Wat doet het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds?

Wat is het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds?

Bij een ongeval vergoedt de BA-autoverzekeraar van de aansprakelijke bestuurder normaal de schade van de slachtoffers. Dat is het basisprincipe. Daarom moet elk voertuig op de openbare weg een BA-autoverzekering afsluiten. Zo is een slachtoffer zeker van een vergoeding voor zijn materiële en lichamelijke schade.

Maar in een aantal situaties kan een slachtoffer niet terecht bij de BA-autoverzekering van de tegenpartij. Bijvoorbeeld omdat die onbekend is (bij een vluchtmisdrijf) of omdat het voertuig niet verzekerd is. Het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds biedt hiervoor een oplossing. Het betaalt de slachtoffers die normaal een vergoeding hadden moeten krijgen van de BA-autoverzekering van de tegenpartij, maar nergens kunnen aankloppen.

Waarvoor kan ik een beroep doen op het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds?

Het Motorwaarborgfonds heeft 3 taken:

 • het moet slachtoffers informeren;
 • het Tariferingbureau organiseren;
 • en slachtoffers vergoeden.
   

In de volgende situaties kan het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds een vergoeding betalen:

 • als de tegenpartij onbekend is;
 • als het aansprakelijke voertuig niet verzekerd is;
 • als de auto gestolen werd, en de dief een ongeluk veroorzaakte met het gestolen voertuig;
 • bij een toevallig feit: als de dader door overmacht het ongeluk heeft veroorzaakt. Bij overmacht heeft hij geen fout gemaakt. Hij is dus niet aansprakelijk voor de schade en zijn verzekeraar moet in dat geval ook geen schadevergoeding uitkeren aan het slachtoffer. De dader kan bijvoorbeeld door een klapband of een hartaanval de controle over zijn stuur hebben verloren;
 • als de verzekeraar niet kan betalen, bijvoorbeeld omdat zij failliet is;
 • als de verzekeraar niet heeft gereageerd binnen de wettelijke termijnen op een aanvraag tot vergoeding;
 • als een buitenlandse verzekeraar geen schaderegelaar in België heeft aangeduid.

Hoe dien ik een schadedossier in bij het Gemeenschappelijk Waarborgfonds?

U richt zich best tot uw adviseur of makelaar om te bekijken welke verzekering uw schade kan vergoeden en of u eventueel in aanmerking komt voor een claim bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds.

Hoeveel bedraagt de vergoeding van het Motorwaarborgfonds?

Het Motorwaarborgfonds vergoedt alle lichamelijke schade, zonder maximum. Ook inbegrepen is: het inkomstenverlies door tijdelijke of blijvende invaliditeit, morele schade, esthetische schade...

Naast de lichamelijke schade vergoedt het Motorwaarborgfonds ook alle materiële schade, maar met een maximum van 100.000 euro.

Bij vluchtmisdrijf vergoedt het Motorwaarborgfonds in principe enkel lichamelijke schade, en geen materiële schade. Zo voorkomt het misbruik. Het zou te eenvoudig zijn om bijvoorbeeld met uw auto tegen een paaltje te rijden, en vervolgens te claimen dat de schade veroorzaakt werd door een onbekend voertuig.

Alleen wanneer de lichamelijke letsels zeer ernstig zijn, vergoedt het Motorwaarborgfonds alsnog de materiële schade.

Nadat het Motorwaarborgfonds een vergoeding heeft uitgekeerd, probeert het Motorwaarborgfonds vervolgens om het geld terug te vorderen bij de aansprakelijke partij. Dit kan ernstige financiële gevolgen hebben voor de aansprakelijke bestuurder.

Hoe wordt het Gemeenschappelijk Waarborgfonds gefinancierd?

In België zijn alle verzekeraars met een BA-autoverzekering aangesloten bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Elk jaar storten ze een bijdrage om het Motorwaarborgfonds te financieren.

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen? Interesse?

Bereken uw premie

Ontdek de omnium van P&V

 • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
 • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren