Ongeval: de tegenpartij rijdt met een onverzekerde auto. Wat nu?

Ongeval met niet-verzekerde tegenpartij: politie bellen

In eerste instantie doet u net hetzelfde als bij een gewoon auto-ongeval: de situatie beveiligen, de spoeddiensten bellen als er gewonden zijn en een aanrijdingsformulier invullen.

Daarnaast belt u ook de politie. Het proces-verbaal van de politieagent kan bevestigen dat de andere bestuurder niet verzekerd was. Vraag wel een kopie of het nummer van het proces-verbaal. Dat maakt het voor de verzekeringsmaatschappij achteraf eenvoudiger om de schade te regelen.

Bij onverzekerde tegenpartij: doe beroep op omnium

Bij een ongeval met een onverzekerde tegenpartij kunt u een beroep doen op uw omnium- en uw bestuurdersverzekering, als u die aanvullende waarborgen hebt afgesloten. Zij vergoeden uw materiële en lichamelijke schade, ongeacht de oorzaak van de schade. Dus ook als een onbekende tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Uw verzekeraar zal vervolgens de schadevergoeding proberen te verhalen op de onbekende tegenpartij.

Geen omnium, dan BA-autoverzekering

Als u geen omnium- of bestuurdersverzekering hebt afgesloten, neemt u contact op met uw BA-autoverzekeraar. Die verzekeraar kan uw schade vergoeden, op voorwaarde dat het schadegeval voldoet aan de RDR-voorwaarden. De RDR-regeling is een afspraak tussen het merendeel van de BA-autoverzekeraars in België die de verwerking van de schade bij ongevallen eenvoudiger maakt. Let wel, de RDR-regeling wordt nooit toegepast voor ongevallen die in het buitenland gebeuren.

Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds

Kan uw BA-autoverzekering u niet verder helpen, dan kunt u een claim indienen bij het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Uw rechtsbijstandsverzekeraar kan die procedure voor u opvolgen. Lees hier meer over de vergoedingen van het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds.

 

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen? Interesse?

Bereken uw premie

Ontdek de omnium van P&V

  • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
  • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren