Bonus-malusgraad: hoe werkt het?

Bijna elke autoverzekering in België werkt met een of andere vorm van bonus-malussysteem, of bonus-malusladder. Maar wat is een bonus-malus eigenlijk? Hoe weet ik welke bonus-malusgraad ik heb? Heeft deze invloed op de hoogte van mijn verzekeringspremie? En wat is een joker of een super bonus?

Bonus-malussysteem

Het bonus-malussysteem ontstond begin jaren zeventig. Het beloont enerzijds goede bestuurders en straft anderzijds onvoorzichtige bestuurders aan de hand van een gradensysteem. Bonus-malus betekent letterlijk goed-slecht. Rijdt u een jaar zonder auto-ongeval te veroorzaken, dan daalt uw graad (bonus). Veroorzaakt u wel een ongeval, dan stijgt uw graad (malus).

De hoogte van de bonus-malus beïnvloedt de prijs van de premie van uw autoverzekering. Hoewel de bonus-malus in België niet meer verplicht is sinds 2004, wordt het bonus-malusgradensysteem nog door veel verzekeraars gebruikt.

Bonus-malus beginner

Beginners starten meestal met een bonus-malusgraad van 11. Voor professioneel gebruik is de startgraad 14. Elk jaar wordt uw bonus-malusgraad aangepast, rekening houdend met het aantal ongevallen in fout. Over het algemeen zakt uw bonus-malus jaarlijks met een graad en stijgt uw bonus-malus met 5 graden bij een schadegeval in fout.

Bonus-malus berekenen

Een bestuurder met bonus-malusgraad 14 betaalt in theorie de volledige prijs. Met een bonus-malusgraad van –4 krijgt u bijvoorbeeld een korting op de verzekeringspremie van bijna 50%. Hebt u een bonus-malusgraad van 22, dan betaalt u bijvoorbeeld zo goed als twee keer de basispremie.

Verschillende bonus-malussystemen

Het aantal mogelijke bonus-malusgraden en de bijhorende premiepercentages kunnen verschillen al naargelang de verzekeraar. De bonus-malus kan schommelen tussen 0 en 18, -2 en 22 en -4 en 22. Kijk in de algemene voorwaarden van uw autoverzekering om te zien met welk percentage van de premie elk van de graden overeenkomt. Kijk ook na met hoeveel graden uw bonus-malus stijgt na een ongeval in fout.

Bonus-malus mee naar andere verzekeraar 

Verandert u van verzekeraar, dan neemt uw nieuwe verzekeraar meestal de bonus-malusgraad van de vorige verzekeraar over. Maar om uw bonus-malusgraad te bepalen, kan hij zich ook baseren op de volgende criteria:

  • het aantal jaren dat u een rijbewijs hebt;
  • het aantal schadegevallen van de voorbije jaren (u kunt zelf uw schadeattest online aanvragen via www.carattest.be);
  • of u wagen voor privé- dan wel professioneel gebruik is.

Joker of super-bonus

Ook als goede en voorzichtige chauffeur kunt u een auto-ongeval veroorzaken. Naast eventuele schade loopt u daarbij ook het risico dat uw bonus-malus stijgt. Rijdt u al lang schadevrij, dan krijgt u van sommige verzekeraars een joker. Die kunt u dan inzetten bij een ongeval waarbij u in fout was. Zo voorkomt u dat uw bonus-malus stijgt en u een hogere verzekeringspremie moet betalen.

Waar kunt u nog op letten?

  • Bij een schadegeval kan het financieel interessanter zijn om zelf de kosten van de schade te betalen aan de tegenpartij. Let wel, dat is enkel het geval als de schade minder groot is dan de stijging van de premie (door een grotere bonus-malusgraad). Laat in dat geval wel een document tekenen door de tegenpartij zodat u niet kunt vervolgd worden voor vluchtmisdrijf of zodat later niet ontkend kan worden dat u de schade betaalde.
  • Wilt u van autoverzekering veranderen omdat een andere verzekeraar u een lagere prijs biedt? Denk dan goed na. Een goedkopere verzekeringspremie kan u op het eerste gezicht geld besparen, maar al na één ongeval in fout kan uw verzekeringspremie een heel stuk duurder zijn dan bij uw huidige verzekeraar.

 

Wist u dat bij P&V Verzekeringen uw bonus-malusgraad kan zakken tot -2? Interesse?

Bereken uw premie voor een autoverzekering bij P&V

BA Auto bij P&V:

  • 5% korting bij minder dan 10.000 km per jaar
  • BOB-waarborg inbegrepen
  • Meteen bijstand na ongeval, 24/7
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren