Vervangwagen en verzekering: wat u moet weten

Wanneer kan ik via de verzekering een vervangwagen krijgen?

De meeste BA-autoverzekeringen voorzien automatisch een bijstand die tussenkomt bij een ongeval. Deze bijstand zal u depanneren, en zo nodig uw voertuig slepen. Als uw voertuig gesleept wordt na tussenkomst van de bijstand, en als de herstelling langer dan 2 uur duurt in België, of langer dan 24 uur in het buitenland, krijgt u een vervangwagen ter beschikking voor de duur van de herstelling. Dat is ook het geval bij een diefstal of als uw wagen weggesleept wordt na autopech en u hebt een waarborg Bijstand Voertuig

Hoe lang mag ik de vervangwagen gebruiken?

Bij de meeste verzekeraars schommelt de duur van het gebruik van een vervangwagen tussen 5 en 10 dagen.

Laat u uw wagen herstellen in een erkende of geconventioneerde garage, dan mag u meestal de vervangwagen gebruiken gedurende de volledige duur van de herstelling.

Waar moet ik op letten als ik een vervangwagen krijg van de garage of een verhuurfirma?

Voor u achter het stuur van de vervangauto plaatsneemt, controleert u best de boorddocumenten:

Vraag ook aan de uitlener of iedereen van uw gezin met de vervangwagen mag rijden. Verzekeringen van garagehouders of leasingmaatschappijen kunnen beperkingen opleggen. Soms zijn jongeren bijvoorbeeld niet verzekerd.

Wat als ik een ongeval heb met een vervangwagen?

Op de groene kaart van de vervangauto staat aangegeven waarvoor deze verzekerd is. Dat is minstens voor de burgerlijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat de schade die u met de vervangauto aan derden, onder wie ook uw passagiers, zou veroorzaken, altijd vergoed wordt door de BA-autoverzekering van de vervangwagen.

Een vervangwagen kan ook omnium verzekerd zijn. Is dit het geval, dan bent u verzekerd voor de schade die u aan de vervangauto zou veroorzaken. Bijvoorbeeld als u tegen een paaltje zou rijden, of als u aansprakelijk zou zijn voor een ongeval met een derde.

Heeft de vervangwagen een omniumverzekering, vraag dan best eens naar de vrijstelling. Dat is het deel van de schade die niet vergoed wordt, en dat bedrag zult u zelf moeten betalen aan de eigenaar van de vervangauto. Vaak worden er een hogere franchise of vrijstelling gebruikt voor een vervangwagen.

Uw lichamelijke schade als bestuurder is enkel verzekerd als u een bestuurdersverzekering hebt afgesloten, of als de eigenaar van de vervangwagen dat heeft gedaan.

De garagist gaf mij een vervangauto met een handelaarsplaat. Heeft dat specifieke gevolgen?

Een handelaarsplaat is een nummerplaat met witte achtergrond en groene letters en cijfers. De eerste letter is altijd een Z. U moet inderdaad opletten, want de wet legt een aantal specifieke verplichtingen op aan de gebruikers van een handelaarsplaat. Zo moet uw voertuig effectief bij de garagist in herstelling zijn. Bovendien mag u de handelaarsplaat maximaal 7 dagen gebruiken. Ook bij een vervangauto met een handelaarsplaat gaat u best na of alle boorddocumenten aanwezig en geldig zijn.

Eigen nummerplaat op vervangwagen, mag dat?

Wettelijk kan dat, maar contacteer zeker eerst uw verzekeringstussenpersoon.

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen? Interesse?

Bereken uw premie

Ontdek de omnium van P&V

  • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
  • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren