Autoverzekeringen vergelijken:  waar moet u op letten?


Wie op zoek gaat naar een nieuwe autoverzekering of zijn/haar huidige wilt vergelijken kijkt natuurlijk eerst naar de prijs, want hoe goedkoper, hoe beter! Toch loont het de moeite om niet alleen prijzen te vergelijken, want de ene autoverzekering is de andere niet. Om te weten wat een autoverzekering écht waard is, checkt u best 

  • Welke waarborgen er inbegrepen zijn 
  • Of er een korting is op basis van het aantal kilometers dat u rijdt
  • Het type brandstof impact heeft op de prijs
  • Dat er een korting is als u een tweede voertuig verzekerd
  • Of u korting krijgt als u al een andere verzekering hebt bij het bedrijf
  • Dat jonge bestuurders een korting ontvangen indien ze een rijcursus volgen

 

Welke waarborgen bestaan er voor een autoverzekering?

De waarborgen (ook wel ‘dekkingen’ genoemd) vormen de basis van een autoverzekeringscontract. Het zijn de risico’s die effectief verzekerd zijn en waarvoor u dus gedekt bent. Hierbij een overzicht van de belangrijkste waarborgen voor uw auto met een woordje uitleg:
 

De BA autoverzekering

De minimumwaarborgen van de BA autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) zijn wettelijk verplicht. Alle verzekeraars bieden dus dezelfde basis aan in hun BA. Wat wél kan verschillen, dat zijn de op het eerste gezicht kleine maar belangrijke details zoals het type bonus-malus, de vrijstelling voor jonge bestuurders en de aanvullende waarborgen zoals bijstand bij ongevallen of een Bob-waarborg.
 

Bijstand bij ongevallen

Bij veel verzekeraars is de waarborg bijstand na ongeval automatisch mee opgenomen in de BA autoverzekering. Maar deze bijstand komt enkel tussen na een ongeval en helpt u bijvoorbeeld niet bij autopech.

Sommige verzekeraars bieden uitgebreide bijstandsformules (motorpech, diefstal, takeldienst, met of zonder vervangwagen) als optie. U kunt ook een waarborg bijstand aan personen afsluiten. Die helpt u als u medische zorgen nodig hebt (klik op bovenstaande link naar de uitgebreide bijstandsformules voor meer details over de verschillende opties).
 

Omnium

Er is een verschil tussen een mini-omnium en een volledige omnium.

Een mini-omniumverzekering (ook wel kleine omnium genoemd) dekt schade veroorzaakt door brand, diefstal (of poging tot diefstal), glasbraak (ruiten/voorruit), natuurkrachten (storm, overstroming, omgevallen bomen, vallende stenen, bliksem…) of een aanrijding met dieren.

Een volledige omniumverzekering (ook wel full omnium, grote omnium of casco) bevat alle waarborgen van een mini-omnium én vergoedt de materiële schade aan uw eigen wagen bij een ongeval in fout of een eenzijdig ongeval. In dat geval is er bijna altijd een franchise van toepassing. Sommige verzekeraars bieden ook een alternatieve franchise aan in de vorm van een Engelse franchise.
 

Rechtsbijstand bij een ongeval

De waarborg rechtsbijstand biedt administratieve en juridische hulp na een ongeval of verkeersovertreding. De details van deze waarborg verschillen echter van verzekeraar tot verzekeraar. Punten die u in een rechtsbijstand best even checkt, dat zijn geschillen met een garagist of de maximale tussenkomst (het maximumbedrag dat in uw waarborg is voorzien).
 

Is er een kilometerverzekering?

Sommige verzekeraars bieden een korting aan op uw verzekeringspremie als u jaarlijks niet meer dan X kilometer rijdt. Deze verzekeringen voorzien dan bijvoorbeeld in een maximum van 5.000, 10.000 en 20.000 kilometer per jaar.
 

Is er een korting op uw autoverzekering op basis van het type brandstof?

Sommige verzekeraars bieden inderdaad een premiekorting op de verzekering van wagens of « ecologische » voertuigen met een lagere CO₂-emissie. In dat geval wordt een zuiver milieucriterium toegepast, bijvoorbeeld in het voordeel van elektrische voertuigen en ten nadele van dieselvoertuigen.
 

Andere kortingen die vaak gegeven worden

Sommige verzekeraars bieden premiekortingen aan om allerlei redenen en het is best mogelijk dat u ook van een of andere korting kunt genieten. Hierbij enkele voorbeelden:
 

Een korting op de verzekering voor uw tweede wagen of ander voertuig

Sommige verzekeraars geven een korting als u een tweede voertuig verzekert, zoals een motor, scooter of tweede wagen.
 

Een korting als u nog een ander contract bij uw verzekeraar afsluit

Bij sommige verzekeraars krijgt u inderdaad een korting als u bijvoorbeeld ook uw woningverzekering (brand) bij hen afsluit.
 

Een korting  voor jonge bestuurders

Bij een aantal verzekeraars krijgen jonge bestuurders inderdaad een korting als ze een rijcursus volgen. Hierbij een voorbeeld van zo’n korting.
 

Let ook op de beperkingen in uw contract!

Alle verzekeringen en waarborgen hebben limieten, verplichtingen en uitsluitingen die duidelijk vermeld staan in uw contract. Enkele voorbeelden : 

  • Een maximale tussenkomst: een verzekering keert niet meer uit dan het contractueel vastgelegde maximum.
  • Een franchise die ook zal afhangen van wat er in uw contract staat, zowel op het vlak van het type franchise als van het bedrag.
  • Opzettelijk toegebrachte schade is uiteraard bij geen enkele verzekeraar gedekt.
  • Bij een ongeval door grove nalatigheid zoals rijden onder invloed of zonder geldig rijbewijs zal de tussenkomst van uw verzekeraar ter discussie komen te staan.

Met deze informatie bent u alvast op de hoogte van de beschikbare autoverzekeringen op de Belgische markt en kunt u, wanneer u autoverzekeringen gaat vergelijken, de verschillende offertes en de inhoud ervan beter begrijpen.

Veelgestelde vragen over Autoverzekering