Uw auto inschrijven: hoe werkt het?

Uw auto heeft naast een nummerplaat en een groene kaart ook een inschrijvingsbewijs nodig. Maar waarom moet u uw auto inschrijven? Hoe doet u het, hoeveel kost het en hoe lang moet u wachten voor u uw inschrijvingsbewijs ontvangt? En hoe kunt u uw auto uitschrijven?

Inschrijving voertuig: wanneer?

Woont u in België, dan heeft uw voertuig (auto, motor, lichte vrachtwagen of vrachtwagen) een inschrijvingsbewijs nodig, voordat u de eerste keer de baan opgaat.

DIV inschrijving: via verzekeraar

Koopt u een nieuwe auto of motor, dan ontvangt u van de verkoper (garagehouder of particulier) van uw wagen het roze formulier aanvraag om een inschrijving van een voertuig. Ga met dit formulier langs bij uw verzekeraar. Hij handelt samen met u de aanvraag af en schrijft uw voertuig online in bij de DIV (de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen).

Let op. Het aanvraagformulier om een voertuig in te schrijven, bezorgd door de autokeuring of technische controle, is maar twee maanden geldig. Wordt deze periode overschreden, dan moet u of de verkoper terug naar de autokeuring om de geldigheid tegen betaling te verlengen.

Bent u verhuisd? Laat dan zeker bij het gemeentehuis uw inschrijvingsbewijs aanpassen. Bij de autokeuring kijkt men na of het adres op het inschrijvingsbewijs overeenstemt met uw wettelijke woonplaats. Is dat niet zo, dan kan de autokeuring uw voertuig weigeren.

Auto inschrijven: hoe lang duurt dat?

Na aanvraag door uw verzekeraar krijgt u uw inschrijvingsbewijs (samen met uw nummerplaat) thuisbezorgd binnen de 24 uur. Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs kost 26 euro. Dat bedrag moet u rechtstreeks betalen aan bpost, u kunt het niet betalen via overschrijving. Wilt u uw inschrijvingsbewijs en uw nummerplaat extra snel ontvangen, dan betaalt u 80 euro meer. U ontvangt uw bewijs en nummerplaat dan dezelfde dag (indien ingeschreven bij DIV voor 12u30).

Wat moet u doen na ontvangst van het inschrijvingsbewijs?

Controleer eerst of de nummerplaat op het inschrijvingsbewijs identiek is aan het nummer van uw nummerplaat. Kijk dan of alle overige gegevens correct zijn, vooral uw naam, uw adres en de kenmerken van uw voertuig. Merkt u een fout op bel dan onmiddellijk naar het callcenter van de DIV op het nummer 02 277 30 50 of stuur een e-mail naar help.div@mobilit.fgov.be. Zo voorkomt u latere moeilijkheden.

Sinds 1 september 2013 bestaat het inschrijvingsbewijs uit twee delen. Na ontvangst, knipt u beide delen voorzichtig af. De twee elementen vormen samen één document met hetzelfde veiligheidsnummer. U hebt beide delen nodig voor de verkoop, de inschrijving en de herinschrijving van uw wagen. Een deel van het kentekenbewijs moet u thuis bewaren, het andere deel moet u altijd aan boord hebben.

Door het inschrijvingsbewijs in twee te delen, wordt autodiefstal minder aantrekkelijk. In tegenstelling tot vroeger, zullen dieven met uw documenten geen ander voertuig meer kunnen inschrijven.

Wat moet u doen bij verlies van uw inschrijvingsbewijs?

Bent u uw inschrijvingsbewijs verloren of werd het gestolen? Dan moet u aangifte doen bij de lokale politie, zij zullen u een attest van diefstal of verlies geven. Bezorg dat attest aan uw verzekeraar die u zal helpen om een aanvraagformulier in te vullen voor het DIV (Dienst Inschrijving van Voertuigen). Uw verzekeraar zal op dit aanvraagformulier een sticker kleven die bewijst dat uw voertuig verzekerd is.

Inschrijving voertuig: waarom moet dat?

De inschrijving van uw voertuig bij de DIV geeft u recht op een nummerplaat en inschrijvingsbewijs. U bent wettelijk verplicht uw voertuig bij de DIV in te schrijven, doet u dat niet dan wordt u strafrechtelijk vervolgd.

De DIV houdt zich bezig met de inschrijvingen van alle voertuigen in België. Deze dienst houdt ook een gegevensbank bij voor verschillende organisaties zoals het parket, de politie, verzekeringsmaatschappijen, de FOD Financiën …

Het inschrijvingsbewijs bevat de volgende gegevens:

 • de gegevens van uw nummerplaat;
 • uw voornaam, naam en adres;
 • een omschrijving van uw voertuig (merk en type voertuig);
 • het chassisnummer;
 • de datum van toelating.

Hoe kan ik mijn voertuig uitschrijven?

Als u uw wagen wilt uitschrijven, moet u uw nummerplaat terugbezorgen naar de DIV. Doe dit zo snel mogelijk. Zolang de DIV uw nummerplaat niet heeft ontvangen, en uw nummerplaat dus niet geschrapt is, blijft u verkeersbelasting betalen. U hebt drie mogelijkheden:

 • Bezorg uw nummerplaat (de officiële kentekenplaat met stempel achterop) aan uw verzekeraar.
 • Deponeer uw nummerplaat in de brievenbus van de hoofdzetel of een loket van DIV. Let op: de bussen in de loketten zijn alleen toegankelijk tijdens de openingsuren.
 • Geef uw nummerplaat af in een postkantoor van bpost (geen postpunt). U ontvangt dan onmiddellijk een afgiftebewijs (deze dienst kost 9,75 euro).

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen geniet van de diensten van een persoonlijke adviseur? Zo zorgt hij bijvoorbeeld voor de inschrijving van uw voertuig. Interesse? 

Bereken uw premie

Met uw P&V agent:

 • Verzekeringen in een verstaanbare taal
 • Uitstekende productkennis
 • Afspraak wanneer het u past

Uw auto verzekeren