Auto herstellen bij erkende herstellers of niet? Wat u moet weten

Mag ik na een ongeval zelf de garage kiezen waar mijn auto hersteld wordt?

Als u geen omniumverzekering hebt, en zelf aansprakelijk bent voor het ongeval, dan krijgt u geen vergoeding. Gelijk welke garage mag dus uw auto herstellen.

Hebt u wel een omniumverzekeraar, of bent u een slachtoffer, dan kan de garage uw auto herstellen zodra de expertise achter de rug is. De meeste verzekeraars werken met een netwerk van geconventioneerde garages of erkende herstellers. Laat u bij zo’n garage uw auto herstellen, dan hoeft u dankzij het derdebetalersyteem zelf niets voor te schieten. De factuur wordt rechtstreeks betaald door uw autoverzekeraar. De vrijstelling bij uw omniumverzekering moet u wel zelf betalen. U kunt ook kiezen om naar een andere garage te gaan. Uw verzekeraar betaalt u dan de herstelkosten terug na ontvangst van het verslag van de expert.

Derdebetalersysteem en vervangwagen bij erkende herstellers

Een geconventioneerde garage of erkende hersteller heeft meestal drie voordelen:

  • een snellere herstelling: een geconventioneerde garage mag in sommige gevallen zelf de expertise doen. Een niet-geconventioneerde garage moet steeds wachten op de expert ;
  • een vervangwagen: bij sommige verzekeraars krijgt u een vervangwagen als u voor een geconventioneerde garage kiest ;
  • het derdebetalersyteem: de geconventioneerde garage stuurt de factuur rechtstreeks naar uw verzekeraar.

Wat moet ik doen als ik een klacht heb over mijn garage?

Probeer bij een geschil, eerst zelf het probleem op te lossen met de hersteller. Lukt dat niet, dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstand. Die vergoedt meestal de kosten van advocaten en andere experten bij contractuele geschillen. In eerste instantie zal uw rechtsbijstandsverzekeraar echter proberen tot een minnelijke schikking te komen. Lukt dat niet, dan kan een juridische procedure opgestart worden.

Als u geen rechtsbijstandsverzekering hebt, kunt u eventueel op eigen houtje een advocaat en/of een andere expert aanstellen om uw rechten te verdedigen.

Wist u dat bij P&V Verzekeringen een persoonlijke adviseur u verder kan helpen met al uw verzekeringsvragen? Interesse?

Bereken uw premie

Ontdek de omnium van P&V

  • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
  • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren