Autoverzekering overzetten naar nieuwe auto

U kocht een nieuwe auto. Fijn. Maar welke administratieve stappen moet u nu allemaal ondernemen? En wat gebeurt er met de verzekering van uw oude wagen? En kunt u zomaar veranderen van verzekeraar?

Wat moet ik doen als ik een nieuwe auto koop?

Eerst en vooral moet u uw nieuwe auto inschrijven. Bij de aankoop, krijgt u van de verkoper of de garagehouder een gelijkvormigheidsattest, dat bewijst dat uw wagen aan de nodige technische specificaties voldoet. U krijgt ook een aanvraagformulier voor de inschrijving van een voertuig. Bij de aankoop van een tweedehandse wagen ontvangt u beide formulieren van de particuliere verkoper.

Uw verzekeraar vult samen met u het aanvraagformulier in. Op basis van dat document schrijft hij uw voertuig in bij de DIV, de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Als u voor de eerste keer een auto koopt of nog geen nieuwe Europese nummerplaat hebt, dan vraagt uw verzekeraar voor u ook een nummerplaat aan. De DIV bezorgt u dan thuis – of op een adres naar keuze – uw inschrijvingsbewijs en eventueel uw nieuwe Europese plaat (voor de nummerplaat betaalt u 30 euro aan de postbode).

Uw verzekeraar moet in ieder geval weten dat u een nieuwe wagen hebt.

Hoe zit het met mijn verzekering voor mijn nieuwe wagen?

Uw verzekeraar zal samen met u het verzekeringscontract aanpassen. Dat doet hij door een bijvoegsel (bijzondere voorwaarden) op te maken. Hierin worden de kenmerken van uw nieuwe wagen genoteerd, zoals het merk, het model, het type, de cataloguswaarde, de waarborgen, de premie…

Uw bonus-malus blijft ongewijzigd maar de premie van uw autoverzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) kan wel wijzigen. Ook als u kiest voor aanvullende waarborgen zoals een omnium- of een diefstalverzekering zal uw autopremie wijzigen.

Kan ik onmiddellijk van verzekeraar veranderen als ik een nieuwe auto koop?

U kunt uw BA-autoverzekering niet ineens opzeggen enkel omdat u een nieuwe auto hebt gekocht. U moet de opzegtermijn respecteren, dat wil zeggen dat u ten laatste 3 maanden voor de jaarlijkse vervaldag uw contract schriftelijk (best aangetekend) moet opzeggen.

Ook voor de waarborgen in uw autoverzekering geldt meestal een opzegtermijn van minimum 3 maanden, hoewel u ze bij sommige verzekeraars kunt opzeggen zonder opzegtermijn.

Wat gebeurt er met de verzekering van mijn oude wagen?

In uw contract zal de oude wagen door de nieuwe vervangen worden. De premie wordt aangepast; eventueel moet u bij betalen of volgt er een terugbetaling.

 

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen?

Vind een adviseur in uw buurt

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past

Uw auto verzekeren