Autoverzekeringen vergelijken. Hoe waarborgen vergelijken?

De ene autoverzekering is de andere niet. Niet alleen kan de prijs verschillen, maar ook wat u daarvoor in de plaats krijgt: de inhoud van de waarborgen en de regeling van een schadegeval.

Hoe verschillen de waarborgen van een autoverzekering?

BA-autoverzekering

De minimumwaarborgen van de BA-autoverzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) zijn wettelijk vastgelegd. Alle verzekeraars bieden dus dezelfde basis aan. Wat wel kan verschillen is het type bonus-malus, de vrijstelling voor jonge bestuurders en extra waarborgen zoals bijstand na een ongeval of een Bob-waarborg.

Bijstand na een ongeval

Bij veel verzekeraars is de waarborg bijstand automatisch mee opgenomen in de BA-autoverzekering. Maar deze bijstand is vaak beperkt. Sommige verzekeraars bieden enkel bijstand (takeldienst, herstellers, medisch personeel...) als u bij een ongeval ‘in uw recht’ bent. Andere verzekeraars helpen u ook als u ‘in fout’ bent.

Mini-omnium

De waarborgen van de mini-omniumverzekering zijn niet vastgelegd bij wet. Elke verzekeraar kan dan ook zijn eigen invulling geven. Meestal gaat het om een combinatie van volgende waarborgen: brandschade, glasbraak, aanrijding met dieren en natuurkrachten, eventueel aangevuld met diefstal.

De inhoud van bijvoorbeeld een waarborg zoals ‘aanrijding met dieren’ kan sterk verschillen. Zo vergoeden sommige verzekeraars enkel de schade bij een aanrijding met wilde dieren, en andere ook bij een aanrijding met een huisdier.

Omnium

Een volledige of complete omniumverzekering dekt alle waarborgen van de mini-omniumverzekering én vergoedt de materiële schade van uw wagen bij een ongeval in fout. Verzekeraars gebruiken verschillende systemen om de grootte van de vrijstelling te bepalen.

Rechtsbijstand bij een ongeval

De voorwaarden van de waarborg rechtsbijstand kunnen erg uiteenlopen. Zo wordt een contractueel geschil met een garagist bijvoorbeeld niet overal gedekt. Ook belangrijk is tot welk bedrag de rechtsbijstand zal tussenkomen. Hoe hoger het maximale bedrag, hoe hoger de premie.

Bob-waarborg

Misschien bracht u al eens een dronken vriend naar huis met zijn wagen. Of nam iemand uw stuur over omdat u te diep in het glas had gekeken. Bij sommige verzekeraars moet u zich in deze gevallen geen zorgen meer maken als u betrokken raakt bij een verkeersongeval. Met een dergelijke Bob-waarborg is de schade aan uw voertuig verzekerd als het door een Bob bestuurd wordt. Net als het voertuig van uw vriend als u Bob bent en zijn auto bestuurt. U kunt de Bob-waarborg vergelijken met een omniumwaarborg die mee opgenomen is in de BA-autoverzekering, en dat zonder extra premie.

Kan de regeling van een auto-ongeval verschillen?

Na een auto-ongeval wilt u uiteraard dat uw wagen zo snel mogelijk hersteld wordt. Uw verzekeraar en uw eventuele verzekeringstussenpersoon helpen u om de expertise en de herstelling zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zij kunnen wel degelijk het verschil maken.

Adviseur

  • Uw adviseur kan u helpen bij het invullen van het Europees aanrijdingsformulier.
  • Uw adviseur volgt uw schadedossier van a tot z op. Hij houdt u op de hoogte van het schadeverloop.

Lees hier meer over wat uw P&V adviseur voor u kan betekenen.

Erkende garages

De meeste verzekeraars werken met een netwerk van erkende garages. Uw wagen laten herstellen bij een dergelijke garage heeft een aantal voordelen. U kunt rekenen op een professionele herstelling en u hebt recht op een vervangingsvoertuig tijdens de duur van de herstelling. Bovendien mag een erkende garage in sommige gevallen zelf de expertise doen, waardoor uw wagen sneller hersteld wordt.

Carglass

Bij heel wat verzekeraars kunt u een glasbreuk meteen laten herstellen bij Carglass, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. U hoeft niets voor te schieten en u hoeft geen aangifte te doen. De verzekeraar en Carglass regelen alle administratieve formaliteiten rechtstreeks voor u.

RDR-regeling

De meeste Belgische autoverzekeraars zijn aangesloten bij de RDR-overeenkomst (‘Règlement Direct – Directe Regeling’). Deze overeenkomst vereenvoudigt het afhandelen van auto-ongevallen. Normaal krijgt u als slachtoffer een vergoeding van de BA-autoverzekering van de aansprakelijke tegenpartij. Maar dankzij de RDR-overeenkomst hoeft u daar niet op te wachten.

Bij de RDR-overeenkomst schiet uw eigen BA-verzekeraar de schadevergoeding voor. U krijgt meteen uw schade uitbetaald. De RDR-overeenkomst regelt uitsluitend de materiële schade. Voor lichamelijke schade moet u nog steeds aankloppen bij de BA-autoverzekering van de aansprakelijke tegenpartij.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor een RDR-regeling. Zo moet de aansprakelijkheid voor 100% vast staan. Het moet ook een ongeval in België zijn, met in België ingeschreven voertuigen.

Wist u dat u bij P&V Verzekeringen geniet van de beste rechtsbijstand auto op de markt?

Bereken uw autopremie met rechtsbijstand.

Ontdek de omnium van P&V

  • Unieke omnium voor auto’s vanaf 2 jaar: 5% extra korting per jaar
  • In 4 stappen weet u hoeveel een omnium bij P&V kost. 
Bereken uw premie

Uw auto verzekeren