengoed maandelijks aflossen.

Mag u ook een voorschot nemen op uw groepsverzekering om uw woning energiezuiniger te maken?

Bijna vier miljoen Belgen bouwen een aanvullend pensioen op via hun werkgever. Het hoofddoel van zo’n groepsverzekering is om tijdens uw loopbaan een extra kapitaal of rente te sparen voor na uw pensioen, maar u kunt de opgebouwde reserve ook vervroegd opnemen.

Voorwaarde is wel dat u dit geld gebruikt om vastgoed aan te kopen, te bouwen of te verbeteren. En omdat energiebesparende maatregelen als een verbetering van uw woning worden beschouwd, mag u inderdaad een voorschot op uw groepsverzekering vragen om bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen of uw huis te laten isoleren.

Een voorschot op uw groepsverzekering: hoeveel mag u opnemen en hoe werkt het?

U hebt een groepsverzekering en overweegt een stukje daarvan te gebruiken om uw woning te verduurzamen? Op mypension.be vindt u terug hoeveel de opgebouwde reserve van uw aanvullend pensioenplan vandaag bedraagt. Van deze reserve mag u, als dit is voorzien in het reglement, een deel opnemen: in de meeste pensioenplannen is dat 60% à 70%. Op het opgenomen deel blijft u de eventuele gewaarborgde rente ontvangen, maar moet u wel interest te betalen.

Een voorbeeld:

De gemiddelde reserve in een aanvullend pensioenplan bedraagt vandaag 24.106 euro (Bron: www.pensionstat.be). Met deze reserve kunt u voor uw geplande werken over een kapitaal beschikken van 14.400 à 16.800 euro. U hoeft dit voorschot niet terug te betalen, maar er zal wel maandelijks ongeveer 25 euro worden ingehouden op uw nettoloon als interest.

Interesse in een voorschot op uw groepsverzekering? Contacteer dan de personeelsdienst van uw werkgever en vraag na of en hoeveel voorschot u mag opnemen en welke formaliteiten u moet vervullen.

Wat met uw pensioen als u een voorschot neemt op uw groepsverzekering?

Als u met (vervroegd) pensioen gaat, dan zult u het bedrag van uw opgenomen voorschot niet meer ontvangen. Dit kunt u eventueel opvangen door zelf aan pensioensparen en/of langetermijnsparen te doen.

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, want waarom zou u geld uit uw groepsverzekering halen en tegelijk op eigen houtje een spaarplan opstarten? Toch is dat niet zo gek, en wel om drie redenen:

  1. Op de premies die u zelf spaart, krijgt u een fiscaal voordeel tot 30%.
  2. In uw eigen spaarplan bepaalt u zelf hoe uw premie wordt belegd, terwijl u daar met een groepsverzekering weinig of geen inspraak in hebt.
  3. U hebt de mogelijkheid om uw premiebetaling tijdelijk op te schorten als dat nodig is.

Goed om te weten

U hebt via uw werkgever een groepsverzekering bij de P&V Groep (van het merk Vivium), dan kunt u uw opgebouwde reserve gemakkelijk raadplegen op onze website mijngroepsverzekering. Inloggen doet u met uw eID-kaarlezer of Itsme.

Meer informatie over het voorschot op de groepsverzekering? Neem dan zeker ook een kijkje in de rubriek FAQ van deze website.

Nieuwe artikels