Groene kaart: nummer, gegevens, geldigheid …

Een van de belangrijkste documenten om bij te hebben in uw auto, is de zogenaamde groene kaart. Maar waarvoor dient deze eigenlijk? Wat staat er allemaal op dit document en hoelang is ze geldig?

Groene kaart auto verplicht

Het verzekeringsattest (ook de groene kaart genoemd) is het officiële bewijs dat uw auto verzekerd is. In België wordt dit document uitgegeven door het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars. U ontvangt de kaart van de verzekeraar bij wie u uw BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) hebt afgesloten, na betaling van de verzekeringspremie.

Groene kaart verplicht in auto

De groene kaart moet zich altijd in uw auto bevinden als u de baan opgaat of zich op een publiek toegankelijk terrein begeeft. Ook bij de technische controle (de autokeuring) wordt er naar gevraagd. En bij een auto-ongeval hebt u de gegevens die erop staan nodig om het Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Kunt u bij een controle door de politie uw kaart niet tonen, dan kunt u een boete krijgen en kan uw auto in beslag genomen worden. U moet zich dan later bij de politie melden met uw verzekeringsbewijs om te tonen dat u wel een autoverzekering hebt.

Groene kaart kwijt of verlopen?

Is uw groene kaart niet meer geldig, hebt u deze verloren, of is ze verlopen? Contacteer dan zo snel mogelijk uw verzekeraar en rijd niet meer met uw auto tot uw autoverzekering en uw groene kaart in orde zijn. Want als u een ongeval in fout hebt, dan loopt u het risico alle schade zelf te moeten betalen. Controleer daarom ook regelmatig of uw kaart nog niet verlopen is.

Polisnummer, landen ... op groene kaart

Een groene kaart bevat de volgende gegevens:

 • de naam en het adres van de verzekeringsnemer (meestal bent u dat);
 • het merk en het type van uw auto;
 • de gegevens en de handtekening van uw verzekeraar;
 • het polisnummer;
 • de geldigheidsperiode;
 • de landen (landcodes) waar u verzekerd bent. De landen waar u niet verzekerd bent, zijn doorgehaald. U kunt wel, bijvoorbeeld als u op reis gaat, een uitbreiding vragen; u ontvangt dan een tijdelijk aangepaste kaart;
 • het telefoonnummer van uw bijstandsverlener;
 • eventueel de vermelding van een aanhangwagen of caravan.

Hoe lang is uw groene kaart geldig?

Bij het afsluiten van uw eerste autoverzekering, ontvangt u waarschijnlijk een voorlopige groene kaart in afwachting van uw definitieve kaart. Die ontvangt u pas als alle administratieve formaliteiten vervuld zijn en uw verzekeringspremie betaald is.

Meestal bedraagt de geldigheidsperiode 3, 6 of 12 maanden, al naargelang uw betalingstermijnen. Na betaling ontvangt u telkens een nieuwe groene kaart.

 

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen geniet van de diensten van een persoonlijke adviseur? Hij regelt alles voor u: van nummerplaat aanvragen tot groene kaart verkrijgen. Interesse?

Bereken uw premie

BA Auto bij P&V:

 • 5% korting bij minder dan 10.000 km per jaar
 • BOB-waarborg inbegrepen
 • Meteen bijstand na ongeval, 24/7
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren