Kilometerverzekering: interessant of niet?
De laatste jaren zijn de zogenaamde kilometerverzekeringen in opmars. Dat zijn autoverzekeringen waarbij u betaalt voor het aantal kilometers dat u rijdt. Maar zijn verzekeringen per kilometer wel interessant? Hoe wordt gecontroleerd hoeveel kilometer u aflegt en zijn er gevolgen als u het vooropgestelde aantal kilometers overschrijdt?
Wat is een verzekering per kilometer?
Een verzekering per kilometer is een autoverzekering waarbij uw premie afhangt van het aantal kilometers dat u jaarlijks met uw auto rijdt. Legt u maar weinig kilometers af, dan loopt u minder risico op een auto-ongeval dan iemand die ettelijke uren per dag achter het stuur zit. Rijdt u weinig, dan betaalt u dus minder dan wie vaak op de baan zit.
Bij de kilometerverzekering moet u op voorhand doorgeven hoeveel kilometer u exact verwacht te rijden. Reed u minder kilometers dan geschat, dan krijgt u het verschil terug. Reed u meer dan verwacht, dan betaalt u extra. Maar de meeste verzekeraars werken met een vastgesteld aantal kilometers, schijven van bijvoorbeeld 8.000, 10.000 of 15.000 kilometers per jaar.
Voor wie is een kilometerverzekering voordelig en hoeveel kan ik er mee besparen?
Een kilometerverzekering kan interessant zijn als u uw auto erg weinig gebruikt, bijvoorbeeld enkel voor boodschappen of een occasioneel uitstapje. Of als u een bedrijfswagen hebt en slechts uitzonderlijk met de gezinswagen rijdt. De kortingen die u krijgt en het maximaal aantal kilometer dat u mag rijden, verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
Wat gebeurt er als ik minder of meer kilometers rijd dan aangegeven?
Voor u een zogenaamde kilometerverzekering afsluit, denk na hoeveel kilometers u jaarlijks aflegt. Informeer hoeveel u moet betalen per extra kilometer wanneer u meer rijdt dan het vooropgestelde aantal. Bij sommige verzekeraars kan de jaarlijkse afrekening behoorlijk tegenvallen als u uw limiet overschrijdt.
Houd ook rekening met eventuele veranderingen zoals een verhuis of verandering van werk waardoor u uw auto plots vaker zal moeten gebruiken. Elke dag 10 kilometer extra rijden voelt u amper, maar het betekent op jaarbasis wel meer dan 3.000 kilometer extra.
Wat gebeurt er als u een ongeval hebt en u meer kilometers blijkt gereden te hebben dan u had afgesproken? U zult alleszins de extra kilometers moeten vergoeden. Bedraagt het verschil bijvoorbeeld meer dan 1.000 km, dan rekenen sommige verzekeraars een extra vrijstelling aan. Sowieso zal uw autopremie voor het jaar nadien stijgen. Sjoemel zeker niet met het aantal kilometers. Dat zou betekenen dat u verzekeringsfraude pleegde en in dat geval kan uw verzekeraar haar tussenkomst weigeren of de uitbetaalde schade terugeisen.
Reed u minder kilometers dan verwacht, dan krijgt u bij de verzekeraar die werkt met het exact aantal kilometers, het verschil terug. Bij verzekeraars die werken met schijven, verandert er normaal gezien niets.
Hoe wordt gecontroleerd hoeveel kilometers ik aflegde?
Bij het afsluiten van uw autoverzekering vulde u het aantal kilometers op uw teller in op uw aanvraagformulier. Een jaar later, en zeker voor de jaarlijkse vervaldatum, geeft u uw nieuwe kilometerstand door. Doet u dat niet, of bent u te laat met het doorgeven van de kilometerstand, dan zou uw verzekeringspremie wel eens herberekend kunnen worden op basis van een erg hoge kilometerstand.
Bij een auto-ongeval zal uw kilometerteller vast en zeker gecontroleerd worden, maar ook in de loop van het jaar kunnen spontane controles uitgevoerd worden.
Merkt u dat u meer kilometers rijdt dan verwacht? Wacht niet tot het laatste moment om uw verzekeraar te laten weten dat u het vooropgestelde aantal dreigt te overschrijden. Hij kan u zeggen wat het effect zal zijn op uw verzekeringspremie. Mocht u de verhoging onaanvaardbaar vinden, dan kunt u uw autoverzekering opzeggen en kiezen voor een meer gunstige formule.