Alles over uw nummerplaat: gepersonaliseerd of standaard?

Waar moet u een nieuwe nummerplaat voor uw auto aanvragen? Hoe doet u dat? Kunt u zelf kiezen wat er op uw nummerplaat komt? En hoe zit het met uw oldtimer? Heeft die een speciale nummerplaat nodig?

Wanneer moet u een (nieuwe) nummerplaat voor uw auto aanvragen?

Koopt u voor de eerste keer een auto, dan moet u een nummerplaat aanvragen. Sinds oktober 2010 is dat een zogenaamde Europese nummerplaat. Dat is een nummerplaat met rode letters en cijfers op een witte achtergrond. Naast de B van België staan ook de sterretjes van de Europese Unie op de plaat.

U mag met uw oude Belgische nummerplaat blijven rondrijden, tot u een nieuwe (of een tweedehands) auto koopt. Dan moet u uw oude Belgische plaat vervangen door een nieuwe Europese nummerplaat.

Hoe kunt u een nummerplaat voor uw wagen aanvragen?

  • U hebt nog geen nummerplaat

Een nummerplaat aanvragen is heel eenvoudig. Van de verkoper (garagehouder of particulier) van uw wagen krijgt u het roze formulier Aanvraag om een inschrijving van een voertuig. Ga met dit formulier langs bij uw verzekeraar. Hij handelt samen met u de aanvraag af en schrijft uw voertuig online in bij de DIV (de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen).

U ontvangt dan uw Europese nummerplaat thuis (of op een ander adres dat u hebt opgegeven) met de post. Uw nummerplaat kost 30 euro, die moet u betalen aan de postbode of in het postkantoor. Samen met uw nummerplaat ontvangt u uw inschrijvingsbewijs en een betalingsbewijs.

  • U hebt nog een oude Belgische plaat

Sinds enkele jaren worden de oude Belgische nummerplaten geleidelijk aan vervangen. Koopt u een nieuwe wagen, dan zal uw oude Belgische plaat vervangen worden door een nieuwe Europese nummerplaat.

U ontvangt van de DIV via de post uw nieuwe Europese nummerplaat (u betaalt 30 euro aan de postbode) en een sticker met een vignet. Dat vignet moet u op uw oude nummerplaat kleven. Daarna bezorgt u uw oude nummerplaat terug aan de DIV (dat kan via uw verzekeraar). Uw oude plaat zal geschrapt en vernietigd worden. De DIV zal u een schrappingsattest bezorgen. Stuurt u uw oude nummerplaat niet terug, dan riskeert u voor twee voertuigen verkeersbelasting te moeten betalen.

  • U hebt al een Europese nummerplaat

Als u al een Europese nummerplaat hebt, dan hebt u enkel een nieuw inschrijvingsbewijs nodig. Duid op het formulier Aanvraag om een inschrijving van een voertuig aan dat u al een nummerplaat hebt, en vul uw gegevens in. Bezorg het ondertekende en gedateerde aanvraagformulier aan uw verzekeraar. De DIV stuurt uw inschrijvingsbewijs dan per post op.

  • Duplicaat van uw nummerplaat

Na ontvangst van uw nummerplaat laat u een duplicaat maken. Een duplicaat bestellen kan bijvoorbeeld via uw schoenmaker of slotenmaker, online bij de aanvraag van een nummerplaat, of via uw verzekeraar. Na ontvangst hangt u het duplicaat vooraan uw wagen en de originele nummerplaat achteraan. Is dat gebeurd en is uw groene kaart in orde, dan kunt u de baan op!

Hoe kunt u een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen?

Sinds 31 maart 2014 hebt u meer mogelijkheden om uw nummerplaat te personaliseren. De aanvraag verloopt niet via het DIV maar zij kunnen u wel zeggen of de door u gewenste combinatie toegelaten en nog beschikbaar is.

Voor een nummerplaat met gepersonaliseerd opschrift betaalt u 2.000 euro extra bovenop de 30 euro voor de productie en levering van de nummerplaat. Meer informatie vindt u op deze website.

Hoe zit het met de nummerplaat voor een oldtimer?

Een oldtimer is een voertuig dat al meer dan 25 jaar in gebruik is. De nummerplaat van een oldtimer begint met de letter O. Sinds juli 2013 mogen oldtimers dag en nacht rijden, maar een oldtimer mag niet gebruikt worden voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer. Meer informatie over het gebruik van oldtimers en de nummerplaten vindt u op deze website.

 

Wist u dat bij P&V Verzekeringen uw persoonlijke adviseur zorgt voor uw nummerplaat? 

Bereken uw premie

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past

Uw auto verzekeren