Auto lenen of uitlenen: wat met de verzekering?

Misschien leent u regelmatig uw auto uit aan vrienden of familieleden. Of gebruikt u zelf af en toe de auto van uw beste vriend of buren. Maar wat als er een ongeval gebeurt? Bent u dan verzekerd? Wie moet de schade betalen? En gaat uw bonus-malus omhoog als een vriend met uw auto een auto-ongeval veroorzaakt?

Auto lenen aan vriend of kennis

U mag uw auto uitlenen aan uw vrienden, kinderen of familieleden: uw BA-autoverzekering blijft gewoon gelden. Maakt uw zoon of dochter regelmatig gebruik van uw wagen, dan moet u dat wel melden aan uw verzekeraar. Uw kind zal dan opgenomen worden in de polis als regelmatige of toevallige (occasionele) bestuurder.

Hebt u een firmawagen, dan kijkt u best in de gebruiksovereenkomst (de zogenaamde car policy) wie er met de auto mag rijden. Meestal zijn dat uw inwonende partner en/of uw kinderen, maar elke werkgever kan zelf beslissen over de voorwaarden. Kijk dus voor u de auto uitleent na of dat mag. Doet u dat niet, dan schendt u de voorwaarden van uw arbeidscontract en kunt u uw job verliezen. De verzekeraar zal de slachtoffers vergoeden maar het kan zijn dat u opdraait voor de schade aan het bedrijfsvoertuig.

Vriend heeft ongeval met mijn auto

Leent iemand uw auto en veroorzaakt hij een ongeval, dan zal uw BA-autoverzekering de schade vergoeden aan de tegenpartij. Hebt u een omniumverzekering, dan wordt ook de schade aan uw eigen auto vergoed. Uw bonus-malus zal wel stijgen bij een ongeval in fout, zelfs als u zelf niet achter het stuur zit.

Auto lenen van vriend

Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar van de auto, rijden met de wagen van iemand anders. Controleer wel of de groene kaart nog geldig is voor u achter het stuur plaatsneemt.

Ongeval met geleende auto

Leent u de wagen van iemand anders en veroorzaakt u een ongeval, dan zal de BA-autoverzekering van de eigenaar van de auto de schade vergoeden aan de tegenpartij. Heeft de eigenaar een omniumverzekering, dan zal ook de schade aan de wagen vergoed worden. Maar heeft de eigenaar geen omniumverzekeraar, dan moet u zelf de schade aan het geleende voertuig moeten betalen.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen uw persoonlijke adviseur aan uw zijde staat na een ongeval? Zo staat u er nooit alleen voor.

Bereken uw premie

Ontdek de omnium van P&V

  • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
  • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren