Is de brandverzekering verplicht voor huurders? 

Is een brandverzekering verplicht? Neen, een brandverzekering (ook wel woningverzekering genoemd) is voor huurders niet wettelijk verplicht. Toch is ze onmisbaar. Niet enkel omdat u als huurder meestal aansprakelijk bent voor de schade in uw huurwoning, maar ook om uw eigen goederen te beschermen.

Waarom sluit ik als huurder best een brandverzekering af?  

Hoewel niet wettelijk verplicht, zult u als huurder meestal contractueel verplicht zijn een brandverzekering af te sluiten. Veel eigenaars zetten dit namelijk als verplichte clausule in de huurovereenkomst.

Maar verplicht of niet, een brandverzekering is onmisbaar als u een woning huurt. Als huurder bent u immers aansprakelijk voor de schade aan uw huurwoning. Dat heet de huuraansprakelijkheid. En wie aansprakelijk is, moet de kosten betalen.

Ook schade die u zou toebrengen aan anderen, bijvoorbeeld een brand die overslaat naar uw buren, moet u vergoeden. Enkel schade waar u echt niets aan kan doen, denk aan een blikseminslag of een kortsluiting in de elektrische installatie of schade aan het gebouw door slijtage, is voor rekening van de eigenaar.

Daarnaast wilt u vast en zeker ook uw inboedel beschermen tegen brand-, storm en andere schade. Stel bijvoorbeeld dat uw frietketel in brand schiet en uw hele keuken in lichterlaaie zet. Of dat bij een storm de riolen overlopen en uw kelder doet overlopen waarin uw wasmachine en droogkast staan. Een brandverzekering komt dan bijzonder goed van pas.  

Tip: Als u als huurder een herstelling laat uitvoeren aan uw huurwoning, vraag dan best aan de hersteller een factuur op uw naam. Op die manier is het 100% duidelijk aan wie de verzekeraar achteraf de kosten moet vergoeden.

Wat als ik als huurder de schade niet laat herstellen?   

Beslist u als huurder om de schade aan de woning niet te laten herstellen, dan kan er op het moment van de plaatsbeschrijving op het einde van het huurcontract discussie ontstaan. En kan uw huisbaas weigeren (een deel van) de waarborg terug te betalen als vergoeding voor de schade aan zijn woning.

Denk bijvoorbeeld aan het ruitje in de deur van uw woonkamer dat jaren geleden sneuvelde toen u de deur wat te hard sloot. En dat u nooit hersteld hebt. Hoogstwaarschijnlijk zal de eigenaar het bedrag van een nieuw ruitje aftrekken van de huurwaarborg. 

Meer weten over de brandverzekering?

Hebt u nog vragen over hoe u zich optimaal kunt beschermen tegen brand en andere risico’s? Contacteer uw P&V agent. Hij maakt graag tijd voor u vrij om al uw vragen te beantwoorden.

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past

Uw woning verzekeren

De schadevergoeding bij de brandverzekering?