Hoe uw aanhangwagen goed verzekeren?

Sommige aanhangwagens en caravans hebben een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) nodig. Om te bepalen of een verzekering noodzakelijk is, wordt rekening gehouden met het gewicht

Wanneer moet ik een verzekering nemen voor mijn aanhangwagen?

Alles hangt af van de maximale toegelaten massa (MTM = laadvermogen en eigen massa samen):

 • MTM kleiner dan 500 kg: deze aanhangwagen valt niet onder de verplichte motorrijtuigenverzekering.
 • MTM vanaf 500 kg: deze aanhangwagen valt onder de verplichte verzekering.

Q-nummerplaat voor aanhangwagen vanaf 750 kg

Indien de MTM 750 kg of meer bedraagt, moet u voor deze aanhangwagen een nummerplaat aanvragen. Deze Q-plaat (de nummerplaat van de aanhangwagen start voortaan met de letter Q) brengt u aan op de aanhangwagen.

Wat als ik een ongeval veroorzaak met een gekoppelde aanhangwagen?

De schade die u tijdens het slepen met een aanhangwagen aan anderen veroorzaakt, wordt vergoed door de BA-autoverzekering van het voertuig waarmee u rijdt.

 • Het trekken van een aanhangwagen tot 500 kg is automatisch verzekerd.
 • Bij het koppelen van een aanhangwagen aan uw voertuig van 500 kg tot 750 kg, contacteert u best uw verzekeraar. Sommige verzekeraars zullen de aanhangwagen tot 750 kg gratis verzekeren, andere verzekeraars vragen een bijpremie.
 • Bij het trekken van een aanhangwagen van meer dan 750 kg moet u altijd de verzekeraar op de hoogte brengen.

Tip: ga steeds bij uw verzekeringsmaatschappij de voorwaarden na voor u uw aanhangwagen sleept.

Wat als ik een ongeval veroorzaak met een niet-gekoppelde aanhangwagen?

Een ongeval kan ook gebeuren als uw aanhangwagen niet gekoppeld is aan een trekkend voertuig. De aanhangwagen kan bijvoorbeeld op zijn eentje van een oprit naar beneden rollen. Tot welke verzekering moet u zich dan richten?

 • Tot een MTM (maximaal toegelaten massa) van 500 kg dekt de BA familiale verzekering (als het om privé gebruik gaat) of de verzekering BA Onderneming (als het om professioneel gebruik gaat) de schade. Als u geen van beide verzekeringen hebt, moet u zelf alle schade vergoeden.
 • Met een MTM tussen 500 en 750 kg is het meestal de BA-verzekering van het trekkend voertuig, opgepast sommige verzekeraars dien je op de hoogte te brengen vanaf 500 kg.
 • Vanaf een MTM van 750 kg heeft de aanhangwagen een eigen Q-nummerplaat en hebt u een specifieke verzekering nodig voor als het voertuig niet gekoppeld is.

Zijn mijn omnium-, bijstand- en rechtsbijstandverzekering ook geldig voor mijn aanhangwagen?

De omnium en de mini-omniumverzekering van uw auto zijn meestal niet van toepassing voor uw aanhangwagen. Aanvullende verzekeringen zoals de pechbijstand en de rechtsbijstand gelden meestal wel voor de aanhangwagen. Maar dan wel op voorwaarde dat de aanhangwagen:

 • minder weegt dan 500 of 750 kg (afhankelijk van de verzekeraar);
 • vermeld is in de bijzondere voorwaarden van uw verzekeringscontract;
 • voortgetrokken wordt door het voertuig vermeld in dezelfde bijzondere voorwaarden.

Veelgestelde vragen over Autoverzekering