Autoschade door een slecht wegdek. Wie vergoedt de schade?

In België staan strenge winters gelijk aan putten in het wegdek. Hoe krijgt u uw schade vergoed als uw wagen schade oploopt door een slecht wegdek? Welke wegbeheerder is aansprakelijk?

Wie is aansprakelijk als mijn auto beschadigd wordt door een gat in de weg?

Volgens de wet is de eigenaar van een goed of zaak verantwoordelijk voor het correcte onderhoud van zijn bezit. De overheid moet dus als een goede huisvader waken over de staat van de wegen en potentiële gevaren verhelpen. Sommige gaten in de weg zijn inderdaad het gevolg van een gebrekkig onderhoud. In theorie kan de overheid aansprakelijk zijn voor de schade aan uw auto omdat ze de weg slecht heeft onderhouden.

Hoe en waar kan ik schade aan het wegdek melden?

Via deze linken kunt u een beschadigde weg melden:

Welke autoverzekering kan tussenkomen bij schade aan de wagen door een slecht wegdek?

De omniumverzekering is de enige autoverzekering die schade door een slecht wegdek vergoedt. De volledige omnium vergoedt immers de materiële schade aan uw auto, ongeacht de oorzaak. Belangrijke voorwaarde voor een tussenkomst van uw omniumverzekeraar is wel dat er meer schade is dan enkel aan de autobanden. Als alleen de autobanden stuk zijn, krijgt u van de meeste verzekeringsmaatschappijen meestal geen vergoeding.

Als u alleen een BA-autoverzekering hebt, moet u alle herstelkosten zelf betalen.

Hoe krijg ik de schade door een slecht wegdek vergoed als ik geen omniumverzekering heb?

U kunt een klacht indienen bij de overheid. U moet daarbij drie zaken kunnen aantonen:

  • dat de beschuldigde overheid een fout heeft begaan, namelijk dat de overheid niet het nodige heeft gedaan om het wegdek correct te onderhouden;
  • dat u schade hebt geleden, namelijk dat uw wagen werd beschadigd;
  • dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de fout en de schade, namelijk dat een gebrekkig onderhoud van de weg de schade aan uw auto heeft veroorzaakt.

Het beheer van het wegennet in België wordt gedeeld door de federale, regionale, gemeentelijke en provinciale overheden. In sommige gevallen wordt een verkeersader zelfs beheerd door verschillende, mogelijk aansprakelijke wegbeheerders. Dat maakt het niet eenvoudiger om een juridische procedure op te starten. Uw rechtsbijstand kan u hierbij helpen.

Schade door slecht wegdek: hoe kan ik een proces aanspannen?

Als uw klacht bij de overheid geen gehoor krijgt, kunt u een proces aanspannen. U hebt hiervoor een proces-verbaal van de politie nodig. Vervolgens kunt u terecht bij uw rechtsbijstandsverzekeraar, op voorwaarde dat u deze waarborg hebt afgesloten. De rechtsbijstand vergoedt de kosten van de experts en de advocaten die uw rechten helpen verdedigen.

In eerste instantie probeert de rechtsbijstand een minnelijke schikking te treffen om zo een tijd- en geldrovende procedureslag te vermijden. Als een minnelijke schikking onmogelijk blijkt, kan een rechtszaak de volgende stap zijn.

Schade door slecht wegdek: maak ik kans om een proces te winnen?

Ja, in 2011 moest de Vlaamse overheid in de helft van de schadeclaims een vergoeding betalen.

Bron: Gazet van Antwerpen, 3 augustus 2011

 

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen?

Vind een adviseur in uw buurt

Ontdek de omnium van P&V

  • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
  • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren