Wat is rechtsbijstand bij een autoverzekering?

De rechtsbijstandsverzekering biedt u administratieve en juridische hulp na een schadegeval of een verkeersovertreding. Deze verzekering betaalt de gerechtskosten en het ereloon van uw advocaat. Maar eerst probeert uw rechtsbijstandsverlener natuurlijk een oplossing te vinden zonder tussenkomst van het gerecht, via een minnelijke schikking.

Waarvoor dient een rechtsbijstandsverzekering?

Meestal wordt een schadegeval goed afgehandeld. Maar soms kunnen er problemen opduiken:

 • U hebt bijvoorbeeld een auto-ongeval veroorzaakt en moet voor de politierechtbank verschijnen. Uw rechtsbijstandsverlener zal u verdedigen en trachten om uw straf zo laag mogelijk te houden. De boete moet u wel zelf betalen;
 • U bent bijvoorbeeld slachtoffer van een verkeersongeval, maar de tegenpartij betwist zijn aansprakelijkheid. Uw rechtsbijstandsverlener verdedigt uw belangen tot in de rechtbank. Hij helpt u om de schadevergoeding te krijgen waar u recht op hebt.

Bij dergelijke, juridische conflicten hebt u de keuze. U kunt proberen om alles zelf op te lossen. Maar hoe pakt u dat het beste aan? Hoe vindt u een gespecialiseerde advocaat en de juiste expert? Hoeveel zal een proces u kosten of wat zal het u opbrengen?

Met een rechtsbijstand auto bent u zeker van de nodige administratieve en juridische hulp, zonder dat u daarvoor zelf de kosten moet dragen. De rechtsbijstand verlaagt de drempel om voor uw rechten op te komen. Hij is een goede aanvulling op de BA-autoverzekering.

Wanneer komt de rechtsbijstandsverzekering tussen?

De rechtsbijstand auto helpt u in de volgende situaties:

De rechtsbijstandsverzekering betaalt de kosten en erelonen:

 • voor het beheren van uw dossier;
 • voor het voeren van het nodige onderzoek;
 • van een advocaat en van gerechtsdeurwaarders;
 • van (extra)gerechtelijke procedures (ook die van de tegenpartij als u de procedure verliest);
 • voor verplaatsing en verblijf bij een procedure in het buitenland.

Voor de rechtsbijstandsverlener tussenkomt, moet het te verhalen bedrag (bijvoorbeeld uw schadevergoeding) groot genoeg zijn. Op zijn tussenkomst voorziet de rechtsbijstandsverzekering vervolgens ook een maximum voor de kosten en erelonen.

Komt de rechtsbijstandsverzekering ook tussen in het buitenland?

De rechtsbijstand auto komt tussen in alle landen waar ook uw BA-autoverzekering van toepassing is. De lijst van deze landen vindt u op uw groene kaart. Concreet bent u als Belg minstens verzekerd in alle 28 deelstaten van de Europese Unie, plus Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. Vaak zijn daar ook Zwitserland, Tunesië en Turkije bij. Controleer in ieder geval uw groene kaart als u op reis gaat.

Wanneer komt de rechtsbijstandsverzekering niet tussen?

De volgende situaties worden niet verzekerd door de rechtsbijstand auto:

 • boetes, kosten voor een ademtest of voor een bloedanalyse;
 • vervolging voor rijden onder invloed, zonder schadegeval;
 • als u opzettelijk valse of onvolledige verklaringen over het schadegeval hebt afgelegd.

Hoe verloopt de juridische bijstand in de praktijk?

Bij het verdedigen van uw belangen, komt de rechtsbijstand stap voor stap tussen.

Stap 1: zoeken naar een minnelijke schikking

Een rechtsbijstandsverzekering streeft in eerste instantie naar een minnelijke schikking. Want als beide partijen een akkoord vinden, heeft dit heel wat voordelen. Zo is een dure procedure vermeden en moet u geen jaren wachten op uw schadevergoeding.

Stap 2a: rechtsbijstandsverlener gaat akkoord met een procedure

Als er geen minnelijke schikking uit de bus komt, of als u niet akkoord gaat met de voorgestelde schikking, kunt u voorstellen om naar de rechtbank te stappen. Als uw rechtsbijstandsverlener een procedure ook een goed idee vindt, kiest u een advocaat en trekt u naar de rechtbank. U kiest daarvoor best een advocaat die gespecialiseerd is in de materie. De kosten en het ereloon van de advocaat worden betaald door uw rechtsbijstandsverzekering (tot het verzekerde bedrag), ongeacht de uitkomst van het proces.

Stap 2b: rechtsbijstandsverlener gaat niet akkoord met een procedure

Als uw rechtsbijstandsverlener niet akkoord gaat met een proces, maar u wilt toch naar de rechter stappen, kunt u advies vragen aan een advocaat naar keuze. Dan zijn er twee mogelijkheden.

 • De advocaat gaat akkoord met uw stelling. De rechtsbijstandsverzekering betaalt alle kosten van de procedure, ongeacht de uitkomst van het proces. U trekt naar de rechtbank;
 • De advocaat gaat niet akkoord met uw stelling en geeft de rechtsbijstandsverlener gelijk. U betaalt zelf de helft van de kosten van de raadpleging van deze advocaat.

Stap 3: naar rechtbank zonder akkoord van de rechtsbijstandsverlener

Zelfs als zowel de rechtsbijstandsverlener als de geconsulteerde advocaat vinden dat u beter niet procedeert, kunt u nog steeds juridische stappen zetten. Als u vervolgens het proces wint, betaalt de rechtsbijstandsverzekering de kosten en de honoraria aan u terug. Als u het proces verliest, krijgt u geen vergoeding van de rechtsbijstandsverzekeraar. U moet bovendien de gerechtskosten van de tegenpartij vergoeden.

Ben ik al niet verzekerd door een andere verzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering auto is een aanvulling op uw BA-autoverzekering. Hij komt dus enkel tussen bij geschillen met betrekking tot uw auto. Ook bij een brandverzekering, een BA-familiale verzekering of een ongevallenverzekering kunt u een aanvullende rechtsbijstandsverzekering nemen. Op deze manier een rechtsbijstandsverzekering koppelen aan een hoofdverzekering, is administratief eenvoudig en vaak goedkoper dan een afzonderlijk contract.

Het alternatief is een zelfstandige rechtsbijstandsverzekering. In dit geval is de rechtsbijstand geen aanvulling op een specifieke auto- of brandverzekering, maar verdedigt hij uw belangen bij gelijk welk geschil. Hij combineert dus de bovenstaande, aanvullende rechtsbijstandverzekeringen in één verzekeringscontract. Deze onafhankelijke rechtsbijstand is vaak duurder, maar geeft doorgaans ruimere dekkingen en hanteert hogere maxima voor zijn tussenkomsten.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen geniet van de beste rechtsbijstand auto op de markt?

Bereken uw autopremie met rechtsbijstand.

Rechtsbijstand bij P&V:

 • Beste rechtsbijstand van België in 2013, 2014 en 2015
 • Kosten tot 125.000 euro vergoed
 • Wereldwijde bescherming
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren