Auto-ongeluk in het buitenland: wat nu?

Wat moet ik doen bij een ongeval in het buitenland?

Hebt u een aanvullende waarborg Bijstand Voertuig afgesloten? Dan kunt u in de meeste Europese landen rekenen op hulp na een auto-ongeval. Indien nodig laat de bijstandsverlener uw auto slepen, regelt ze het vervoer van de inzittenden en vergoedt ze uw hotelkosten. Ook uw BA-autoverzekering bevat meestal een luik bijstand.

Net zoals in België vult u bij een ongeval in het buitenland het Europese aanrijdingsformulier in. De structuur van het formulier is overal in Europa hetzelfde, of u nu in Nederland, Frankrijk, Italië of Spanje bent. Als u bijvoorbeeld in Spanje een aanrijdingsformulier moet invullen, dan kunt u meevolgen op uw Nederlandstalige formulier om te zien wat de Spaanse beschrijvingen betekenen.

Het ingevulde aanrijdingsformulier bezorgt u binnen de 8 dagen aan uw verzekeraar. Als dat niet persoonlijk kan, dan bij voorkeur per aangetekende brief.

Bewaar ondertussen alle bewijzen van uw onkosten in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan facturen van herstellingen, medische kosten … Die laatste kosten worden bijvoorbeeld terugbetaald door de waarborg Bijstand Personen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn schade in het buitenland vergoed wordt?

Als u een omniumverzekering hebt, wordt uw materiële schade vergoed door uw eigen omniumverzekeraar. Uw lichamelijke schade wordt vergoed door uw bestuurdersverzekering, tenminste als u die hebt. Of u nu aansprakelijk bent voor het ongeval of niet.

Hebt u geen omnium- of bestuurdersverzekering, en is de tegenpartij aansprakelijk, dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekeraar om een schadevergoeding te verkrijgen bij de BA-autoverzekering van de tegenpartij.

Wat als de buitenlandse tegenpartij geen verzekering heeft?

Bij een ongeval in Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje ... haalt u er best altijd de politie bij. Die zal de omstandigheden vaststellen waarin het ongeval is gebeurd, en van beide partijen een verklaring afnemen. Vraag een kopie van het proces-verbaal. Op die manier kunt u achteraf bewijzen dat u in uw recht was. Rijden zonder een BA-autoverzekering is een zware overtreding in alle landen van de Europese Unie.

Als u een omniumverzekering hebt, wordt uw materiële schade vergoed door uw eigen omniumverzekeraar. Uw lichamelijke schade wordt vergoed door uw bestuurdersverzekering (als u die hebt). Of u nu aansprakelijk bent voor het ongeval of niet.

Hebt u geen omnium- of bestuurdersverzekering, dan kunt u met behulp van uw rechtsbijstandsverzekeraar aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Uw verzekeraar zal ook trachten om een schadevergoeding voor u te bekomen.

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen? Interesse?

Bereken uw premie

Pechbijstand bij P&V:

  • Vervangwagen tot 10 dagen in het buitenland
  • In alle landen op uw groene kaart
  • Vanaf 30 euro per jaar
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren