Uw autoverzekering wijzigen: waarop letten?

Misschien wilt u besparen op de premie van uw autoverzekering en denkt u erover om enkele waarborgen uit uw autoverzekering te schrappen. Maar kunt u op eender welk moment uw waarborgen wijzigen of schrappen? Hoe doet u dat het best? En is het wel verstandig om een omniumverzekering op te zeggen als u een nieuwe wagen hebt?

Kan ik zomaar van verzekeringsformule wisselen?

Voor u een autoverzekering afsluit, is het verstandig om goed na te denken welke waarborgen u nodig hebt. Kocht u bijvoorbeeld net een nieuwe wagen, dan is het verstandig om een volledige omniumverzekering af te sluiten gedurende de periode dat uw autolening loopt. Anders loopt u het risico dat u na een totaal verlies van uw auto een lening afbetaalt voor een wagen die er niet meer is. En moet u een tweede lening nemen om een nieuwe auto te kopen.

Is uw autolening afbetaald, dan kunt u bijvoorbeeld uw volledige omniumverzekering overzetten naar een mini-omniumverzekering. Uw premie daalt en u blijft verzekerd voor bepaalde schade, bijvoorbeeld door brand, glasbraak of natuurkrachten.

Koos u bij het afsluiten van uw autoverzekering enkel voor een verzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) en wilt u na enkele maanden toch een omniumverzekering afsluiten, dan is dat meestal mogelijk. Uw verzekeraar zal wel een expertise van uw wagen eisen of een bevestiging door uw adviseur of makelaar dat uw wagen niet beschadigd is.

Andere waarborgen zoals een bijstands-, een bestuurders- of een rechtsbijstandsverzekering kunnen meestal gemakkelijk toegevoegd of geannuleerd worden. Om een pechbijstandsverzekering te kunnen afsluiten, mag uw wagen over het algemeen wel niet meer dan 10 jaar oud zijn.

Hoe kan ik mijn autoverzekering aanpassen?

Om uw contract aan te passen, moet u uw verzekeraar contacteren.

Bij uw huidige verzekeraar

Wilt u uw contract aanvullen met een extra waarborg, zoals bijvoorbeeld een bestuurdersverzekering, dan zal die dezelfde jaarlijkse vervaldag krijgen als uw BA-verzekering. Op die manier hebben alle waarborgen dezelfde vervaldatum.

De aanvullende waarborgen zullen opgenomen worden in een bijvoegsel (de bijzondere voorwaarden). In dit document worden de kenmerken van uw wagen vermeld (merk, model, type, cataloguswaarde …), de waarborgen, de gekozen vrijstelling, de nieuwe premie …

Bij een nieuwe verzekeraar

Wilt u van verzekeraar veranderen, dan moet u eerst uw huidige verzekering opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijnen. Uw BA-autoverzekering moet u minstens 3 maanden voor de hoofdvervaldag van de lopende verzekeringsperiode opzeggen.

Voor het opzeggen van aanvullende waarborgen, moet u niet altijd wachten tot de eindvervaldag, dat hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. In de praktijk moet u uw omniumverzekering afsluiten bij de verzekeraar van uw BA-autoverzekering. Een bijstandsverzekering kunt u wel apart afsluiten bij een gespecialiseerde bijstandsverzekeraar.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen geniet van de diensten van een persoonlijke adviseur? Hij staat u bij voor al uw vragen over uw autoverzekering. Interesse?

Bereken uw premie

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past

Uw auto verzekeren