Belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting

Iedereen die in België met de wagen rijdt, moet jaarlijks een verkeersbelasting betalen. Eenmalig is er ook de belasting op inverkeerstelling.

Belasting Op Inverkeerstelling (BIV)

Dit is een belasting op nieuwe of tweedehands voertuigen. Deze eenmalige belasting moet u betalen als u uw voertuig inschrijft. U moet hiervoor zelf niets ondernemen, u ontvangt automatisch de betalingsuitnodiging in uw brievenbus. Alle auto’s, minibussen en motorfietsen moeten een belasting op inverkeerstelling betalen. In Vlaanderen hangt het bedrag van de belasting af van de milieuvriendelijkheid van uw voertuig. In Wallonië baseert men zich op het vermogen van de motor van uw voertuig.

Verkeersbelasting auto

Hebt u een wagen waarmee u op de openbare weg rijdt, dan moet u verkeersbelasting betalen. Het bedrag van die jaarlijkse belasting is afhankelijk van het vermogen van de motor van uw voertuig, de cilinderinhoud of de maximaal toegelaten massa (MTM) van uw voertuig. Hebt u een oldtimer, een caravan of kampeerwagen dan betaalt u jaarlijks een geïndexeerde forfaitaire belasting. 

BIV en wegentaks berekenen

Meer informatie over de verkeersbelasting vindt u op de volgende websites:

Woont u in Vlaanderen?

De Vlaamse overheid int de verkeersbelastingen in Vlaanderen. De BIV berekenen kunt u hier!

Woont u in Brussel?

De FOD Financiën staat in voor de inning van de verkeersbelastingen in Brussel.

Woont u in Wallonië?

Sinds 1 januari 2014 beheert de Direction Générale Opérationnelle de la Fiscalité du Service Public de Wallonie de verkeersbelastingen.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen geniet van de diensten van een persoonlijke adviseur? Zelfs als u online onderschrijft. 

Bereken uw premie

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past

Uw auto verzekeren